Numeroşi experţi în calitatea vinului sunt de părere că sticlele în format „Magnum" - cu o capacitate de 1,5 litri, comparativ cu recipientele standard, de 750 de mililitri - favorizează o îmbătrânire mai lentă şi mai armonioasă a vinului, datorită volumului mai generos. Rezultatul? Vinuri cu o mai bună uniformitate şi stabilitate, precum şi o mai mare longevitate, relatează agerpres.
Se pare că dimensiunea contează inclusiv în cazul vinurilor, a comentat ziarul digital hola.com, care prezintă câteva dintre avantajele păstrării acestei băuturi în aşa-numitele sticle „Magnum". Îmbătrânirea vinului în astfel de sticle este mai armonioasă, prin urmare aceste recipiente reprezintă opţiunea ideală de conservare în pivniţele noastre.
Sticla Magnum favorizează îmbătrânirea vinului. Se ştie că oxigenul este duşmanul vinului, iar sticla Magnum, având un dop identic cu cel al unei sticle standard, lasă să intre aceeaşi cantitate de aer la o sticlă dublă de vin, astfel că oxigenul va dăuna mai puţin. În plus, procesul de oxidare a lichidului se reduce, iar virtuţile sale aromatice şi gustative se multiplică.
Despre avantajele sticlei Magnum
Este ideală pentru a bea cu prietenii: dintr-o sticlă Magnum pot degusta, dintr-o dată, mai multe persoane, un grup de prieteni, fie că petrec în club, în bar sau acasă. O sticlă Magnum va fi suficientă pentru a servi opt până la zece invitaţi. Şi se va deschide un singur dop, nu două!
Cu cât este mai mare cantitatea de lichid îmbuteliat, cu atât se reduce pericolul de alterare a vinului din cauza unor incidenţe termice. Prin urmare aceste sticle sunt mai puţin supuse schimbărilor de temperatură. Sticla Magnum este şi o bună investiţie, fiind considerată o garanţie pentru o viaţă mai lungă a vinului.
Vinurile nobile şi de rezervă îmbuteliate în format Magnum au obţinut calificative mai bune. Prin urmare devin un cadou perfect pentru amatorii de vin. Comercializarea lor este însă limitată şi mai costisitoare. În afară de formatul „Magnum" există şi sticle mai mari, însă nu atât pentru comercializare, cât pentru a fi prezentate ca exponate.
Nu orice vin în orice sticlă
Sticlele de vin au mai multe mărimi, fiind denumite diferit, cu multă imaginaţie - unele dintre ele, după regi sau personalităţi din Biblie. Sticla de 500 de mililitri este preferată pentru vinurile Tokaj, Jerez şi Sauternes, precum şi pentru alte vinuri dulci. Sticla de 620 de mililitri a fost folosită iniţial pentru vinul galben (vin jaune), un vin alb produs în departamentul Jura, din estul Franţei, din struguri din soiul Savagnin.
Sticla de 3 litri a fost numită „Jeroboam", după primul rege al Israelului. Sticla de 6 litri se numeşte „Imperial" sau „Matusaleh" şi este echivalentul a patru Magnum-uri. Sticla de 9 litri numită „Salmanaza", după unul dintre cei mai mari regi asirieni, este echivalentă a 12 sticle standard. Sticla de 12 litri, „Balthazar", este echivalentul a două sticle Imperial. În timp ce sticlele de 15 şi 18 litri poartă numele de Nabucodonosor şi Melchior şi sunt echivalentul a 20, respectiv, 24 de sticle standard.