Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Casa Judeteana de Pensii a inregistrat un deficit de peste 870 de miliarde de lei

In primele 10 luni ale anului, Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila a cheltuit mai mult decit veniturile sale, inregistrind, astfel, un deficit in valoare de 87.226.789 lei (RON), cu aproximativ 800.000 lei (RON) mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Explicatia faptului ca deficitul a fost in scadere, desi cheltuielile au crescut fata de anul 2004, este aceea ca veniturile institutiei au inregistrat o crestere de 7,8%.
Pentru perioada ianuarie - octombrie, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat inregistrate si raportate la CJP Braila, in valoare de 139.228.063 lei (RON), provin din contributii pentru asigurari sociale incasate de la angajatori si salariati (97%), contributii datorate de alte persoane asigurate si cele aflate in somaj (1,5%) si venituri nefiscale (0,7%). Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004, veniturile bugetare au crescut cu 7,8%, ca urmare a colectarii unor contributii pentru asigurari sociale datorate si achitate de angajatori, salariati si asigurati ai sistemului public de pensii, pe baza de contracte sau declaratii de asigurare.
In aceeasi perioada a anului, CJP Braila a avut cheltuieli in valoare de 226.454.852 lei (RON), finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat. Din totalul acestora, 88,3% reprezinta cheltuieli cu plata pensiilor, 11,1% cheltuieli cu plata altor drepturi de asigurari sociale (indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatii pentru concedii de maternitate, ajutoare deces, indemnizatii pentru cresterea copilului) si 0,6% cheltuieli cu administrarea si functionarea institutiei (cheltuieli de personal, bunuri si servicii si cheltuieli de capital). Comparativ cu 2004, cheltuielile cu plata pensiilor au ramas cam la acelasi nivel, desi pensiile au crescut in urma procesului de recalculare. Explicatia acestui fapt este aceea ca plata pensiilor pentru agricultori nu s-a mai facut din bugetul asigurarilor sociale de stat, ci direct de la bugetul de stat. De asemenea si valoarea celorlalte plati efectuate de CJP Braila a crescut: indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca si cea pentru maternitate (ca urmare a cresterii numarului de zile pentru care se acorda), indemnizatia pentru cresterea copilului (datorita cresterii numarului de cazuri si a valorii indemnizatiei), ajutoare pentru decese pensionari (in urma cresterii cuantumului cuvenit titularului), ajutoare pentru decese asigurati (cresterea numarului de decese), cheltuieli de personal (majorarea salariilor functionarilor publici) etc.
"Deficitul este generat de faptul ca insitutia noastra acorda si alte prestatii, care nu au legatura cu pensiile. Solutia este externalizarea acestora, pas care a fost, deja, demarat. Mai mult, noi nu mai avem un control al veniturilor, in sensul ca cea mai mare parte a acestora este colectata de Directia Generala a Finantelor Publice, respectiv intr-o proportie de 97,8%. Problema este ca pot exista situatii in care una declara angajatorii si alta vireaza, astfel sumele datorate recuperindu-se mai greu. Doar colectarea celorlalte surse de venituri ale bugetului este in sarcina noastra, respectiv a contributiilor datorate de alte persoane asigurate, a contributiilor pentru biletele de tratament si odihna si a incasarilor privind recuperarea debitelor din pensii si comisioane", a precizat Sorin Enache, director executiv al CJP Braila.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii