Mergi la conţinutul principal

Casa Popeea, minunea arhitectonică renăscută din propria cenuşă

• lucrările de reabilitare începute în urmă cu aproape trei ani, de actualul proprietar - firma “Tracon” Brăila - au intrat pe ultima sută de metri • exteriorul este gata, iar acum se lucrează la interior, finisajele având nevoie de câteva luni până vor fi gata • există, totuşi, mari şanse ca spre sfârşitul acestui an clădirea să poată fi inaugurată şi să înceapă să funcţioneze ca boutique-hotel de lux

 

Lucrările de renovare a uneia dintre cele mai frumoase clădiri din centrul vechi al Brăilei se apropie de ultima sută de metri, iar rezultatul se anunţă spectaculos, similar cu cel obţinut în urma reabilitării clădirii fostei cofetării “Select”. De data aceasta, vorbim despre Casa Popeea, un imobil situat pe Str. C. A. Rosetti, lângă Biserica Greacă. Clădirea aparţine de mai bine de două decenii firmei “Tracon”, patronată de fostul prefect Mihai Manea. În toamna anului 2014, firma respectivă a început procesul de restaurare, iar directorul economic al “Tracon”, Gheorghe Cioacă, estima că ar putea dura cam trei ani până la finalizare. În prezent, lucrările la exterior sunt gata, constructorii axându-se pe interiorul clădirii. Profilată pe construcţii, firma “Tracon” îşi reabilitează singură acest obiectiv. Iar după cum arată clădirea pe afară, se poate spune că face treabă bună! Interiorul este făcut, în mare, tot cu propriii angajaţi, însă sunt operaţiuni pentru care se apelează la ajutor extern, după cum ne-a precizat directorul Cioacă. “Avem de lucru la un mozaic, pentru care vom aduce un expert de la Bucureşti. În rest, tâmplăria o facem cu meşterii noştri. Chiar şi mobilierul interior va fi făcut tot de noi, la fabrica firmei, de la Întorsura Buzăului”, ne-a informat Gheorghe Cioacă.

Acesta spune că există mari şanse ca imobilul să poată fi inaugurat, în toată splendoarea lui, undeva în toamna acestui an. “Încercăm să ne încadrăm în termenul de trei ani prevăzut iniţial. Autorizaţia de construcţie este valabilă în continuare, fiind reînnoită în luna decembrie a anului trecut”, ne-a declarat directorul Cioacă. De asemenea, firma Tracon nu şi-a schimbat intenţiile legate de felul cum va fi folosită clădirea după terminarea reabilitării. Astfel, Casei Popeea urmează să i se dea destinaţia de Boutique - Hotel. Adică să fie un mic hotel de lux, capabil să le desluşească turiştilor care-i trec pragul o frântură din Brăila cochetă şi bogată din urmă cu 100 de ani.

 

Istoricul zbuciumat al Casei Popeea

Casa Popeea este monument istoric şi se numeşte aşa, cel mai probabil, după vreunul dintre membrii familiilor foştilor proprietari. Imobilul a fost construit în jurul anului 1900, iar din documentele de arhivă reiese că, în 1907, îi aparţinea unei anumite doamne Reisel Premitca, zisă Rosa. În 1923, după ce a a fost parţial distrusă de un incendiu, casa a fost cumpărată de comerciantul grec Dimitri A. Cosmetto. Pe vremea aceea, zona era cunoscută drept “cartierul elen”, iar Casa Popeea se afla în compania selectă a unor clădiri precum fosta şcoală Greacă, hotelul Atena, Casa Manos sau Biserica Greacă. Odată intrat în proprietatea construcţiei afectate de incendiu, grecul Dimitri Cosmetto decide să o facă mai frumoasă decât era înainte. Specialiştii spun că, odată reconstruită, casa a luat tot ce era mai frumos din arhitectura secolului XIX, într-un veritabil stil eclectic care a rămas un adevărat reper estetic pentru identitatea comunitară a Brăilei.

În 1925, comerciantul Dimitri Cosmetto vinde imobilul Băncii Comerciale Italiene şi Române, care avea să o înstrăineze 8 ani mai târziu, vânzând-o avocatului brăilean Constantin Stănciulescu. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, Stănciulescu, fost ofiţer în armata Regelui, este aruncat în închisoare şi toată averea îi e confiscată. Avea să moară în detenţie, la o vârstă nu tocmai înaintată, iar soţia sa, Silvia, care între timp divorţase, a revendicat dreptul său asupra unei jumătăţi din Casa Popeea, dovedind cu acte că imobilul fusese cumpărat şi cu banii primiţi de ea ca zestre de nuntă. Cealaltă jumătate din imobil a rămas în proprietatea statului. În 1972, Silvia Stănculescu a vândut jumătatea sa de casă cooperativei “Viitorul” Brăila. După 22 de ani, mai exact în 1994, cooperativa i-a vândut-o firmei fostului prefect de Brăila, Mihai Manea, “Tracon” SRL. În 2002, printr-un contract de schimb de imobile încheiat cu Consiliul Local Municipal Brăila, firma “Tracon” a reuşit să dobândească şi cealaltă jumătate de imobil, devenind astfel unicul proprietar al Casei Popeea. Din acel moment, au trecut 12 ani până când lucrările de reabilitare au început efectiv, timp în care imobilul s-a degradat considerabil.

“Şantierul a fost deschis mai demult, în 2005, însă lucrările s-au întrerupt în acelaşi an, deoarece aveam de onorat mai multe contracte şi era mare nevoie de personal, deci a trebuit să mutăm oamenii pe alte şantiere. În 2012, am reluat procedura de avizare şi autorizare, în vederea repornirii lucrărilor. A durat circa 10 luni până când am reuşit să completăm dosarul de autorizare. Este nevoie de foarte mult timp şi foarte mulţi bani pentru a obţine toate avizele necesare, acesta fiind probabil unul dintre motivele pentru care multe dintre imobilele vechi nu pot intra în reabilitare, deoarece actualii proprietari nu dispun de resursele de bani şi timp necesare”, ne declara, în octombrie 2014, directorul Gheorghe Cioacă, precizând că lucrările de reabilitare a Casei Popeea, care cuprinde zece camere, cu hol şi scară interioară monumentală, se fac integral de “Tracon”, cu propriii angajaţi. “Firma noastră este autorizată să intervină asupra clădirilor monument istoric. Lucrarea de la Casa Popeea este una foarte complexă, dar rezultatul va fi unic în Brăila. Vom reface totul, până la cele mai mici detalii, de la tâmplăria originală, pe care am dus-o la recondiţionat în fabrica noastră de la Întorsura Buzăului, până la tencuieli şi elementele decorative exterioare. Bineînţeles, va fi consolidată şi structura de rezistenţă. Lucrările nu au cum să dureze mai puţin de trei ani, deci abia prin 2017 vom putea deschide boutiq-hotelul pe care îl avem în vedere şi care va fi destinat atât partenerilor noştri de afaceri cât şi turiştilor obişnuiţi”, mai spunea Gheorghe Cioacă, în urmă cu aproape trei ani, iar declaraţia de atunci se potriveşte cu situaţia actuală a imobilului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro