Alaturi de tratamentul adecvat tipului de infectie respiratorie, ceaiurile sunt indicate atat pentru hidratare, cat si pentru actiunea lor benefica la nivelul aparatului respirator: au actiune antiseptica si antiinflamatoare, decongestiva si emolienta la nivelul cailor respiratorii, expectoranta si de favorizare a eliminarii secretiilor, de calmare a tusei. Dintre plantele cu aceste efecte, mentionam: scai-vanat, patlagina, busuioc, coada-calului, musetel, coada-soricelului, muguri de plop, podbal, ciubotica-cucului, nalba, tataneasa, soc, tei, cimbrisor, lemn-dulce, muguri de pin si de brad.
Ceaiurile se beau caldute, nu fierbinti
Ceaiurile din aceste plante se consuma caldute, in jur de trei-patru cani pe zi, indulcite cu miere. Prin continutul deosebit de valoros (glucoza, fructoza, enzime, vitamine, saruri minerale, acizi organici), mierea are proprietati antibacteriene si antivirale, de stimulare a imunitatii generale si de refacere a organismului. Tot pentru stimularea imunitatii este bine sa beti trei-patru cani pe zi cu ceai din fructe de padure – macese, catina, afine, coacaz-negru – sursa excelenta de vitamine si antioxidanti. Ceaiul de hibiscus are si el efecte imunostimulatoare (doua-trei cani pe zi).
Plante cu efecte antiseptice, antivirale si expectorante
Ceaiul de ghimbir, una-doua cani pe zi, intareste imunitatea, are efecte antiinflamatoare si antiseptice, ajuta la scaderea febrei. In plus, infuzia de ghimbir favorizeaza expectoratia, usureaza tusea si decongestioneaza caile nazale superioare. Infuziile de cimbru, cimbrisor si busuioc (doua cani pe zi) au efecte antiseptice, antivirale si expectorante. Ceaiul de busuioc ajuta organismul sa se adapteze la temperaturile scazute. Ceaiurile de musetel, de nalba-mare si lemn-dulce au actiune emolienta la nivelul mucoasei faringiene, calmeaza durerile in gat, amelioreaza raguseala si tusea iritativa.
Ceaiuri care ajuta la scaderea febrei
Pentru reducerea febrei si intensificarea transpiratiei sunt deosebit de utile infuziile de ghimbir, soc, busuioc, scoarta de salcie si de musetel. Se beau doua-trei cani pe zi. Infuziile calde se pot folosi si sub forma de inhalatii, efectuate seara, inainte de culcare: de musetel, tei, eucalipt, busuioc, cimbru, pin. Desfunda nasul si amelioreaza durerile in gat. Tot inainte de culcare este recomandata o infuzie calduta de tei, cu efecte sedative, calmante. Adultii pot apela si la ceaiurile asiatice (ceai alb, verde, negru, oolong). Ajuta organismul sa se adapteze la un nou anotimp. Se beau doua-trei cani pe zi.
Calmati tusea cu plante!
Tusea este unul dintre cele mai suparatoare simptome care insotesc, de obicei, virozele respiratorii. Pentru fluidificarea si favorizarea eliminarii secretiilor bronsice, in caz de tuse productiva, se pot folosi ceaiuri caldute (trei-patru cani pe zi), cu efect emolient, antiseptic, sedativ, antispastic, antiinflamator, fluidifiant, cicatrizant, din urmatoarele plante: fructe de fenicul, flori si radacini de ciubotica-cucului, podbal, muguri de pin si de brad, flori si frunze de nalba-mare, radacini de iarba-mare, radacina de lemn-dulce, cimbru si cimbrisor, flori de tei si muguri de plop.
Mai multe pe farmaciata.ro