Caz şocant la Colegiul «Murgoci» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caz şocant la Colegiul «Murgoci»

O situaţie incredibilă. Scene horrror la un colegiu de top al oraşului! O elevă a primit într-o pauză un scaun în stomac. Un alt elev, în timpul unei ore, s-a trezit cu un pix înfipt în cap. Fetele trebuie să suporte jigniri, apelative vulgare şi pipăieli. De toate acestea este acuzat un elev al Colegiului "Murgoci", Alexandru I. El nu recunoaşte nimic, părinţii şi avocatul său susţin că reacţiile sale ar fi fireşti pentru că ar fi tot timpul hărţuit şi tracasat de colegi, la îndemnul profesorilor. 

De la începutul anului şcolar, în conflictul dintre elev şi colegi a intervenit de mai multe ori poliţia, care i-a aplicat tânărului acuzat amenzi contravenţionale. Pe 5 decembrie, de exemplu, a primit o amendă pentru că a adresat cuvinte jignitoare şi expresii vulgare unei colege, chiar în timpul orelor. Ultima amendă, de 1.000 de lei, a încasat-o în urmă cu câteva zile. Conducerea şcolii spune că a luat legătura cu părinţii adolescentului problemă, dar s-au lovit de un zid, fiindcă aceştia nu vor să colaboreze pentru rezolvarea situaţiei, ba mai mult, ameninţă că vor pleca profesorii din şcoală şi în niciun caz copilul, căruia i-au angajat un avocat. Ei spun că elevul nu este vinovat de nimic, că el este cel hărţuit, iar pentru a veni în sprijinul copilului i-au angajat un avocat. Acesta recunoaşte reacţiile violente ale elevului, dar susţine, la fel ca şi părinţii, că sunt rezultatul hărţuirii permanente la care este supus de către profesori. Ba, mai mult, avocatul susţine că elevii bătuţi au fost puşi de profesori să-l hărţuiască pe Alexandru.

"El consideră că suntem obligaţi să fim prietenii lui. Chiar ne-a spus asta. Dar nu poţi să fii prieten la comandă"

O serie de întâmplări incredibile, de o violenţă şi o promiscuitate neobişnuite pentru o şcoală de un asemenea calibru, se petrec de câteva luni în Colegiul "Murgoci", asta povestesc elevii şcolii. Un tânăr nou venit, transferat în mod neobişnuit de la Colegiul "Ana Aslan", Alexandru I., hărţuieşte fetele, le pipăie pe unde nimereşte, le adresează cuvinte jignitoare tuturor colegilor, îi ameninţă, iar când aceştia încearcă să riposteze se trezesc ba cu pixuri înfipte în cap, ba cu scaune în stomac. Aceste lucruri nu se întâmplă numai cu colegele de la clasă, ci şi cu alte fete din şcoală, care au învăţat să se ferească din calea lui Alexandru. Şi la "Aslan" Alexandru a avut probleme cu o fată pe care a agresat-o, incident în urma căruia s-a ales cu nota 6 la purtare.
Tot coşmarul a început în septembrie, odată cu noul an şcolar, iar problemele s-au agravat în timp. Astfel că din octombrie, Alexandru a început o serie de şedinţe de consiliere cu psihologul şcolii, de două ori pe săptămână. Din păcate, acestea nu au avut rezultatele scontate, iar problemele, spun copiii, au continuat. Aproape o dată pe lună poliţistul care răspunde de colegiu venea la şcoală, discuta cu elevul, cu bunica acestuia, cu părinţii, aplica amenzi. Câteva zile era bine, povestesc elevii, apoi totul reîncepea. "Când îl vezi aşa nu zici că este decât un copil, dar este agresiv, periculos. Nu ştii ce fel de reacţii are, ne este teamă de el", ne-a declarat unul dintre colegii lui Alexandru. "El consideră că suntem obligaţi să fim prietenii lui. Chiar ne-a spus asta. Dar nu poţi să fii prieten la comandă. Lucrurile nu merg aşa. Iar el reacţionează violent când îl respingem", a adăugat revoltată o altă colegă. Alte câteva fete se plâng de faptul că le spune tot felul de cuvinte vulgare, le agresează, şi le este frică de el. "Dacă problema nu se rezolvă vom pleca din această şcoală. Ne pare rău, că a fost foarte bine până când a venit el, veneam cu plăcere la şcoală, dar acum şcoala a devenit un coşmar. Noi vrem să plece din clasă. Nu cred că se poate rezolva altfel situaţia".
"Este un copil foarte violent, are un comportament total nepotrivit. Aş vrea să plece din clasă pentru că nu cred că se va linişti. Nu se poate să stăm aşa. Ce se va întâmpla când vor fi în clasa a XII-a? Primii doi ani a fost foarte bine, copilului i-a plăcut la şcoală, iar acum şcoala a devenit un calvar. Tot îmi spune că vrea să plece la altă şcoală. Am înţeles că şi alţi copii vor să plece. Nu se poate aşa, în loc de şcoală ei pierd vremea cu alte probleme. Merg mereu în grup peste tot, le e teamă să fie singuri ca să nu-i atace la toaletă sau în curtea şcolii, pe holuri. Copiii noştri sunt cuminţi, nu merită aşa ceva. Ei au avut medii mari, au muncit ca să intre la "Murgoci" şi acum să plece? Noi nu vrem răul acelui copil, dar nici copiii noştri nu sunt vinovaţi ca să-l suporte. Profesorii pierd din ore cu disciplina. Copilul meu este hărţuit fizic şi psihic, a făcut chiar şi crize de panică. Am înţeles de la colegi că Alexandru ar fi avut altercaţii şi pe stradă cu un alt băiat", a povestit mama unuia dintre copiii din clasa a XI-a E. De altfel, toţi părinţii din clasă au semnat o hârtie pe care o vor înainta Inspectoratului Şcolar în care cer ca Alexandru să plece din clasă.

"Când l-am primit, în toamnă, ne-au luat ochii notele mari de la celelalte discipline şi nu am văzut că avea nota 6 la purtare"

Conducerea şcolii pare depăşită de această situaţie. Elevului i s-a spus că dacă va continua va avea nota 4 la purtare, ceea ce înseamnă repetenţie. "Reprezentantul Poliţiei, ca să-l facă să înţeleagă gravitatea comportamentului lui, l-a pus să scrie un angajament că nu va mai produce fapte antisociale. După toate acestea s-a potolit. În consiliul profesoral al clasei, la sfârşitul semestrului I, am discutat situaţia lui şi profesorii au decis să nu-l pedepsească foarte aspru, să nu-l lovim cu 4, aşa cum i se spusese iniţial, ci să i se pună opt. El însă voia zece, aşa că, pe fondul acestei nemulţumiri, pe 17 februarie, a atacat un coleg chiar când acesta intra pe uşa clasei. I-a vorbit urât şi a aruncat cu un scaun în el. Băiatul s-a ferit şi scaunul a lovit o fată în stomac", a povestit directorul adjunct, prof. Daniel Kiţu. Bineînţeles, poliţia a fost chemată din nou, s-a discutat cu el, cu bunica şi i s-a aplicat o amendă. Poliţistul de la Biroul Proximitate, care s-a deplasat la unitatea de învăţământ şi a luat măsura sancţionării contravenţionale a celui reclamat, va fi în continuare cu ochii pe elev şi va încerca să-l consilieze pentru a nu mai comite fapte antisociale, a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Directorul şcolii, prof. Viorica Moşescu, este foarte supărată din cauza situaţiei create şi susţine că ar fi încercat în semestrul I să rezolve problemele aşa cum a făcut-o cu alţi elevi rebeli. Alexandru a fost trimis la psihologul şcolii de două ori pe săptămână, în perioada 18 octombrie - 7 ianuarie. Concluziile specialistului însă i-au speriat şi mai tare: se recomanda la final psihoterapie de lungă durată şi asistenţă clinică de specialitate, întrucât consilierea nu este eficientă. "Când l-am primit, în toamnă, ne-au luat ochii notele mari de la celelalte discipline şi nu am văzut că avea nota 6 la purtare. Nu ne-am îngrijorat nici când nu a adus fişa medicală, dar în ianuarie, după consiliere, la insitenţele mele şi ale psihologului şcolii au adus actele", a povestit directorul Viorica Moşescu. Astfel, abia pe 10 ianuarie a aflat şi şcoala de ce creează atâtea probleme Alexandru. Scrisoarea medicală primită preciza că elevul are o tulburare a dezvoltării, manifestată prin dificultăţi în înţelegerea modalităţilor de interacţiune socială, asociate cu tulburări de conduită. Pe aceeaşi scrisoare medicală era indicat un tratament medicamentos, iar după câteva luni apărea un bilet de trimitere la medicul specialist. Psihologul clinician Florentina Coţoiu consideră că în situaţii de acest fel copilul ar trebui să urmeze terapie specială şi tratament medicamentos, dar dacă părinţii nu colaborează cu şcoala problema este delicată. "El, din punct de vedere intelectual, nu are probleme, iar reacţiile necontrolate sunt în conformitate cu realitatea lui. Reacţiile normale ale colegilor el le interpretează ca pe o agresiune. Practic, regulile nescrise de interacţiune socială el nu le înţelege, iar peste toate acestea există şi o furtună hormonală, normală la vârsta lui, care determină agresivitate. Tulburarea de comportament este o consecinţă a dificultăţilor de socializare şi comunicare, dar există tratamente care nu afectează nici starea de vigilenţă, nici puterea de a învăţa", a explicat psihologul Florentina Coţoiu.

"Reporterul: «În semestrul trecut a înfipt un pix în capul unui coleg» Avocatul: «Şi ce? L-a omorât?»"

Părinţii lui Alexandru arată cu degetul spre şcoală, care nu ar face, din punctul lor de vedere, ceea ce ar trebui în acest caz. "Şcoala nu vrea să înţeleagă că orice copil are dreptul la educaţie şi trebuie integrat. Ne-am mutat aici de la o şcoală unde a fost mai rău. Am crezut că aici, fiind altfel de profesori, altfel de elevi, vor înţelege, dar aici este şi mai complicat. Nu e vorba de elevi, ci de profesori care nu ştiu, nu vor să-l încurajeze. Ni s-a spus din start, nici o lună nu a trecut de la începutul anului şcolar, că el nu va face faţă şi să-l luăm să-l ducem în altă parte. Doamna directoare a insistat, iar el se simte hăituit, ameninţat tot timpul. Are note mari, a mers şi la olimpiade, a luat şi premii. I-am adus dovezi doamnei directoare, dar dacă el nu este stimulat, ci este hăituit, hărţuit, ameninţat tot timpul cu poliţia, reacţionează ca atare", ne-a declarat mama lui Alexandru, care pentru alte detalii ne-a rugat să discutăm cu avocatul Nicuşor Teodorescu, pe care părinţii i l-au angajat copilului. Contactat, acesta a declarat că reacţiile lui Alexandru sunt normale atâta timp cât el este în permanenţă hăituit şi agresat de profesori şi elevi. Referitor la ultima ispravă, scaunul aruncat într-un coleg care a ajuns în stomacul unei colege, avocatul consideră că Alexandru a făcut foarte bine, că reacţiile lui sunt normale având în vedere hărţuirea la care ar fi supus zilnic de către profesori. Redăm mai jos o parte din discuţia reporterului nostru cu avocatul Nicuşor Teodorescu.

- Acest copil are probleme, a adus la şcoală o scrisoare medicală în care se spune că are probleme şi ar trebui să primească tratament. Primeşte aşa ceva?
- Copilul acesta este mult mai normal decât mulţi din acel liceu. Reacţia lui agresivă este normală. Eu mă chinui să-i explic să nu reacţioneze, să-l ţin sub control cât pot, dar nu se poate. Toată ziua să fii provocat, undeva explodezi. (...) Am înregistrări cu profesorul care, de faţă cu Alexandru, îi învaţă pe ceilalţi că Alexandru e nebun, să-l marginalizeze. Te ia de cap la un moment dat.
- Dar chiar toţi copiii din clasă fac jocul profesorilor?
- Da, că în România dacă unul mai mare spune ceva, toţi se conformează.
- În clasă situaţia este foarte tensionată. Care credeţi că este soluţia?
- Să plece directoarea, că până acuma ea şi cu diriginta au făcut tot premeditat, şi el rămâne. Că dacă mi-l lasă repetent, o să-l las acolo 50 de ani. De unde nesimţirea asta la directoare? Ea alege psihologul, l-au dus la poliţie, vine cu presa la el! Da i-a dat vreo bomboană, l-a felicitat şi a reacţionat violent?
- În semestrul trecut a înfipt un pix în capul unui coleg.
- Şi ce? L-a omorât? Se întâmplă astea mereu, şi unul sănătos îi dă cu pixul în cap altuia. (...) Reacţia lui, ieşirile lui nervoase sunt normale. Are scuza provocării la ora asta. Eu dovedesc cu situaţia lui şcolară că este bun. Cum? Până acum a fost bun şi acum nu mai e bun? Dacă tu, ca directoare, spui: «Ia-ţi copilul şi pleacă de la şcoala mea!». De unde au ajuns ăştia proprietari pe şcoală? Să facă şcoli speciale dacă este bolnav. Ce-i vina elevului că ăştia nu au şcoli speciale? Profesorul de matematică s-a implicat să pună martor toată clasa. Când va fi cazul, scot înregistrările şi mă duc cu ele la DNA, la DIICOT. Copilul trebuie să-şi termine şcoala.
- Dar el agresează fetele.
- Doamnă, nu mai faceţi acuzaţii!
- Eu nu fac acuzaţii, asta mi-au povestit copiii. Câteva fete mi-au spus ieri că dacă el mai rămâne în clasă, ele pleacă.
- Au probe în afară de vorbe şi prostiile astea că se pun toţi martori? Eu când mă duc undeva, mă duc cu probe. Dacă nu ai probe, stai acasă. Nu omori pe cineva pe vorbe".

Cum a ajuns Alexandru de la "Aslan" la "Murgoci"?

Problemele din Colegiul "Murgoci" au devenit, după mai mult de un semestru, arhicunoscute de toţi elevii şcolii, însă o întrebare persistă: Cum a putut Alexandru să se transfere de la "Aslan" la "Murgoci"? Toţi elevii, chiar şi cei de la alte clase, se întreabă acest lucru şi sunt revoltaţi pentru că ei au muncit foarte mult pentru mediile lor foarte mari care le-au permis accesul la un colegiu de top şi nu li se pare firesc ca un alt elev să primească totul pe tavă, doar aşa, că s-a putut. 

La admiterea din 2011, Alexandru I. a avut media 8,34, iar media ultimului admis la "Murgoci" a fost 8,78. Diferenţa nu este foarte mare, dar pentru aceste 50 de sutimi elevii au muncit mult. Când a venit Alexandru I. cu părinţii şi cu cererea de transfer, conducerea şcolii susţine că l-a acceptat pentru că a văzut notele mari de la disciplinele importante, dar nu ar fi remarcat şi nota 6 la purtare dintr-un semestru. Cum este posibil aşa ceva, când nota la purtare este foarte importantă, mai ales pentru un liceu cu pretenţii cum este Colegiul Murgoci? De altfel, după cum s-a dovedit, nici starea de sănătate a elevului n-a contat pentru conducerea şcolii, decât după ce situaţia a devenit explozivă. În altă ordine de idei, potrivit regulamentului, după clasa a IX-a, elevii se pot transfera de la un liceu la altul dacă media lor anuală este cel puţin egală cu media ultimului elev din clasa în care se transferă. Cum Alexandru are note mari la majoritatea disciplinelor, cererea i-a fost aprobată.

Comisie de cercetare şi control de la IŞJ

În urma sesizării făcute de părinţii elevilor din clasa a XI-a E, Inspectoratul Şcolar a aflat de problema de la "Murgoci". "Vom analiza aceste probleme de violenţă. Deocamdată aşteptăm informarea solicitată deja şcolii, dar am format şi o Comisie de cercetare şi control a tuturor aspectelor", a precizat inspectorul şcolar general Iulian Danielescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro