Mergi la conţinutul principal

Cei 44.614

Nu e tip de scrutin care să nu fie pe super-lista Alegerilor electorale din 2024. Un an unic din acest punct de vedere, fiind pentru prima dată în istorie când România schimbă tot la interval de doar câteva luni: președinte, parlamentari, europarlamentari, aleși locali și județeni.

Două săptămâni mai sunt până la primul episod al acestei super-serii Alegeri 2024, respectiv etapa în care ne schimbăm aleșii locali și europarlamentarii. Schimbăm, vorba vine, că dacă te uiți pe liste, mai degrabă îi reconfirmăm pe cei vechi, adică fie îi înșurubăm și mai adânc în scaune, fie îi mutăm cu grijă dintr-un loc călduț în altul și mai călduț. Dar nu-i rău! Că dacă dăm deoparte oamenii și partidele - hai să le spun, că tot domină în toate topurile – serioase (în sensul că au supraviețuit mai mult de un mandat), listele sunt umplute aiurea cu tot felul de formațiuni fără miză (adică fără trecut, fără viitor) și tot felul de oameni meteorici, veșnicii candidați la ceva, care se înfioară politic o săptămână, două, și apoi se întorc pentru încă patru ani în anonimat.

44 de primari și membri pentru 44 de Consilii Locale, un președinte de Consiliu Județean și  membrii acestui Consiliu - asta înseamnă alegeri locale pentru județul Brăila. O cursă plată, fără niciun zvâc. Și asta deoarece, pe de o parte, în ultimii patru ani la Brăila nu a existat o opoziție serioasă (de fapt, nici nu cred că a existat în adevăratul sens al cuvântului, mai degrabă pe ici colo câte un fragment de figurație), iar pe de alta, pe sub umbra deasă a marilor partide PSD sau PNL, în ultimii patru ani nu a răzbit să crească nimic, nici măcar un fir de iarbă. Așa că, ce emoții să ai la un bal când partenerii de dans sunt mereu aceiași?!...

Mai sunt alegerile europarlamentare cu 12 formațiuni politice și alianțe electorale, plus patru candidați independenți (niciunul nu-mi spune nimic). Avem însă un reprezentant local pe liste, deci, sunt convinsă, mulți brăileni îi vor ține pumnii lui Mihai Tudose.

Rămân însă la europarlamentare, niște alegeri cu o miză foarte mare, dar căreia noi, ca popor, încă nu am învățat să-i acordăm atenția ce i se cuvine. Și vă spun că, dacă până aici nimic nu m-a scos din amorțeală, la europarlamentare m-a frapat ceva: să-i vezi înscriși în aceeași cursă pe Dacian Cioloș și Luis Lazarus (o propunere care până și pentru Soșoacă mi se pare prea mult) nu e ceva ce pot digera. În consecință, va fi un motiv tare bun pentru care să ies din casă pe 9 iunie.

Încurcate sunt căile electorale! Sper să se împiedice toți neaveniții iar, la final, să trimitem la Bruxelles 33 de politicieni care să-și conștientizeze misiunea și rolul.

În rest, ce mai alegem pe 9 iunie? Păi la nivel național miza este următoarea: 41 de președinți de Consilii Județene, 3.180 de primari, 40.022 de consilieri locali și 1.338 de consilieri județeni.

În total, 44.614 oameni vor fi aleși de noi, peste două săptămâni, pentru a decide tot ce ține de administrația publică timp de patru ani.

Acordă-ți puțin timp și informează-te despre cine sunt și ce fac acești candidați. Este important, deoarece acești 44.614 oameni vor decide, în următorii patru ani, ce trebuie și ce nu trebuie făcut, ce merită și ce nu merită reabilitat, cine are nevoie de fonduri și cine nu, ce se construiește și ce nu.

Așadar, arunși tu un ochi pe liste, vezi cine te poate scoate și pe tine din amorțeală și îți poate da un imbold pentru 9 iunie. Patru ani din viață merită un pic de efort, nu-i așa?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro