Ce l-a ucis pe dascălul Negoiţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ce l-a ucis pe dascălul Negoiţă

După aproape trei săptămâni de la dispariţia misterioasă, învăţătorul Niţă Negoiţă, în vârstă de 56 de ani, de la Şcoala "Nikos Kazantzakis", a fost găsit fără viaţă. Cadavrul bărbatului a fost scos la suprafaţă de apele fluviului Dunărea, în zona localităţii tulcene Grindu. Ieri, familia îndurerată a mers să îl aducă acasă pe învăţătorul care, răpus de necazurile de la şcoală, după cum susţine fiica sa, a decis să îşi pună capăt zilelor.
În urma activităţilor efectuate de poliţiştii brăileni, în colaborare cu lucrătorii Postului de Poliţie Transporturi Navale Măcin, ieri a fost identificat cadavrul bărbatului găsit în ziua anterioară înecat în Dunăre, stabilindu-se că este vorba despre învăţătorul Niţă Negoiţă.
"Corpul neînsufleţit a fost recuperat din apă şi transportat la morga Serviciului Judeţean de Medicină Legală Tulcea, unde a fost recunoscut după semnalmente, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, de către membrii familiei dispărutului. Poliţiştii de la Biroul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au solicitat revocarea urmăririi la nivel naţional a brăileanului", a precizat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Ieri, Ioana Ursu, fiica de 27 de ani a învăţătorului, ne-a declarat că se afla la Tulcea pentru a-şi prelua tatăl decedat. Ea susţine că problemele de la şcoală, pe care le avea cu câţiva elevi, şi faptul că nu a fost sprijinit de conducerea unităţii de învăţământ l-au adus la disperare. "Stresul de la şcoală, problemele cu cei trei copii şi faptul că nu a avut sprijinul conducerii l-au adus în situaţia de a-şi dori să moară. Ne-au sunat de la Poliţie şi ne-au anunţat, speram să fie totuşi în viaţă, să rămână în continuare alături de noi. Acum nu mai avem ce face, ne pregătim de înmormântare. Pe camerele de luat vederi tatăl meu a fost văzut în apropiere de trecerea Bac... Nu cred că a luat bacul, s-a aruncat în Dunăre", ne-a spus Ioana. Ieri seară, trupul neînsufleţit al învăţătorului a fost depus la Capela Cimitirului Radu Negru, el urmând să fie condus vineri pe ultimul drum.
Reamintim faptul că în ziua de 13 noiembrie, Ioana Ursu a sesizat dispariţia tatălui său. Tânăra le-a spus poliţiştilor că în urmă cu o zi, în jurul orei 13.00, Niţă Negoiţă a plecat de la şcoală şi de atunci nu mai ştie nimic despre el. Poliţiştii au stabilit că după terminarea cursurilor, brăileanul a părăsit unitatea de învăţământ şi a plecat într-o direcţie necunoscută. S-a mai stabilit că acesta locuia împreună cu fiul său, care, în ziua dispariţiei, când a revenit la domiciliu, a găsit pe masa din sufragerie cartea de identitate a tatălui, un card bancar şi un bilet lăsat de acesta, în care era notat codul PIN al cardului. Zile la rând, fiica a luat legătura cu toţi cunoscuţii, a postat fotografia tatălui în tot oraşul şi a scris mesaje emoţionante pe Facebook, rugându-şi tatăl să revină acasă.
Încă de la început, tânăra a spus că, de când lucra la Şcoala "Nikos Kazantzakis", de vreo doi ani, tatăl său s-a plâns că a avut probleme la şcoală, cu câţiva elevi, şi că i s-ar fi reproşat că nu îi poate stăpâni. "Probabil asta l-a afectat. Era nelinişte la şcoală, dar aici a primit post. De la începutul anului s-a tot plâns că are copii în clasă care nu îi dau pace şi că i se atrage atenţia", ne-a mai povestit Ioana. Într-o primă fază, conducerea unităţii de învăţământ ne-a precizat că nu au fost probleme la şcoală şi că Niţă Negoiţă era un învăţător cu multă experienţă.

Scandal monstru la şcoală

De fapt, dispariţia învăţătorului a venit în contextul unui scandal monstru la Şcoala "Kazantzakis", scandal despre care familia lui Negoiţă crede că a contribuit la căderea psihică a acestuia. Doi elevi transferaţi în acest an şcolar de la Liceul "Moisil" chiar la clasa lui Negoiţă se află în mijlocul unui tărăboi în care sunt prinşi elevi, profesori şi părinţi. Acuzaţii grave de o parte şi de alta, injurii şi acte de violenţă, iată mediul în care şi-a trăit ultimele zile la catedră învăţătorul Negoiţă.
În timp ce tatăl celor doi copii acuză cadrele didactice că îi discriminează copiii, profesorii reclamă la rândul lor actele de violenţă extremă la care cei doi elevi îşi supuneau colegii.
Într-o vizită la redacţia ziarului "Obiectiv", tatăl celor doi copii a declarat că este victima unui complot generalizat al profesorilor, şcolilor şi părinţilor: "I-am dus la Şcoala 5 pentru că la «Moisil» s-a desfiinţat clasa întrucât erau prea puţini copii, şi după două săptămâni am fost avertizat, în calitate de părinte, de învăţătorul Negoiţă şi doamna director că voi avea probleme foarte mari. Am întrebat ce probleme şi mi-au spus că o să văd eu. Şi apoi a început calvarul nu numai pentru copiii aştia, ci pentru întreaga şcoală. În calitate de părinte trebuia să-mi las job-ul deoparte, să fiu ochi şi urechi pe casă şi pe copii şi pe familie. Îi duceam în fiecare zi la opt fără un sfert. Vizavi de şcoală era un magazin unde luam o cafea, o ţigară, în pauză. Atunci se auzeau ţipăturile, se destrăma iadul. Copiii mai mari le făceau control corporal celor de clasa a III-a. În trei săptămâni am început să cunosc toată gama de rechizite dintr-o librărie pentru că azi cumpăram, a doua zi nu mai existau. Copiii erau bătuţi, controlaţi, sub ochii doamnei director", ne-a declarat tatăl copiilor, Marcel Munteanu. Declaraţia lui a fost întărită de unul dintre cei doi copii, care susţine că a fost agresat în nenumărate rânduri, în clasă, în toaletă şi chiar pe stradă, în faţa şcolii.

"Îi spunea învăţătorului că e un imbecil"

De cealaltă parte, însă, cadrele didactice susţin tocmai faptul că cei doi fraţi sunt cei care dau tonul violenţelor în şcoală. Directorul şcolii, prof. Emelina Moraru, consideră că problema nu poate fi la ceilalţi copii, părinţi sau cadre didactice, pentru că, în fond, comportamentul celor doi elevi a destabilizat activitatea şi în alte şcoli. Moraru îl contrazice pe tatăl copiilor şi spune că la "Moisil" nu s-a desfiinţat nicio clasă, cei doi elevi problemă plecând de acolo din cauza necazurilor pe care le-au cauzat: ar fi bătut mai mulţi elevi, printre care şi un băieţel cu tetrapareză spastică. "Eu l-am chemat pe tată să discutăm şi i-am spus că ei nu comunică, refuză orice sarcină, este puţin spus că sunt violenţi, şi trebuie să luăm nişte măsuri. Pe certificatul de orientare şcolară au un diagnostic, iar recomandările nu au dat rezultate. Au o problemă şi trebuie să-i dăm de capăt, să vedem ce se întâmplă cu ei. Ajunseseră la stadiul de a ameninţa şi pe stradă alţi copii. Au bătut sistematic o fetiţă, până a ajuns copilul să intre în eşec şcolar. Dezvoltă în jurul lor un grad de violenţă care pe mine mă depăşeşte. I-am propus să meargă să facă un control psihologic, că poate au altceva, dar când a auzit că va trece din nou printr-o evaluare a refuzat. Tatăl neagă faptul că aceşti copii au o problemă, deşi unul dintre ei ieşea din clasă, urla ca un animal, îi spunea învăţătorului că e un imbecil. În schimb, atunci când sunt doar cu profesorul de sprijin, este totul în regulă. E clar că au probleme cu socializarea. I-am spus tatălui că dacă nu avem recomandări clare, vor rămâne în şcoală, dar vor fi «legume» pentru că noi nu putem să facem ce trebuie ca să rezolvăm problema. Ei refuză să execute sarcinile simple, le spun retardaţi copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, bat alţi copii. Conform legii, dacă în urma consilierii nu se constată nicio ameliorare a situaţiei, trebuie reluată procedura de evaluare, iar tatăl, subtil, a refuzat. În ziua şi la ora la care l-am chemat ca să îi explic unde trebuie să meargă pentru evaluare am întârziat puţin pentru că eram ocupată cu Poliţia, în cazul învăţătorului dispărut. Tatăl a venit, a stat puţin, apoi a plecat şi a început să mă reclame la Inspectorat, la Protecţia Copilului că obstrucţionez dreptul la educaţie al copiilor şi că le-am interzis să vină la şcoală. Îmi pare rău, dar nu e adevărat. El încearcă să mintă, să intimideze, neagă realitatea", este de părere directorul Emelina Moraru. Directorul a mai precizat că cei doi au avut profesor de sprijin, dar că acest lucru nu a ajutat cu nimic, iar terapia logopedică nu au urmat-o.

"Mă duceam acasă şi plângeam o oră ca să-mi revin"

Declaraţiile directorului sunt susţinute şi de fosta învăţătoare din clasa I a unuia dintre copii, Săndiţa Gaceu, de la Liceul de Artă. "Noi scriam, el se ridica, sărea, urla, imita animalele. Copiii învăţaseră să-l ignore când făcea aşa, dar era violent. La ora de Religie, pentru că avea el nu ştiu ce problemă cu un copil, s-a ridicat şi şi-a înfipt mâinile în gâtul copilului respectiv. Profesoara abia a reuşit să scoată elevul din mâinile lui. După povestea aceea am trimis acasă o scrisoare de informare, dar s-a întors nedeschisă. Altă dată, în pauză, a intrat în toaleta fetelor şi a lovit cu pumnul în ochi o fetiţă foarte cuminte, liniştită, educată. La insistenţele mele şi ale conducerii şcolii, mama a venit la şcoală, dar nu a fost cooperantă, susţinea că toţi ceilalţi sunt răi şi-l provoacă. Am propus mamei să vină să-l supravegheze, dar a început să ţipe şi m-a făcut în toate felurile pe holul şcolii. Am avut multe probleme cu acest copil, am fost atunci aproape de o cădere nervoasă. Se ridica din bancă şi nu aveai cum să-l faci să stea jos. La o oră a luat un scaun, l-a ridicat şi a aruncat cu el într-un copil. Reacţiona foarte rapid, nici nu aveai timp să ajungi la el. Am încercat cu toate metodele. Se uita în ochii mei şi după ce terminam o lua de la capăt. Mă duceam acasă şi plângeam o oră ca să-mi revin. Eu am propus să meargă la consiliere şi apoi să vedem ce este de făcut, dar mama nu a vrut", şi-a amintit cu groază învăţătoarea.

Tatăl vrea ca părinţii şi profesorii să ajungă la puşcărie

Culmea scandalului a fost atinsă în ziua de 12 noiembrie, când, după cum susţine unul dintre cei doi copii, ar fi fost agresat de mama unei colege ce susţinea că fata sa ar fi fost bătută de elevul problemă. Din acea zi, Marcel Munteanu a decis să nu-şi mai lase copiii la şcoală pentru că erau în pericol. "Eu am venit să păzesc copiii pentru că aşa mi-a zis, dacă vreau să nu mai fie copiii mei loviţi, să vin să-i păzesc. Mi-a dat un fotoliu, l-am lipit cu spătarul de clasa lor, pe hol, pentru că nu am vrut să deranjez orele de curs. Voiam, nu voiam, patru ore le haleam acolo. Şi mi-am pus mâinile în cap. Copiii vorbeau pornografic, fumau, crimă şi pedeapsă în şcoală. Când i-am spus a zis că nu are ce să facă. Dar nu mi se pare un răspuns plauzibil", crede Marcel Munteanu. El a mai precizat că a reclamat situaţia la Poliţie şi la Protecţia Copilului, a contactat chiar un avocat, pentru că cei vinovaţi de abuzul fizic şi psihic asupra copiilor săi trebuie să plătească "cu ani grei de temniţă". Pentru a fi mai convingător în faţa autorităţilor, tatăl i-a scos copilului care ar fi fost agresat de mama supărată un certificat medico-legal care atestă însă doar două vânătăi mici pe piciorul stâng, deşi tatăl spusese că fusese lovit cu palmele şi pumnii peste faţă.
Poliţiştii au în atenţie eventualele incidente de la unitatea de învăţământ, însă din partea bărbatului care susţine că băiatul i-ar fi fost agresat nu s-a primit nicio plângere. "Poliţiştii de Proximitate din zonă au în atenţie şi această unitate şcolară şi au cunoştinţă de orice aspect care intră în competenţa poliţiei. Părinţii presupusului copil agresat au fost îndrumaţi să depună plângere, însă până în acest moment nu a fost înregistrată o astfel de reclamaţie. Dacă este victimă a unei agresiuni, orice persoană are dreptul să depună reclamaţie în acest sens", a precizat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Scandalul a ajuns şi în atenţia Protecţiei Copilului, care analizează toate aspectele apărute în urma reclamaţiilor primite atât din partea tatălui celor doi copii, Marcel Munteanu, cât şi din partea altor părinţi cu privire la comportamentul violent al celor doi fraţi. "Aceste sesizări sunt analizate în concordanţă cu respectarea dreptului tuturor copiilor la educaţie, ca şi al dreptului de a fi protejaţi împotriva oricărei forme de abuz. Cazul va fi instrumentat în continuare", a declarat Simona Cimpoae, director adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro