Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că o dietă bogată în cartofi vă poate supune unui risc mai mare de a avea tensiunea arterială mărită.
Astfel, persoanele care au raportat un consum de patru sau mai multe porţii de cartofi pe săptămână aveau un risc cu 11% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, în comparaţie cu persoanele care au mâncat mai puţin de o porţie de cartofi pe lună.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că înlocuirea unei porţii zilnice de cartofi cu o porţie de legume fără amidon a scăzut riscul de hipertensiune cu 7%. Cercetătorii au constatat că, din punct de vedere al efectelor asupra sănătăţii, cartoful reprezintă un paradox. Pe de-o parte, conţine un nivel ridicat de potasiu - mineral asociat cu scăderea tensiunii arteriale; pe de altă parte, are şi un indice glicemic ridicat, asociat cu o creştere a tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, până acum nu a mai fost efectuat vreun studiu legat de efectele, pe termen lung, ale consumului de cartofi asupra tensiunii arteriale. Prezenţa cercetare reuneşte informaţiile a trei studii desfăşurate pe parcursul a 20 de ani, în cadrul cărora au participat peste 187.000 de persoane. Niciuna dintre acestea nu avea hipertensiune înainte de începerea studiului. O dată la patru ani, participanţii au completat chestionare cu privire la obiceiurile alimentare. Studiul are totuşi două „hibe”. Cercetătorii au notat valorile tensiunii arteriale raportate de participanţi, nu au făcut ei măsurători. În plus, oamenii mai pot uita ce au mâncat. (Farmaciata.ro)