* după un lung șir de amânări provocate de tot felul de ghinioane și poticneli administrative, au început, în sfârșit, lucrările de reabilitare a fostului turn de apă din Grădina Mare * proiectul va fi implementat de firma brăileană ”Concivia”, valoarea totală a investiției ridicându-se la 4,3 milioane de euro, finanțare europeană
Fostul Castel de Apă din Grădina Mare, monumentul istoric care altădată era una dintre principalele atracții turistice ale Brăilei, va fi scos din mizeria în care zace de ani de zile. Operațiunile de reabilitare au început deja și au ca termen de finalizare luna iunie a anului 2023. Firma brăileană ”Concivia” a câștigat contractul de execuție a lucrărilor, după ce a concurat la licitație cu o asociere formată din firma italiană ”Research Consortio Stabile” ARL și firma românească ”Șantier în Lucru” SRL, cu sediul în județul Ilfov. Licitația publică s-a finalizat pe 10 august, însă lucrările au debutat spre sfârșitul lunii septembrie, iar în prezent se află în stadiul de golire a spațiului interior, pentru a se putea face consolidarea structurii de rezistență. Proiectul tehnic după care se lucrează a fost făcut de firma „Optimal Project” SRL, care a concurat la licitație cu S.C. ”Spiri Com” SRL. Dirigenția de șantier este asigurată de SC ”Siromet” SRL, iar verificarea tehnică de calitate va fi făcută de SC ”Maslaev Consulting” SRL. Toate firmele implicate au la dispoziție un buget total de 4,3 milioane de euro, aceasta fiind valoarea totală a investiției, finanțată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Cel mai probabil, suma va trebui indexată periodic, din cauza prețurilor în continuă creștere a materialelor de construcții, prețuri care nu erau prevăzute în momentul semnării contractului. ”Materialele se indexează periodic, conform unei Ordonanțe de Guvern. Este o formulă matematică cu elemente certificate periodic de dirigintele de șantier, conform formulei și indicilor transmiși de Guvern”, ne-a explicat edilul-șef al Brăilei.
Primarul Dragomir a anunțat, ieri, pe pagina personală de Facebook, deschiderea șantierului, precizând și ce lucrări sunt prevăzute în contract. Evident, nu lipsește cercetarea arheologică de la fața locului, fiind vizat subsolul construcției. În paralel, angajații ”Concivia” au început demontarea instalațiilor vechi, în vederea înlocuirii cu altele noi. Se va interveni asupra structurii de rezistență, prin consolidarea elementelor care prezintă fisuri sau uzură cauzată de vechime. Din acest punct de vedere, cei care au verificat starea actuală a construcției au fost profund impresionați de calitatea lucrărilor executate în urmă cu mai bine de un secol, atunci când a fost dat în folosință castelul de apă, format dintr-un bazin susținut de câțiva piloni din beton armat. Chiar și după atâta vreme, structura de rezistență se prezintă neașteptat de bine, potrivit reprezentanților Primăriei. Se va interveni, totuși, cu injecție de beton sau alte metode tehnice, acolo unde situația o impune.
După cum v-am mai informat, monumentul din Grădina Mare va fi transformat într-un observator astronomic, dar nu neapărat pentru cercetări în domeniu ci mai mult ca obiectiv turistic. Astfel, după cum a informat primarul Dragomir, scara care va asigura accesul către etaje va fi reabilitată și pictată în culori UV cu reprezentări ale planetelor sistemului solar și altor corpuri cerești. ”În subsol se vor amenaja un foaier, o sală de proiecție pentru un cinematograf 7D și o sală a oglinzilor. Parterul va avea cinci spații expoziționale, spații tehnice și o replică a unui costum spațial realizat în cadrul misiunii Apollo11, precum și un panou digital de informare și un lucru foarte uzitat în străinătate - automat pentru distribuire monede suvenir pentru turiști. Etajul unu va cuprinde un spațiu expozițional cu o tematică în care vor fi prezentate planetele sistemului solar. Etajul doi va fi spațiu expozițional cu o tematică în care vor fi prezentate galaxia, imagini ale Căii Lactee, nebuloase, roiuri de stele etc. Etajul trei va fi spațiu expozițional 3D. Etajul patru va fi spațiu expozițional dedicat anotimpurilor iarnă - primăvară - vară - toamnă, cu un inel panoramic. Etajul cinci va fi sală de proiecție în legătură directă cu observatorul astronomic și două terase aferente telescoapelor montate la penultimul nivel al fostului castel de apă. Este vorba despre etajul 6, unde va fi amenajat un punct de observare echipat cu două telescoape mobile, putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare”, a informat primarul Marian Dragomir. O altă veste bună dată de acesta este că platforma rotativă din vârful construcției va fi reabilitată de asemenea, redevenind funcțională. Pe vremuri, în anii '80, pe platforma respectivă, realizată după o soluție tehnică oferită de un inginer al fostei fabrici de excavatoare ”Progresul”, era amenajat un restaurant, iar cei care stăteau la masă aveau posibilitatea să vadă o imagine panoramică a orașului și Dunării, datorită mișcării foarte ușoare, aproape imperceptibile, a platformei în jurul propriului ax.
Drumul plin de ghinioane până la începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare
După cum v-am mai informat, Primăria Brăila a început de mai bine de 10 ani demersurile de reabilitare a fostului turn de apă din Grădina Mare, însă lucrările au tot fost amânante din cauza unui lung șir de ghinioane. Prima tentativă a fost în mandatul primarului Aurel Simionescu, când, deși s-a obținut o finanțare de circa 1 milion de euro din partea Uniunii Europene, nu s-a putut face nimic pentru că nu s-a găsit o firmă de construcții interesată să preia lucrarea. Contractul a fost scos la licitație de câteva ori, însă nu s-a înscris nimeni, motivul invocat de constructori fiind că proiectul tehnic propus pentru consolidarea clădirii ar fi fost prea scump și greu de pus în practică, investiția depășind cu mult bugetul alocat, chiar dacă era vorba despre 1 milion de euro. Lucrurile au tergiversat până când s-a pierdut finanțarea din partea UE.
În 2017, în primul mandat al primarului Marian Dragomir, a fost reluată ideea consolidării fostului Castel de Apă și transformării acestuia într-un mini-observator astronomic cu destinație turistică. De data aceasta, Primăria a solicitat din partea UE o finanțare mult mai generoasă, de aproape cinci ori mai mare decât la prima tentativă. Cererea a fost acceptată, iar contractul de finanțare a fost semnat în 2018.
Odată rezolvată problema finanțării, au început demersurile pentru implementarea efectivă a investiției. Primul pas ținea, logic, de întocmirea unei documentații tehnice care să corespundă cu necesitățile de consolidare a acestei clădiri vechi de peste un secol, dar și cu reamenajarea sa în parametrii gândiți de autoritățile locale. Conform procedurilor legale, Primăria a scos la licitație serviciul de elaborare a documentației tehnice, inclusiv expertizarea tehnică a castelului, câștigătoare fiind firma “Arhipolis” SRL. În această etapă, Primăria a trebuit să stea cu documentația un an până când, după nouă proceduri de achiziție, a fost depusă o ofertă și semnat un contract de prestări servicii de verificare, pentru că specialiștii în astfel de operațiuni sunt foarte puțini în România, fiind vorba, în general, de arhitecți foarte în vârstă. Concret, fiind vorba despre o clădire monument istoric, conform legislației în domeniul proiectării, documentația întocmită de SC Arhipolis trebuia verificată de către verificatori tehnici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de Ministerul Culturii și Cultelor. Cu foarte mare greutate, s-a reușit cooptarea unui specialist. Este vorba despre expertul tehnic Constantin Pavel, care a întocmit o documentație în conformitate cu cutumele legale. Următoarea etapă a constat în elaborarea Proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (faza II), care trebuia să respecte soluția dată de expertul tehnic Constantin Pavel, prin avizare de către acesta a documentației. Proiectul tehnic a fost întocmit de firma “Optimal Project” din Iași, contra sumei de 285.600 lei. Din păcate, pe fondul vârstei înaintate, expertul Constantin Pavel a decedat înainte că toți pașii care țin de finalizarea și avizarea proiectului tehnic să fie parcurși. Din acest motiv a trebuit căutat un alt expert, iar problema a mai necesitat câteva luni de zile, până când a fost rezolvată prin cooptarea academicianului doctor inginer Lucian Dogariu, semnătura acestuia scoțând, practic, din impas procedura de avizare a documentației tehnice. Ulterior, a urmat procedura birocratică pentru angajarea constructorului, care s-a finalizat abia în luna august a acestui an, astfel că abia acum, când mai e doar puțin peste un an și jumătate până la termenul limită de finalizare a proiectului, au putut începe efectiv lucrările.