Pentru evitarea problemelor, specialistii OJPC recomanda: "La cumpararea alimentelor din magazine, verificati termenul de valabilitate si lista ingredientelor; daca este respectata temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar, si respectati si dumneavoastra aceasta temperatura acasa; nu decongelati si recongelati un produs alimentar inainte de a-l consuma, daca producatorul interzice aceasta actiune; nu cumparati alimente din locuri neautorizate".
Pentru cei care vor sa manince intr-o unitate de alimentatie publica, OJPC recomanda: "acordati o atentie deosebita starii de curatenie din unitate (inspectorii au gasit, in timpul unor controale, incinte cu pereti murdari, cu zugraveala exfoliata, fete de masa murdare, urme ale arsurilor provocate de tigari, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, nedotate cu sapun si hirtie igienica, in care mirosul de clor te “sufoca”); analizati modul de prezentare a personalului de servire; verificati cu atentie, in lumina, gradul de curatenie al paharelor si tacimurilor existente pe masa; daca aveti suspiciunea de produs alterat, refuzati mincarea; in cazul fripturilor, prezenta unor zone mai arse poate masca un anumit grad de alterare a carnii din care a fost preparata; desi este greu de apreciat, in cazul in care aveti suspiciuni privind cantitatea neta a portiei, refuzati produsul si solicitati cintarirea acestuia".