Actuala criză politică poate fi rezolvată fix de cel care a și provocat-o: președintele Klaus Iohannis. Să fim serioși, nu doar că premierul Florin Cîțu nu ar fi avut aroganța de a acționa la modul în care a făcut-o față de USR- Plus, dar nici nu ar fi mers atât de departe fără binecuvântarea lui Klaus Iohannis. E clar că puterea și perspectiva de a deveni președintele PNL l-au tâmpit pe Cîțu, dar iresponsabilitatea cu care a acționat și care a dus la actuala criză politică (și nu numai) este strict rezultatul dorinței lui Iohannis.
De fapt, președintele este autorul direct al acestui plan, pornit de la dorința acestuia de a scăpa de ministrul Justiției, Ion Stelian. Să nu uităm că președintele a ieșit încă de acum vreo lună public să-l critice aiurea pe Ion Stelian pentru că nu desființează Secția Specială, deși se știa că nu acesta era cel care se opunea, dimpotrivă. Acela a fost semnalul că Iohannis vrea să scape cu orice preț de Ion Stelian, însă USR - Plus nu mai putea înghiți o asemenea mizerie, după episodul Vlad Voiculescu.
Iohannis și Cîțu au crezut că USR - Plus va închide ochii și de data aceasta, că nu va avea încotro, că nu va merge atât de departe, că nu va avea curaj să iasă de la guvernare și să continue criza politică pe care de fapt cei doi au declanșat-o. Iohannis și Cîțu au crezut că USR - Plus e prostul coaliției. Ei bine, s-au înșelat. S-au înșelat atât de tare, încât, de fapt, totul s-a întors împotriva lor. Dar într-un mod atât de drastic, încât nu există nicio soluție câștigătoare pentru cei doi. USR - Plus a întors atât de mult jocul în defavoarea cuplului Iohannis – Cîțu, încât singurele mutări posibile au rămas fie demisia ori demiterea premierului, fie o guvernare minoritară PNL cu sprijinul PSD, fie alegeri anticipate. În oricare dintre variante, Iohannis și Cîțu pierd. Evident, și PNL.
Pe de altă parte, nu cred că USR - Plus și-a dezamăgit alegătorii prin această mutare. De fapt, USR - Plus a acționat, în sfârșit, exact așa cum marea masă a alegătorilor săi se aștepta să o facă. Asocierea – nu „alianța” – cu AUR nu era de dorit pentru nimeni, dar, în contextul actual, a fost o mutare necesară. De altfel, de unul singur, USR - Plus nu avea cum să depună o moțiune de cenzură – legal, e nevoie de 117 semnături. La o acțiune în forță (cum a fost cea a tandemului Iohannis – Cîțu) reacționezi în forță. Mai ales că nu a fost prima lovitură de acest fel pe care au încasat-o useriștii. Și nu cred că USR - Plus va pierde alegători din această mișcare, ba dimpotrivă, ar putea să mai câștige, mai ales dacă PNL și Cîțu vor guverna cu sprijinul PSD și al lui Ciolacu.
Trist este însă că, indiferent cum se va termina această criză politică și indiferent cine va câștiga acest război, România pierde. Dar la asta trebuia să se gândească întâi de toate Iohannis, al cărei președinte a uitat că este.
EDITORIALUL reprezintă strict opinia autorului.