Potrivit studiilor, ciocolata neagra are beneficii importante pentru sanatate. Buna scuza, nu? Dar cat de multa ciocolata ar trebui sa consumam pentru a ne bucura de aceste beneficii, fara a le anula prin abuz.
Concentratia mare de cacao vine „la pachet” cu un continut mare de flavonoide. Acestea actioneaza ca antioxidanti, colectand radicalii liberi daunatori, produsi in timpul metabolismului celular. In plus, reduc rezistenta la insulina si cresc elasticitatea vaselor de sange.
Risc cu 39% mai mic de infarct miocardic sau AVC
Persoanele care consuma o medie de 6 grame de ciocolata pe zi (jumatate de patratica) au un risc cu 39% mai mic de infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC). Concluzia apartine unei cercetari realizate pe parcursul a opt ani, la care au participat aproape 20.000 de subiecti. Exista mai multe studii care si-au centrat atentia pe frecventa consumului de ciocolata, nu pe cantitate. Insumate au avut 114.000 de subiecti si au descoperit un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, o reducere cu 31% a riscului de diabet zaharat, precum si o reducere cu 29% a riscului de AVC pentru subiectii care au mancat ciocolata mai mult de doua ori pe saptamana.
Exista, de asemenea, studii care nu au gasit nicio diferenta intre markerii privind calitatea vietii, pe plan psihic si fizic, la persoanele iubitoare de ciocolata si la cele care nu consuma alimentul. Poate de aceea concluzia cercetatorilor este ca fiecare sa faca ceea ce i se pare ca functioneaza pentru sine. Totusi, cantitatea de ciocolata consumata sa nu fie prea mare, pentru a nu interfera cu obiceiurile alimentare sanatoase pe care ar trebui sa le avem cu totii.
Articol preluat de pe farmaciata.ro.