Mergi la conţinutul principal

Cel mai scump gunoi din țară e la Ianca

• susține liberalul Adin Boboc, subprefect al Brăilei, într-un comunicat de presă • taxa de salubrizare este de 22 lei/persoană/lună și se aplică de la 1 martie 2023

 

“Locuitorii din orașul Ianca și din satele componente Berlești, Oprișenești, Perișoru, Plopu și Târlele Filiu sunt obligați să plătească aproape cel mai scump gunoi din țară, după ce reprezentanții PSD din administrația locală, respectiv primarul Fănel Chiriță, viceprimarul Mircescu Mircea și consilierii locali Cazacu Mirela, Ciortan Romeo, Dragomir Liviu, Lupu Florea, Moșescu Ionel, Mitrea Stefan, Pisică Dănuț, Priceputu George și Stănculescu Radian au impus o taxă de salubrizare de 22 lei/persoană/lună, susține subprefectul PNL Adin Boboc, într-un comunicat trimis presei. Respectiva sumă a fost stabilită cu data de 1 martie 2023, odată cu intrarea în activitate a operatorului unic de salubritate. “Având în vedere că gunoiul din tot județul este depozitat la Ianca, normal ar fi fost să avem o reducere la taxa de salubrizare, pentru că suntem nevoiți să suportăm zilnic mirosul și poluarea, dar în realitate noi plătim cel mai scump gunoi din județul Brăila, ba chiar din țară, a continuat subprefectul 

Sursa citată îl atacă pe primarul Chiriță că nu a găsit în toți acești ani câțiva metri de teren pentru a lărgi adăpostul pentru câini, “dar în schimb a găsit 1,2 hectare pentru a face la Ianca o groapă de gunoi și o stație de sortare pentru gunoaie”.        

Subprefectul Adin Boboc continuă: “Până la apariția acestei Hotărâri privind impunerea taxei de salubrizare, în Ianca și în satele componente contractele pentru ridicarea gunoiului erau încheiate în mod benevol cu Direcția Serviciilor Publice. Practic, în total existau 2.000 de contracte încheiate cu locuitorii de la blocuri și cu câțiva locuitori de la case. Noutatea cu care vine această Hotărâre de CL este aceea că taxa de salubrizare devine Obligatorie și că ea va trebui plătită de toți cei aproximativ 7.000 de oameni câți locuiesc efectiv în Ianca și în satele componente.  La nivelul fiecărei gospodării, taxa de salubrizare va avea la bază o declarație de impunere, respectiv o declarație pe propria răspundere privind numărul de persoane care locuiesc efectiv la acea adresă. Taxa va putea fi plătită prin compartimentul Financiar al Primăriei Ianca sau online, pe www.ghiseul.ro, la fel ca în cazul impozitului pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport. Astfel, o singură persoană va trebui să achite 264 lei/an (22 lei X 12 luni), iar o familie formată din 4 membri, de exemplu, va fi nevoită să plătească 1.056 lei/an ( 22 lei X 4 persoane X 12 luni) doar pentru gunoi, în afară de impozitul pe casă, teren sau mașină.

Sursa citată critică și exemplul de "bună practică" privind sortarea gunoiului, promovat de Primăria Ianca prin propria Stație de compost. În groapa de compost a Primăriei Ianca, unde ar trebui să se găsească gunoiul de la animale lăsat la maturat, pentru a fi transformat în îngrășământ natural, se observă o întindere de pungi din plastic, multe dintre ele bătute de vânt și prinse în gard. Imaginea dezolantă este completată de sute de ciori care păzesc zilnic această groapă de gunoi”.

Subprefectul face comparație cu comunele din jur, Mircea Vodă și Șuțești, care percep o taxă de 3 ori mai mică, respectiv de 7 lei/persoană/lună, și Bordei Verde, unde taxa este de 5 lei/persoană/lună. În acest context, consilierii PNL Ianca au propus ca taxa de salubrizare să fie de 5 lei/persoană/lună, “o sumă rezonabilă, care ar putea fi plătită de toată lumea”.

“Domnilor consilieri PSD, cum mai puteți privi oamenii în ochi? Voi aveți bani, dar oamenii simpli se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta! Oare voi nu trăiți printre oamenii din Ianca, nu îi vedeți cum se chinuie și cât de săraci sunt? Cum puteți veni cu astfel de biruri nesimțite?

Ca să nu mai spun că taxa pentru gunoi a fost mărită în mod artificial de la 17 lei, la 23,5 lei/persoană/lună,în iunie 2022. PSD-iștii erau pregătiți cu o taxă astronomică încă de anul trecut, când se se știa că operatorul unic va intra în activitate de la 1 iulie 2022, numai că termenul a fost devansat pentru 1 martie 2023. Acum,în ședința CL din 28 februarie, și-au pus planul în aplicare și, chipurile, taxa a scăzut de la 23,5 lei, la 22 lei/persoană/lună”, se arată revoltat subprefectul liberal. Cum de până la data de 28 februarie 2023 gunoiul din Ianca a putut fi gestionat cu banii încasați din cele 2.000 de contracte - 47.000 lei/lună, iar de la 1 martie 2023, odată cu intrareaîn activitate a operatorului unic, pentru aceeași cantitate de gunoi este nevoie să se plătească 154.000 lei/lună (7.000 persoane x 22 lei/persoană)? Acestei sume i se adaugă și taxa plătită de persoanele juridice. (...)Nu cumva administrația Chiriță a găsit un pretext bun pentru a stoarce bani de la oameni și a-și rotunji bugetul prin "afacerea gunoaiele"?”,a încheiat Adin Boboc criticile la adresa administrației Chiriță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro