Caruz vrea sa fie trasi la raspundere vinovatii in criza carnii cu dioxina | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Caruz vrea sa fie trasi la raspundere vinovatii in criza carnii cu dioxina

Asociatia Patronatului Carnii de Porc din Romania (PCPR) este hotarita sa continue demersurile pentru a determina Executivul sa faca publice numele firmelor care au importat si comercializat carnea de porc infestata cu dioxina. Presedintele asociatiei, Gheorghe Caruz, s-a aratat indignat de modul in care autoritatile centrale au gestionat problema carnii, dar mai ales de faptul ca s-a permis intrarea pe teritoriul tarii a carnii infestate. Dupa opinia lui Caruz, principalul vinovat pentru situatia creata este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, dar a punctat ca vina apartine si celorlalte institutii, care ar fi trebuit sa conlucreze cu ANSVSA pentru a preintimpina criza carnii infestate cu dioxina. "Trebuia ca cei care sint platiti sa-si faca treaba astfel incit sa nu avem astfel de cazuri in Romania. De aceea, este incorect ca nu s-a facut public numele firmelor care au importat si apoi au comercializat carne cu dioxina. Era normal sa stim cu totii, ca sa nu mai mergem sa ne aprovizionam de acolo. Carnea cu dioxina nu a venit direct din Irlanda la noi in tara. A trecut prin Germania, unde a fost refuzata si a trecut prin Spania, Portugalia, Polonia si apoi in Romania si majoritatea cantitatii de carne infestata s-a consumat aici, in Romania. Si asta este foarte grav. Noi am incercat sa aflam, dar a fost liniste totala, dar vom mentine presiunea pentru a ni se da lista cu cei care au cumparat. Nu inteleg de ce atita mister, pentru ca firmele astea ar trebui sa fie facute publice, pentru ca in mod evident ele au putere economica si probabil ca asta este adevarata cauza pentru care numele sint tinute secrete", a opinat Caruz. De asemenea, sursa citata a explicat ca, de fapt, firmele respective au doar o mica parte din vina pentru ca, pina la urma, nu aveau de unde sa stie ca lotul de carne era contaminat cu dioxina. "Totusi, ar fi putut sa-si dea seama din pret ca ceva este in neregula. Cind iti vinde cineva o carne cu 5 lei/kg, in contextul in care pretul normal este de 8-9 lei/kg e clar ca ceva nu e in regula. Dar vinovatii principali sint cei care ar fi trebuit sa faca analize la acea carne, inainde de a da acceptul pentru importul respectiv. La noi, practic, nu exista nici o bariera pentru astfel de loturi infestate si asta din cauza lipsei de organizare a celor care trebuie sa urmareasca importurile la marfuri alimentare", a spus Caruz.

Vinovatii trebuie sa plateasca!

Intrebat cine poarta cea mai mare vina in cazul carnii de porc infestate cu dioxina, Gheorghe Caruz a spus ca principalul responsabil este Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, dar a punctat ca mai sint si alte institutii care ar fi trebuit sa vegheze, pentru ca astfel de situatii sa nu se intimple "si fac aici referire la vama si celelalte institutii. Daca nu exista o colaborare intre vama, autoritate si inspectiile abilitate in astfel de cazuri, uitati ce se intimpla. E drept ca ANSVSA, daca ar fi fost anuntata ca in vama este un TIR si ar fi venit sa preleveze probe si sa faca analize, poate nu s-ar mai fi ajuns la situatia de acum. In concluzie, aceasta lipsa de colaborare consider ca ar fi cauza incidentului legat de importul de carne infestata cu dioxina. Acest neajuns vine pe fondul orgoliilor existente in relatia dintre toate acele institutii ale statului care ar fi trebui sa conlucreze, pentru a preintimpina un astfel de caz. Consider ca lucrurile nu trebuie sa ramina asa, ci sa se faca ancheta, sa se stabileasca in mod clar cine sint vinovatii si apoi sa se ia masuri sa nu se mai intimple. La modul cum s-au derulat evenimentele nu am nici o garantie ca miine nu se intimpla din nou o problema asemanatoare", a mai spus Caruz.
Practic, presedintele PCPR a concluzionat ca, din pacate, Romania a devenit o lada de gunoi unde marile puteri economice, pentru a valorifica orice sursa de potential venit, trimit spre consum alimentele cu probleme. "Am avut astfel episoade la carnea de pasare cu dioxina, carnea de vita cu dioxina acum pe cel al carnii de porc. Pina unde se va merge? Este clar ca am ajuns sa fim lada de gunoi nu numai a Europei, dar si a Americii si, in general, lada de gunoi a tuturor", a concluzionat sursa citata. De asemenea, presedintele PCPR a punctat ca este momentul ca populatia sa aleaga sa consume in special produsele romanesti, pentru ca acestea sint mult mai sanatoase decit ce se aduce prin import. "Poate aceasta intimplare va face ca noi, producatorii locali, sa fim mult mai apreciati de consumatori. De aceea, vreau sa spun ca in aceasta perioada, pentru braileni, firma noastra va oferi la vinzare porci crescuti si sacrificati aici, la noi, cu 10 lei/kg inclusiv TVA", a incheiat Caruz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro