Directorul SRI, George Maior, a declarat că activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel şi gruparea sa se află în atenţia SRI din 2001, Serviciul transmiţând informări diverşilor premieri, precum şi preşedinţilor Iliescu şi Băsescu.
El a arătat că, în perioada 2001-2012, SRI a derulat opt acţiuni informativ-operative pe profilurile apărarea Constituţiei, securitate economică, ameninţări transfrontaliere, referitoare la activităţi de criminalitate organizată ale grupării Bercea.
"Aceste acţiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, preşedinţi ai României, şi domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisă preşedintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce ţin de securitate naţională vizavi de acest clan", a spus Maior.
El a spus că acea informare remisă preşedintelui Băsescu nu a conţinut aspecte referitoare la raporturile sau relaţiile lui Bercea cu fratele său, Mircea Băsescu.
Maior a spus că documentele de informare au fost remise de SRI către diverşi premieri, miniştri de Interne, alţi membri ai Guvernului, au vizat acţiuni ale clanului privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea de operaţiuni ilegale cu metale neferoase, evalizune fiscală de mare amploare, coordonarea de reţele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari de finanţe publice, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rome şi coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare.
Ponta, total indiferent
Premierul Victor Ponta susţine însă că Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu a informat guvernul său despre activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel, adăugând că, şi dacă primea astfel de informări, acestea nu aveau legătură cu activitatea Guvernului.
"Nu ştiu în detaliu ce a spus Maior la comisii, m-am uitat doar pe ce a apărut în presă şi cred că a spus foarte clar că nu a informat guvernul meu. Deci, nu am primit şi dacă primeam...nu erau în legătură cu activitatea Guvernului şi...dacă e vorba despre fapte de crimă organizată, evident că este treaba procuraturii, a poliţiei şi toţi trebuie să îşi facă datoria", a spus Ponta. Culmea, verificarea şi combaterea activităţilor infracţionale ţin, în primul rând, chiar de Guvern, mai exact de Ministerul de Interne, care are în directă subordine Poliţia.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei parlamentare de control SRI, Georgian Pop, a declarat, după audierea conducerii Serviciului pe tema notificărilor privind clanul Bercea, că din 2009, informaţiile obţinute de SRI referitoare la această grupare au mers direct către Parchete.
El a mai spus că din 2009, de când a fost demarată faza de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul Bercea, SRI a făcut informări direct către Parchete.
"Precizarea a fost făcută foarte clar şi de către domnul director, şi în raportul pe care îl trimitem Birourilor Permanente. Facem această distincţie: beneficiarii legali din stat - preşedinte, prim-ministru, miniştri sau în plan local - preşedinţi de CJ, prefecţi, primari, beneficiază de informaţii din sfera securităţii naţionale pentru informarea lor, pentru a putea lua decizii", a spus Pop.