Mergi la conţinutul principal

Caruz condamna noile interdictii la exporturile de carne de porc

Un necaz nu vine niciodata singur - o simte pe pielea lui omul de afaceri brailean Gheorghe Caruz care, dupa ce in ultimele zile a trebuit sa faca fata reprosurilor concertate ale presei, politicienilor, sefilor din administratie si simplilor cetateni, cu privire la mirosul pestilential care planeaza asupra Brailei, printre altele, si din cauza complexului sau de porci, acum are de facut fata unui necaz mai mare. Ne referim la faptul ca expertii veterinari din Uniunea Europeana au extins perioada de interdictie aplicata livrarilor de carne de porc din Romania si Bulgaria in UE, intrucit ingrijorarile privind bolile care afecteaza animalele din cele doua state persista. Potrivit tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, autoritatile de la Bruxelles au interzis livrarile de carne si produse din carne de porc catre celelalte state europene pina la finele lunii septembrie a anului 2007, insa, ieri, s-a anuntat oficial ca restrictiile se prelungesc pina la 31 decembrie 2009, "intrucit pesta porcina nu este inca sub control".
Gheorghe Caruz, care este presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, sustine ca aceasta este o lovitura foarte grea pentru crescatorii de porci :"Ne afecteaza foarte tare, pentru ca Romania, in aceste conditii, a deschis piata pentru carnea din UE, iar pentru noi piata este inchisa. Noi consideram ca nu este o problema normala si corecta, pentru ca aceasta pesta porcina apare si in Olanda, si in Germania, si peste tot. Se iau masuri pentru focarul respectiv si treaba merge inainte, iar la noi nu consider ca e normal ca, daca a aparut in Timisoara, intr-un complex, sa fim sanctionati doi ani de zile cei de la Braila. Noi nu am fost de acord de la inceput cu aceasta vaccinare cu marker, dar au spus ca daca nu o facem, nu ni se acorda despagubiri in caz ca apare aceasta boala si atunci noi am fost obligati sa o facem. Dar toata lumea stie ca vaccinarea cu marker nu are eficienta decit pe 75%, deci daca apare un porc bolnav intr-un complex, automat trebuie distrus tot complexul. In aceste conditii, noi solicitam sa fim ajutati in asa fel, incit sa putem exporta si noi din complexele in care nu vaccinam si nu avem aceasta boala".
Intrebat care ar fi amploarea pierderilor, Caruz a precizat: "Pierderile sint foarte mari, pentru ca procesatorii nu vor mai cumpara carne de la noi, avind in vedere ca nu au piata de desfacere si pentru tari din UE. Si nu vorbim acum numai de UE, dar daca avem pesta porcina, nici Rusia, nici Ucraina nu mai cumpara, nu putem iesi nicaieri, ni se inchid toate portile. Noi consideram ca este o bariera comerciala pusa ca noi sa nu ne putem dezvolta. Noi am solicitat la Uniunea Europeana sa se faca o compartimentizare a unitatilor si in zona unde nu s-a inregistrat pesta, sa avem posibilitatea sa exportam atit carnea, cit si preparatele de carne. Daca ne referim la pierderi, e vorba de multe milioane de euro, pentru ca neavind piata, pretul nostru va fi mult mai redus si in aceste conditii, concurenta fiind numai intr-un singur sens, fiecare unitate de crestere a porcilor poate sa inregistreze pierderi de sute de milioane. In plus, exista riscul ca unii dintre crescatori sa intre in faliment, pentru ca in aceasta perioada, pe linga faptul ca avem probleme cu seceta si cresterea exagerata a pretului la cereale, avem probleme si cu desfacerea. Carnea de porc e singurul produs din Romania la care pretul a evoluat atit de ciudat. Daca in 2004 vindeam kg de carne cu 9,8 lei, astazi il vindem cu 5 lei. Aratati-mi mie un alt produs care, in curs de doi ani, si-a pastrat pretul intact, nu mai zic de unul la care s-a injumatatit pretul, ca la noi".
Precizam ca problema pestei porcine este considerata foarte severa in special in Romania, unde au fost raportate, in luna august, mai multe focare la ferme a caror productie este destinata comertului. De asemenea, numai in prima jumatate a anului 2007 au fost identificate 164 de focare de pesta porcina la crescatorii individuale.
Autoritatea Veterinara din Romania a confirmat, numai in luna august, trei focare de pesta porcina la mai multe ferme din judetul Timis, unde au fost sacrificate in total peste 50.000 de animale.
Livrarile de carne si produse din carne de porc ale firmelor romanesti in statele membre UE sint interzise din 2003, reluarea find conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului. Cum Romania deruleaza o campanie de vaccinare, firmele si autoritatile cauta solutii pentru reluarea exporturilor, una dintre acestea fiind lohnul, care presupune ca procesatorii folosesc carne importata din statele neafectate de boala respectiva.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca Romania va solicita Comisiei Europene, dupa lichidarea focarelor de pesta porcina din judetul Timis, reluarea livrarilor de produse din carne de porc in UE, prin sistemul lohn.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu