Odata cu instalarea anotimpului rece, a crescut in mod simtitor si frecventa afectiunilor respiratorii. Acestea se manifesta sub diverse forme, de la rinita, rinofaringita pana la forme mai grave, cum sunt gripa, traheobronsitele, laringitele, pneumoniile.
Alaturi de tratamentul adecvat tipului de infectie respiratorie, ceaiurile sunt indicate atat pentru hidratare, cat si pentru actiunea lor benefica la nivelul aparatului respirator: au actiune antiseptica si antiinflamatoare, decongestiva si emolienta la nivelul cailor respiratorii, expectoranta si de favorizare a eliminarii secretiilor, de calmare a tusei. Dintre plantele cu aceste efecte, mentionam: scai-vanat, patlagina, busuioc, coada-calului, musetel, coada-soricelului, muguri de plop, podbal, ciubotica-cucului, nalba, tataneasa, soc, tei, cimbrisor, lemn-dulce, muguri de pin si de brad.
Ceaiurile se beau caldute, nu fierbinti
Ceaiurile din aceste plante se consuma caldute, in jur de trei-patru cani pe zi, indulcite cu miere. Prin continutul deosebit de valoros (glucoza, fructoza, enzime, vitamine, saruri minerale, acizi organici), mierea are proprietati antibacteriene si antivirale, de stimulare a imunitatii generale si de refacere a organismului. Tot pentru stimularea imunitatii este bine sa beti trei-patru cani pe zi cu ceai din fructe de padure – macese, catina, afine, coacaz-negru – sursa excelenta de vitamine si antioxidanti. Ceaiul de hibiscus are si el efecte imunostimulatoare (doua-trei cani pe zi).
Mai multe pe farmaciata.ro.