Legăturile "monstruoase", "tenebroase", "înspăimântătoare" dintre principalii lideri politici brăileni nu sunt numai fireşti într-o democraţie, ci şi publice. În logica articulării unei majorităţi pentru funcţionalitatea unui consiliu, judeţean sau municipal, intră, în primul rând, persoanele care fac parte din acel consiliu. Lipsa unor legături între cei care fac o majoritate, fie ele de afaceri sau interese politice, indiferent de partidele de reprezentare, ar face impracticabilă orice activitate administrativă. Acum, dacă nu mă înşel, Constituţia României nu prevede că votul pe care-l dai unui individ atrage obligativitatea individului, sub ameninţarea cu anatema, de a nu schimba niciun cuvânt cu un alt individ din alt partid, cu atât mai puţin să colaboreze pe comisii sau proiecte. Asta nu înseamnă, desigur, că acele colaborări trebuie să atingă zona infracţionalului, sau mai grav, a crimei organizate. Iar dacă există, instituţiile statului, ar trebui să-şi facă datoria. Chiar aşa, potrivit pliantului, niciun tentacul al caracatiţei n-ajunge la vreunul din capii Poliţiei, Parchetului sau Justiţiei. Dubios! Pe de altă parte, orice campanie care atacă ceva - suntem în zona valorizărilor negative - trebuie să pună în lumină altceva (intrăm în zona valorizărilor pozitive). În cazul Caracatiţei Brăilene nu avem decât o sugestie vagă, pentru "cunoscători", în timp ce publicul larg rămâne în ceaţă. Până şi cel mai neprofesionist propagandist ştie că nu poţi demonta ceva fără a oferi şi soluţia tehnică a mecanismului de înlocuire. Caracatiţa Brăileană - nu neg existenţa ei, dar mi se pare total stupid modul cum este abordată - ne sugerează că există o grupare de tip mafiot compusă de principalii lideri politici brăileni. Păi, atunci trebuia sesizat DNA-ul. Pe tanti Jeni din Chercea o interesează să ştie cu cine votează, nu infractorii de drept comun. Deci, tanti Jeni, chiar dacă e considerată proastă de "specialiştii" din Brăila, vrea o alternativă POLITICĂ, nu un pliant care să-i aducă la cunoştinţă ceva ce ştia de mult: că toţi fură.
Dar, nu mult după ce Caracatiţa Brăileană s-a pierdut prin vraful de oferte ale marilor retaileri, apare şi Zorro, presupusul personaj din umbră. Cine credeţi că s-a insinuat a fi Zorro? Nimeni altul decât Moş Teacă, ideologul bordurilor, regele falimentelor profitabile, comunistul răspopit la "dreapta" şi transformat în "progresist", senilul care "a uitat" să-şi treacă în declaraţia de avere nu mai puţin de 30.000 de euro, Constantin Cibu pe numele lui. După un somn prelung în Parlament, Zorro s-a întors călare pe un BMW mare cât Casa Poporului, având şi un troc făcut cu şefii UNPR-ul - are şi el de dat un vot în Parlament, deci vrea şi el ceva la schimb. Astfel i-a venit ideea să candideze la Primărie. Ce ziceţi? Aţi prins treaba? Păi, dacă avem o Caracatiţă Brăileană (sugerez a fi exploatată turistic, să scoatem şi noi un ban) şi Cibu nu figurează în ea, iar apoi Cibu vrea la Primărie, cu cine va vota brăileanul? Vă spun eu: cu USL şi PDL, dacă USL mai stă în picioare până la alegeri. Dacă se sparge USL-ul cu salve de tun, atunci vom avea o majoritate rezultată din sinteza binomică a două din cele trei partide rezultate.
Şi ar mai fi două puncte importante: 1. dacă se face regionalizarea, rămâne numai Zorro cu obiectul aspiraţiilor înalte; 2. dacă nu se face regionalizarea, dar se reformează deconcentratele, forţa de persuasiune a interlopilor va depinde de Constanţa, nu de Brăila ("cunoscătorii" ştiu de ce!).
Am pledat în acest editorial pentru puţină precizie şi exactitate, pentru că personajul care stă cu adevărat (şi nu Cibu - Laleaua Neagră) în spatele acestei activităţi febrile de denunţare totală îmi este simpatic. Dar, mă întreb, cum poate ajunge la notorietate politică dacă nu face politică? Şi, mai mult decât atât, cum mai poate ajunge la ceva dacă se sinucide din start cu campanii care se vor întoarce împotriva lui (scrie la manual) şi se descalifică total prin asocieri cu un cadavru politic?