Cartea de la pagina 8: HULIGANII, MIRCEA ELIADE, Editura Tana, Curtea de Argeş, 2008 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: HULIGANII, MIRCEA ELIADE, Editura Tana, Curtea de Argeş, 2008

„Huliganii" a apărut în anul 1935 şi este unul dintre romanele lui Mircea Eliade care s-a bucurat de un mare succes la public, datorită faptului că tânăra generaţie s-a regăsit în personajele operei. Permanent tinerii au căutat un mod de exprimare, de a atrage atenţia, iar experienţa huliganică, refuzul de a accepta reguli şi constrângeri, violenţa, erotismul, ideile abstracte, toate acestea reprezintă moduri de refulare a unei întregi generaţii.
Definiţia huliganului este dată de Eliade însuşi: "Huligan este în primul rând un om viu, adică un om tânăr, stăpânit numai de biologia lui, fascinat de puterea lui obscură, de libertatea tinereţii sale şi care nu recunoaşte, nu poate recunoaşte nicio rigoare din afară, nicio morală, nicio superstiţie legitimă."
Aşadar, "Huliganii" este un roman cu personaje tinere, care conturează o generaţie neliniştită, urmărită de obsesia ratării şi dornică să se realizeze, chiar şi prin experienţe extreme. Din rândul "huliganilor" se desprinde figura lui Petru Anicet, pentru care muzica înseamnă totul. Distant faţă de cei din jur, el visează la o carieră muzicală recunoscută pe plan naţional, însă este convins că acest lucru se poate realiza fie prin intermediul unei femei, fie prin hoţie. încalcă astfel normele, sociale şi acceptă atenţia elevei sale, pe care o îndeamnă să fure bijuteriile familiei, ceea ce provoacă moartea mamei acesteia.
Cartea abundă în reflecţii pe diferite teme, asupra cărora cititorii nu au cum să nu mediteze parcurgând romanul: „Cuvântul acesta e frumos, e un cuvânt foarte frumos. Și cuprinde foarte multe lucruri... De aceea îmi place şi-l întrebuinţez des... Să nu respecţi nimic, să nu crezi decât în tine, în tinereţea ta, în biologia ta, dacă vrei... Cine nu debutează aşa, faţă de el însuşi sau faţă de lume - nu va crea nimic, va rămâne sterp, timorat, copleşit de adevăruri. Să poţi uita adevărurile, să ai atâta viaţă în tine încât să nu te poată pătrunde, nici intimida - iată vocaţia de huligan..."
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro