Bumbaceli pe holurile scolilor
In primele cinci luni ale anului, politistii braileni au constatat noua infractiuni comise de elevi in unitatile de invatamint. Pentru aceste fapte s-au intocmit dosare penale sub aspectul savirsirii infractiunilor de furt (trei cazuri), loviri sau alte vatamari (trei cazuri), vatamare corporala (doua cazuri) si tilharie (un caz). Situatia este ingrijoratoare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind in incinta unitatilor de invatamint nu au fost constatate infractiuni comise de elevi. Anul trecut, Agentii Biroului de Politie Urbana s-au confruntat cu 19 infractiuni comise de elevi, dar in afara institutiilor de invatamint. In aceste 19 incidente au fost implicati 27 de elevi. Acestia au comis furturi (11 cazuri savirsite de 14 autori), loviri sau alte vatamari (doua cazuri cu doi autori), vatamari corporale (doua cazuri comise de patru autori) si tilharii (patru cazuri cu sapte autori). Anul acesta, spre deosebire de anul 2007, politistii braileni au solutionat mai multe cazuri de infractiuni comise in afara scolilor. Ei s-au confruntat cu 25 de infractiuni comise de 34 elevi: o vatamare corporala savirsita de un elev, 21 furturi comise de 29 elevi si trei tilharii, ale caror autori au fost patru elevi.
Desi cazurile inregistrate de oamenii legii sint destul de numeroase, in realitate acestea sint intr-un numar mult mai mare, doar ca nu sint sesizate organelor competente. Victimele prefera deseori, de frica sa nu fie din nou atacate sau pentru ca nu cred ca autorii vor fi trasi la raspundere, sa nu reclame faptele. Este si cazul lui Ionel C., elev in clasa a XII-a la Liceul "Mihail Sebastian", care a fost amenintat cu un cutit intr-o seara, in timp ce se plimba in Gradina Mare. "Acum doua luni, in jurul orei 20.30, ma plimbam in Gradina Mare si a venit o presoana de etnie roma la mine si, fara motiv, mi-a pus cutitul la git. Era beat. Am avut noroc ca a trecut o duba a Jandarmeriei si agresorul a fugit, ca altfel nu scapam", ne-a declarat Ionel C. In ciuda faptului ca in aceasta zona, care se afla in atributiile Politiei Comunitare, se petrec multe infractiuni, acolo exista doar un singur politist comunitar responsabil cu asigurarea ordinii publice, care pazeste Castelul de Apa. Contactati de redactorii ziarului nostru, reprezentantii Politiei Comunitare ne-au declarat ca ei considera ca nu ar trebui suplimentat numarul de echipaje, deoarece Gradina Mare nu este des frecventata de braileni.
Cele mai multe conflicte au loc in afara scolilor
Numai in acest an, jandarmii au constatat opt infractiuni in care au fost implicati elevi sau au fost comise de acestia in afara institutiilor de invatamint. De exemplu, in ziua de 5 martie, jandarmii braileni au actionat in cazul unui minor care a amenintat cu o arma alba un alt pusti. Elevul, in virsta de 15 ani, se intorcea de la scoala cind a fost atacat cu un cutit de 21 cm de catre un brailean cu doar un an mai mare ca el. In urma cercetarilor efectuate de catre jandarmi s-a stabilit ca motivul agresiunii a fost un telefon mobil, pe care atacatorul dorea sa i-l fure victimei. Pentru fapta sa, agresorului i-au fost intocmite, in prezenta mamei sale, actele premergatoare inceperii urmaririi penale, care au fost inaintate Parchetului de pe linga Judecatoria Braila.
Pe linga cele opt infractiuni comise in afara scolilor, jandarmii au mai intervenit si in trei cazuri in care elevii erau atacati chiar in incinta institutiilor de invatamint. De exemplu, jandarmii au fost sesizati la data de 18 februarie in cazul unui furt comis intr-un liceu brailean. In urma cercetarilor, jandarmii au constatat ca eleva pagubita este A.M, in virsta de 16 ani, iar intreg incidentul s-a petrecut pe holul institutiei de invatamint. Patrula de jandarmi a reusit intr-un timp scurt sa o identifice pe suspecta M.V. (16 ani). Aceasta era fosta eleva a liceului si a declarat ca intrase sa-si revada colegii, insa ii ceruse pagubitei telefonul marca "Samsung", cu scopul de a verifica melodiile existente in memorie. La iesire, hoata insa a refuzat, la insistentele elevei, sa-i inapoieze bunul si a parasit in graba scoala. Pe numele suspectei, jandarmii au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul savirsirii infractiunii de "abuz de incredere", iar telefonul mobil a fost recuperat si predat partii vatamate.
O alta cauza a violentei este lipsa unei "culturi a jocului"
Ca si in cazul altor forme de violenta intre elevi, cauzele agresivitatii fizice pot fi diverse: consecinte ale imobilitatii elevilor in clasa pe parcursul duratei unei activitati didactice si, de aici, nevoia de miscare in timpul recreatiei, care poate genera agresivitate fizica intre elevi sau provenienta agresorilor din medii socio-familiale si culturale foarte diferite sau defavorizante. O alta cauza a violentei este lipsa unei "culturi a jocului", ceea ce face ca jocul dintre tineri sa se transforme in agresivitate fizica. Copiii nu mai stiu sa se joace, nu mai sint invatati cum sa faca acest lucru intr-un mod care sa le evidentieze trasaturile specifice virstei: nevoia de libertate si de manifestare a propriei individualitati, de impunere intr-un grup. De asemenea, aparitia unor gasti ca fenomen de manifestare a subculturilor scolare contribuie la aparitia si dezvoltarea violentei intre tineri. "Se constata o scadere a faptelor de natura penala comise de elevi, asta datorita, pe de o parte, a contracararii lor de catre IPJ Braila si Jandarmerie, precum si a implicarii Inspectoratului Scolar Judetean Braila. Pe latura contraventionala sint implicati, in general, elevi influentati de “anturaj”. Elevii din scolile urbane provin din familii cu nivel socio-economic foarte variat. De aici apar si diferente privind modul cum se imbraca, banii de buzunar, obiectele personale utilizate in spatiul scolii (rechizite, telefon mobil, etc.). Cel mai des intilnite fapte antisociale comise de elevi si constatate de jandarmi sint injuriile si vulgaritatile, amenintarile, imbrincelile sau lovirile usoare. Bataile intre elevi au un caracter ocazional, cele mai multe dintre conflicte pornind in timpul pauzelor si se sfirsesc dupa ore, de regula in afara scolii. Majoritatea conflictelor pornesc de la simple copilarii si au o justificare minora. Consideram ca un rol important in combaterea influentei negative a tinarului il reprezinta parintii, care trebuie sa-i arate calea de urmat in viata", ne-a precizat plutonier Sorin Neftode, din cadrul Biroului de Presa al IJJ Braila.
"Prin nerezolvarea la timp, un conflict poate degenera in criza"
In timp ce pe numele unor minori care comit infractiuni sint intocmite dosare de cercetare penala, unii tineri scapa doar cu o amenda pentru faptele comise. Printre cele mai dese contraventii constatate de jandarmi se numara savirsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice; indemnul sub orice forma al minorilor la savirsirea de contraventii sau patrunderea, cu incalcarea normelor legale de acces, fara acordul agentului de paza sau a vreunui cadru didactic, in sediile institutiilor de invatamint si spatiilor apartinind acestora.
De asemenea jandarmii au constatat si un numar destul de mare de contraventii care presupun aruncarea asupra unei persoane, constructii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc. De exemplu, in ziua de 15 ianuarie, agentii Inspectoratului de Jandarmi Braila au actionat in cazul lui Stefan M., care a atacat cu un spray paralizant un coleg de scoala. Fapta a avut loc intr-un grup scolar brailean, iar motivul atacului a fost o cearta intre cei doi. Pentru fapta sa, elevul a fost sanctionat contraventional cu amenda de 500 lei, iar spray-ul a fost confiscat. Alti doi elevi au fost amendati cu cite 400 de lei de catre jandarmi dupa ce au adresat injurii si au imbrincit un coleg. In data de 4 martie, I.G.A si S.A, ambii in virsta de 17 ani, dupa ce s-au certat cu B.M, un coleg de-al lor, l-au imbricit pe acesta. Dupa stabilirea acestor imprejurari si dupa o discutie purtata cu mama elevului imbrincit, patrula Jandarmeriei i-a sanctionat contraventional pe cei doi agresori cu amenzi in cuantum de 400 lei. De asemenea, jandarmii braileni au mai amendat cu 400 de lei si un tinar care adresa injurii si amenintari cu acte de violenta unui elev. In data de 6 martie, in timp ce se aflau in misiune in zona unei institutii scolare, un echipaj al Jandarmeriei Braila l-a surprins pe Georgian M. in timp ce adresa injurii si ameninta un elev. Pentru atitudinea sa, tinarul a fost sanctionat contraventional cu amenda de 300 lei. "Cel mai important este faptul ca, prin nerezolvarea la timp, un conflict poate degenera in criza, aceasta constind intr-un eveniment neasteptat, neplanificat, efect al unei acumulari tensionale, generatoare de stres si de periculozitate in raport cu climatul educativ de la nivelul clasei, dar chiar si cu integritatea fizica sau psihica a celor implicati. Aceste situatii de criza, nu numai ca trebuie rezolvate, dar mai ales prevenite. Toti tinerii trebuie sa stie ca cel mai bun mod de rezolvare a problemelor este discutia si, in nici un caz, apelul la violenta", a subliniat plutonier Sorin Neftode, din cadrul Biroului de Presa al IJJ Braila.
CASETA
Protectia Copilului i-a inclus pe minori in programe de consiliere multidisciplinara
Anul acesta, in evidenta Compartimentului de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale au intrat 87 de copii care au comis fapte prevazute de legea penala, din care 71 cu sesizari de la Parchet si restul din audieri ale politistilor. Din prima categorie, 56 au fost pentru comiterea infractiunii de furt calificat, 2 pentru tilharie, 3 violari de domiciliu, 7 distrugeri de bunuri, o lovire sau alte violente si tot atitea pentru intretinere de relatii sexuale cu un minor si port ilegal de arma alba. Din cele 16 audieri ale politistilor, 9 au fost pentru furt calificat, doua pentru intretinere de relatii sexuale cu un minor si cite una pentru tilharie, conducere fara permis, inselatorie, distrugere de bunuri si parasire de domiciliu.
Pentru minorii care au comis infractiuni, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila deruleaza programe de consiliere multidisciplinare. In cadrul acestora, minorii sint informati despre drepturile sociale de care pot beneficia, asigurate de comunitatea locala, si consiliati privind modalitatea de atingere a unui nivel de trai decent, facilitarea accesului la educatie si servicii medicale. Consilierea sociala urmareste indeplinirea procedurilor de instituire a masurilor de protectie sociala si mediaza relatiile interumane. De asemenea, tinerii mai sint consiliati psihologic, urmarindu-se constientizarea consecintelor faptelor penale savirsite, li se ofera suport in vederea identificarii modului de continuare a existentei, abordind conduite licite, si sprijin pentru readaptarea psihosociala. "Consilierea juridica are ca obiective principale aducerea la cunostinta beneficiarilor de servicii sociale, a drepturilor si obligatiilor ce le revin in aceasta calitate, precum si in calitate de parinti, urmarindu-se cresterea gradului de asumare a responsabilitatii, de constientizare a rolurilor pe care le detin, precum si a efectelor promovarii pe viitor a comportamentului de pina acum. Majoritatea copiilor provin din familii legal constituite si cu situatii materiale medii, dar care nu au beneficiat de o educatie si de o supraveghere corespunzatoare. Exista si cazuri in care copiii provin din familii dezorganizate, monoparentale, uniuni consensuale sau din familii cu traditie infractionala", a precizat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.