"Nu uitati de batrini si de persoanele cu dizabilitati"
Dezbaterea de ieri a avut menirea de a le oferi brailenilor inca o posibilitate de a-si exprima punctul de vedere, inainte de a li se da arhitectilor o tema finala de proiectare. Au fost prezenti primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Stanel Necula, comandantul garnizoanei, col. Eugen Ene, directorii mai multor institutii publice si citiva cetateni. Discutia a fost moderata de primarul Simionescu, care i-a invitat pe toti cei de fata sa participe activ cu idei si propuneri. Gheata a fost sparta de Teodora Ilie, mama a unei tinere cu dizabilitati, care a propus sa se aiba in vedere realizarea unui centru pentru persoane cu handicap, in cadrul complexului rezidential. Maria Jerlaianu, o cunoscuta militanta in domeniul protectiei sociale si Anisoara Satnoianu, directorul Directiei de Asistenta Sociala, au propus sa fie avuti in vedere si virstnicii, pentru care ar fi oportuna crearea unui centru de zi.
Colonelul Gheorghe Pascali, reprezentantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, a atras atentia sa nu se uite de hidrantii supraterani, necesari pentru interventia la incendiu, in timp ce braileanul Marius Gaetan s-a aratat de parere ca noul cartier ar trebui sa gazduiasca un puternic centru de afaceri, care sa atraga firme atit din Braila, cit si din Galati si Buzau. A luat cuvintul si deputatul Viorel Balcan, care a propus sa se aiba in vedere realizarea unor terenuri de sport, a unei piete agroalimentare, precum si a unui sediu pentru Politia Comunitara. Colonelul Eugen Ene a atras atentia ca nu trebuie sa se uite ca in Hotarirea de Guvern prin care cele zece hectare ale fostei cazarme au fost trecute de la Armata la Primaria Braila s-a stipulat ca 20% dintre noile locuinte vor fi repartizate cadrelor militare. "Se va tine cont de acest aspect, dar cei in cauza trebuie sa cumpere locuintele, deoarece nu este vorba aici de un proiect cu caracter social", a raspuns primarul Simionescu. In fine, consilierul local Silviu Mangiurea a lansat o provocare pentru arhitectii cooptati in proiect: "Realizati ceva care sa ramina in istoria arhitecturii brailene!"
Cit de reusit, din punct de vedere arhitectonic si urbanistic, va fi noul cartier, ramine de vazut. Cert este ca primarul Simionescu a dat asigurari ca toate propunerile exprimate vor fi luate in considerare, iar cele viabile se vor regasi in proiectul arhitectilor. "Dezbaterea publica a fost primul pas. Urmeaza sa stabilim o tema de proiectare pe care sa o dam arhitectilor, iar acestia sa se apuce de treaba. Speram ca spre sfirsitul anului viitor sa inceapa, efectiv, constructia", a declarat Simionescu, la sfirsitul actiunii de ieri. Dupa ce arhitectii isi vor intocmi proiectul, va urma organizarea unei licitatii pentru atragerea unui investitor privat interesat sa construiasca noul cartier. Primaria da asigurari ca exista investitori care si-au exprimat interesul pentru acest proiect.