Candidatii la alegerile parlamentare s-au convins ca actualul sistem de vot e prost | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Candidatii la alegerile parlamentare s-au convins ca actualul sistem de vot e prost

La numai doua zile dupa data alegerilor parlamentare, candidatii din colegiile brailene simt deja gustul amar al dezamagirii produse de efectul haotic al actualei legi a votului in colegii uninominale, cind e vorba despre redistribuirea votului. Unii dintre ei, ocupanti ai locului I, in topul preferintelor electoratului, in colegiilor lor, stiu deja ca au pierdut mandatul de deputat, in favoarea ocupantului de pe locul 2 sau 3, desi raportul intre ei, ca numar de voturi, este de 3:1. Intr-o astfel de situatie se afla candidatul PSD Doru Damian, care a iesit primul pe Colegiul II pentru Camera Deputatilor, cu 10.726 de voturi, dar va pierde mandatul in favoarea ocupantului locului 2, Eugen Badalan (PDL) - 6.942 voturi. In Colegiul I pentru aceeasi camera, ocupanta locului I, Daniela Bartos (PSD), cu 6.315 voturi, va pierde in favoarea ocupantei locului 3, Diana Tusa (PNL), care a adunat doar 3.468 de voturi. Un alt caz, la fel de edificator, se intimpla in Colegiul II Senat, unde lui Marian Dragomir (PSD), locul I cu 23.928 voturi, ii va sufla mandatul, potrivit ultimelor date, ocupantul locului 3, Constantin Cibu (PNL), cu numai 8.940 voturi. In conditiile in care in trei colegii, din sapte, apar astfel de situatii pe care politicienii le considera nedrepte, este clar ca acestia au ajuns deja la concluzia ca legea votului uninominal trebuie schimbata. Iata, insa si opiniile unora dintre candidati, alesi sau nu:
* Viorel Balcan, ocupant al locului I in colegiul sau, care, potrivit rezultatului obtinut, va ajunge deputat PSD - "S-a vazut clar ca actuala modalitate de vot uninominal nu este cea mai buna, rezultatele arata ca pot ajunge deputati oameni care s-au situat pe locul 3, ca numar de voturi in colegiul lor, cu 2.000 sau 3.000 de voturi, iar altii, cu 10.000 de voturi nu intra. Trebuie amendata legea, pentru ca se ajunge in situatii inechitabile, cei mai buni, ca numar de voturi, pierd mandatul, in favoarea altora, care au adunat doar jumatate sau mai putin de jumatate din acest numar. Exista variante posibile, ori mergi pe varianta de vot de la presedintii de consilii judetene, cu un singur tur, ai cistigat cel mai mare numar de voturi in colegiu si te duci parlamentar, sau turul II, ca la primari - se mai face un tur intre primii doi clasati si se duce cel mai bun. Pe de alta parte, eu cred ca trebuie luate la mina toate sectiile de votare, pentru ca a fost o adevarata harababura, au fost cetateni care au fost mutati, ca sectie de votare, la 1-2 km distanta de locul in care votau pina acum si asa s-a pierdut un numar destul de mare de voturi, care poate ca ar fi facut diferenta, acolo unde unor candidati le-au lipsit citeva sute de voturi, ca sa-si asigure mandatul".

"Nedreptatea este imensa"

* Mihai Tudose, ales deputat PSD cu peste 58% din voturi - "Legea nu este dreapta, din punct de vedere al faptului ca ajunge cineva in Parlament, desi s-a situat pe locul 2 sau 3 dintr-un colegiu, dupa ce a obtinut 2000 sau 3000 de voturi. Nu este in regula, sub nici o forma. Trebuie sa se mearga ori pe o formula ca la alegerea primarilor - adica cel care are cel mai bun rezultat, daca este peste 50%, sau turul II, daca nu atinge nimeni pragul amintit - ori pe formula de alegere a presedintilor de consiliu judetean, cel mai bun, invingatorul, ia totul. Dar nu se poate ca cineva sa fie pe primul loc si sa plece in locul lui in Parlament cineva de pe locul 3 sau 4. Sistemul respecta ideea de a crea un spectru politic echilibrat la nivel de tara, dar, in mic, pe o zona, pe un colegiu, nedreptatea este imensa".
* Ion Rotaru, ales senator PSD cu putin peste 50% din voturi - "Cred ca asa cum a fost promovata legea actuala cu votul uninominal este un progres fata de votul pe liste, de pina acum, dar este absolut necesar ca legea sa fie imbunatatita, sa fie dusa in alti parametri, dat fiind ca se ajunge la situatii absolut nedrepte, in care candidati ai nostri sau ai altor partide cistiga numarul cel mai mare de voturi intr-un colegiu sau altul, dar nu cistiga si mandatul, ceea ce nu este in regula. Nu este in regula, pentru ca cea mai mare parte a electoratului care a venit la vot in colegiul respectiv a avut o optiune majoritara si mandatul se duce spre cu totul alta directie si, pe de alta parte, se pot obtine greu majoritatile parlamentare. In aceste conditii, este limpede ca legea trebuie sa fie modificata, ca mod de distribuire a mandatelor, in primul rind. Eu ma gindesc tot la o posibila varianta proportionala, care sa duca insa la obtinerea si de majoritati, pentru ca in conditiile actuale ale legii, nu o sa reusesti sa faci nici majoritate parlamentara, nici sa treci legi prin parlament. Mi-e greu sa dau eu o solutie acum, insa aceasta problema trebuie studiata si rezolvata, pornind si de la experienta acestor alegeri".

"Legea actuala de vot unoninominal este una strimba"

* Nicolae Mitroi - candidat PDL la Senat, ocupant al locului 2, care parea initial a avea sanse sa-l detroneze pe ocupantul locului I: "Am spus intotdeauna ca nu este sistemul pe care ni l-am dorit noi, cei din PDL, si evident, nici eu nu mi l-am dorit si sper ca data viitoare sa avem un sistem uninominal real, in doua tururi. Si atunci nu se mai pune problema indoielii cu privire la rezultat, care, trebuie sa recunoastem, in acest moment este putin lasat la jocul intimplarii".
* Florin Cirligea, candidat PDL la Camera Deputatilor, locul 2 in colegiu, dat la o parte de ocupanta locului 3, ne-a marturisit ca are un gust amar - "Eu sint foarte multumit pentru faptul ca am luat cu 30% mai mult decit a luat partidul, ceea ce inseamna foarte mult, dar sint total dezamagit pentru ca s-au prezentat destul de putini alegatori la vot. Faptul ca nu am iesit pe locul I in colegiu il pun pe seama faptului ca nu s-au prezentat mai multi alegatori la urne. Atit timp cit vor iesi la vot mai mult persoane de virsta a treia, PSD-ul va lua mai multe voturi. Eu cred ca, personal, am avut o mare realizare, tinind cont ca am avut doar o luna de campanie, nu mi-am facut campanie, ca altii, cu ani de zile inainte. Voi ramine sa fac politica si, poate, chiar voi mai candida".
* Doru Damian, candidat PSD pentru Camera Deputatilor, loc I in colegiu, dat la o parte, cel mai probabil, de ocupantul locului 2: "Pentru prima confruntare pe sistemul de vot uninominal, intr-o zona din centrul orasului si avind ca si contracandidat un fost general al armatei romane, eu cred ca procentul pe care l-am obtinut, de peste 45%, reprezinta un rezultat pozitiv si incurajator, pentru ca lupta a fost dura. Cred insa ca legea actuala de vot uninominal este una strimba, pentru ca il trimite in Parlament pe ocupantul locului 2 sau 3, dar aceasta chestiune ramine sa o aprecieze oamenii daca este corecta sau nu. Personal, nu stiu insa cit de reprezentativ poate sa fie un om care a pierdut lupta electorala in colegiul sau".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro