Ce nu a înţeles Ludovic Orban | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce nu a înţeles Ludovic Orban

Propunerea liderului PNL, Ludovic Orban, prin care IT-iştii să nu mai fie scutiţi de plata impozitului pe venit, este o gravă eroare politică. Nu ştiu dacă din ignoranţă, din neştiinţă ori dintr-un socialism împământenit mental din anii de glorie ai PCR, dar ideea nu face deloc bine liberalismului în general şi mai ales PNL, în particular.

Ludovic Orban este oricum pe lângă subiect: nu toţi IT-iştii sunt scutiţi de plata impozitului pe venit (care, apropo, este de 10%), ci doar programatorii angajaţi în firme care au ca obiect de activitate producerea de programe pentru calculator, destinate comercializării, şi care au obţinut venituri în anul anterior de cel puţin 10.000 de euro din această activitate, pentru fiecare angajat care este scutit de impozitul pe venit.

Dar ceea ce nu înţelege Orban şi cei care susţin o asemenea idee este că IT-ul este o industrie strategică pentru România. O industrie care realizează cam 6-7% din PIB, cu doar vreo 110.000 de angajaţi. Angajaţi care trebuie ţinuţi aici, în ţară, ca să vină firmele mari după ei, nu să plece ei după firmele mari, prin alte ţări. Iar firmele mari de IT chiar sunt prezente în România – fiind ţara cu cea mai dezvoltată industrie IT din Europa Centrală şi de Est. Este un domeniu strategic pentru că angajaţii din IT sunt cei mai căutaţi în lume şi nu vrem să plece toţi în alte părţi – mai ales că un IT-ist bun are nevoie doar de un laptop ca să muncească oriunde în lume şi de oriunde în lume.

Să-i scuteşti pe IT-işti de plata impozitului de 10% pe venit nu este un privilegiu. Este o facilitate fiscală cam de aceeaşi importanţă precum creşterea salariilor în sistemul medical. Statul a mărit salariile medicilor şi asistentelor tocmai din acest motiv: avem nevoie de ei şi trebuie să-i facem să rămână în ţară.

Şi, culmea, IT-ul este o industrie a viitorului, una dintre puţinele care se vor dezvolta în continuare. Ar fi stupid, dacă nu de-a dreptul criminal pentru viitorul acestei ţări, să distrugem un sector atât de important doar pentru că vrea Orban egalitate fiscală - nu m-ar mira să urmeze şi ideea impozitului progresiv asupra salariilor mari. Dacă vrei să faci multinaţionalele de IT să dea salarii la fel de mari ca în ţările dezvoltate, n-o să reuşeşti – le trebuie şi lor un avantaj strategic ca să investească miliarde de euro în sedii şi tehnologie pe aici (altfel de ce ar mai pleca din ţările de origine sau de ce nu s-ar muta în India?).

Şi apropo de salarii mari: da, IT-iştii au cele mai mari salarii din România, dar plătesc şi cele mai mari contribuţii la Sănătate, fără a beneficia de servicii suplimentare faţă de un asistat social, care nu plăteşte nimic. Să spunem că această facilitate fiscală vine ca o compensare oarecum firească.

Ciudat este că aplombul lui Orban în privinţa impozitării IT-iştilor seamănă cu cererea deputatului PSD „Mitralieră” Rădulescu făcută către medicii, pensionarii şi bugetarii care nu au votat PSD pe 26 mai, deşi li s-au mărit salariile şi pensiile, să dea banii înapoi. E clar că IT-iştii n-au votat PNL la europarlamentare, iar această propunere pare un fel de răzbunare. Să se gândească, totuşi, Orban şi alţii ca el că salariile alea mari primite de IT-iştii români sunt cheltuite, în general, în România şi că aduc la buget mult mai mulţi bani decât ar însemna alungarea unor asemenea tineri calificaţi către alte meleaguri. Să se gândească câte centre universitare şi câte oraşe mari din România gravitează în jurul IT-ului şi că, dacă vrea mai mulţi bani la bugetul ţării, să stimuleze şi mai mult această industrie - şi nu numai.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro