• incidentul s-a petrecut în luna noiembrie • conducerea DSVSA afirmă că nu s-au mai găsit produse cu probleme la unitatea incriminată şi că s-au dispus măsuri drastice, pentru a se preîntâmpina alte cazuri de acest gen
O unitate brăileană de procesare a cărnii şi produselor din carne a pus pe piaţă carne tocată în amestec de porc şi vită contaminată cu bacteria Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă. Potrivit agenţiei de ştiri Agerpres, produsul contaminat a fost descoperit pe rafturile unui supermarket din judeţul Tulcea. “În perioada 2 august — 9 noiembrie, trei buletine de analiză au fost pozitive la E/Coli la probe prelevate din mici carne tocată porc şi vită, produs comercializat într-un supermarket. Imediat după analizele de laborator, serviciul de specialitate din DSVSA a verificat stocurile supermarketului şi a constatat că produsul nu mai există”, a informat Mitică Tuchilă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea.
În urma efectuării trasabilităţii produsului, medicii veterinari tulceni au constatat că acesta provenea de la un producător din Brăila, motiv pentru care i-au informat pe colegii din judeţul nostru. Conducerea DSVSA Brăila ne-a confirmat faptul că, pe 11 noiembrie a.c., s-a primit o notificare de la DSVSA Tulcea. “Proba a fost prelevată pe 31 octombrie, dintr-un lot de produse care avea ca termen de valabilitate data de 5 noiembrie. Rezultatul analizelor a ieşit pe 9 noiembrie, iar notificarea către noi a fost transmisă pe 11 noiembrie. Imediat s-a dispus verificarea unităţii de producţie, pentru a vedea dacă mai există în stoc produsul respectiv. Nu mai exista, în condiţiile în care, aşa cum am mai menţionat, termenul de valabilitate expira pe 5 noiembrie. Unitatea respectivă a fost inclusă într-un program de măsuri care să preîntâmpine apariţia altor situaţii de acest gen. Astfel, s-a dispus efectuarea unei selecţii mai atente a furnizorilor de materii prime, respectarea mai strictă a condiţiilor de igienă, efectuarea operaţiunilor de decontaminare, cu verificarea ulterioară a efectelor acestora” , ne-a declarat Caragaţă Niţă, directorul executiv al DSVSA Brăila. Potrivit acestuia, carnea tocată care a fost găsită contaminată cu E-Coli provenea din schimburi intracomunitare. Cu alte cuvinte, nu fusese produsă în judeţul nostru ci provenea din import. Caragaţă Niţă a precizat că, potrivit legilor în vigoare, nu poate să facă public numele unităţii de procesare.
Este al doilea caz de acest gen depistat de inspectorii tulceni în acest semestru. În luna septembrie, medicii veterinari din Tulcea au constatat prezenţa E-Coli într-un sortiment de cârnaţi subţiri comercializaţi într-un supermarket din municipiul vecin, produs tot în judeţul Brăila. Atunci, s-a descoperit că materia primă din care fuseseră făcuţi cârnaţii respectivi fusese achiziţionată de la un furnizor din Piatra Neamţ.