În ciuda tuturor greșelilor guvernării Cabinetului Orban, nici Guvernul Cîțu nu a învățat că, de fapt, comunicarea eficientă este prima măsură care ar trebui inclusă și aplicată în orice program de guvernare. O măsură nescrisă, dar esențială, cu atât mai mult în această perioadă, pe fondul pandemiei de Covid, dar și al tragediei de la Institutul Matei Balș.
Comunicarea, atât cea internă, cât și cea avută direct cu populația, este una deficitară. Iar cel mai elocvent exemplu este cel al relației dintre ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și premierul Florin Cîțu. Amândoi sunt oameni deștepți, cu caracter, cu studii făcute pe bune, în străinătate, cu experiență dobândită la modul cât se poate de serios, în mediul privat sau în instutituții internaționale de prestigiu, plini amândoi de bune intenții. Amândoi sunt de fapt niște tocilari, care și-au construit cariere prin munca multă și seriozitate, în niciun caz prin parvenitism ori impostură, precum cea mai mare parte a politicienilor români.
Dar și tocilarii au orgoliile lor. Iar contrele – fine, ce-i drept - dintre cei doi sunt dovada clară în acest sens. Dar sunt mai ales expresia unei proaste comunicări. De aceea, premierul Cîțu îl contrazice pe ministrul Voiculescu în privința strategiei de vaccinare, ba chiar îi dă din când în când peste nas. Iar asta se vede.
Mesajul pe care îl transmit însă publicului nu este unul deloc încurajator. Bâlbele de genul acesta, contrele și înțepăturile lasă să se vadă lipsa dialogului dintre cei doi, cel puțin unul instituțional, dacă nu unul direct, personal - deși sunt convins că s-ar înțelege bine. Poate au abordări diferite asupra unor situații, poate au viziuni diferite, poate au informații diferite. Dar către public ar trebui să fie transmis un mesaj unitar. În contextul în care există oricum fel de fel de știri false, de dezinformări uriașe, de minciuni grosolane, de conspirații aiuristice vehiculate la liber în spațiul public, o comunicare deficitară oficială nu va reprezenta decât o piedică în plus în strategia de combatere a pandemiei.
Dar cel mai prost exemplu de comunicare a reușit să-l dea președintele Klaus Iohannis, care, la o zi după tragedia de la Matei Bals, s-a trezit să se ducă la schi. Da, nu prea mai are ce să-l coste, dar gestul a fost unul de joasă speță. Atât instituțional, cât și personal.