Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Campioni la relaxare în fața legii

Să spunem că este de înțeles decizia multor români de a nu se vaccina împotriva Covid. Este alegerea lor, nu-i poate obliga nimeni, aia e! Iar rata mare de nevaccinare este un fenomen specific nu doar românilor din țară, ci și celor din diaspora, contrar, de regulă, atitudinii generale a populației din țările respective – semn că sursele de informare sunt mai degrabă cele din România decât cele din statele în care românii trăiesc de fapt. Să presupunem că este de înțeles și lipsa  de încredere în măsurile anti-Covid, ba chiar și atitudinea de negare totală a acestei boli, a pandemiei, a cifrelor oferite de autorități – ale noastre sau ale altora. Să zicem că poate fi de înțeles și atitudinea generală de nepăsare față de orice măsură de prevenție, deși devine iresponsabilitate dacă prin asta îi pui în pericol pe alții – inclusiv membrii propriei familii. Suntem oricum campioni oficiali ai lumii în privința relaxării în fața Covid, așa că...

Dar este complet de neînțeles și de netolerat atitudinea de nepăsare totală față de încălcarea legii și încercarea multor conaționali de a intra în țară pe baza unor certificate verzi falsificate sau a unor certificate de vaccinare false. Sincer, n-am auzit și nici nu cred că acest fenomen este altundeva în lumea normală mai răspândit decât în rândul românilor.

Cam câtă minte să ai să riști un dosar penal pentru fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, care se pedespeste cu niște ani de închisoare, în loc să-ți faci un test normal anti-Covid și să vii liniștit în țară, dacă asta îți dorești? Adică e de înțeles că nu vrei să te vaccinezi, dar de ce să apelezi la falsificarea un document oricum extrem de greu de falsificat? E de înțeles că te doare în cot de posibilele riscuri sanitare, dar cum poți să fii atât de relaxat în privința unui extrem de posibil dosar penal și apoi a unei condamnări? Nu e o amendă rutieră, pe care să nu o achiți, nu e o amendă pentru aruncarea gunoiului pe stradă, pe care mai degrabă nu ti-o dă nimeni, nu e ca și cum lași mașina pe avarii într-un loc interzis, pentru 5 minute, e ditamai infracțiunea! Dacă nu vrei nici să te vaccinezi, nici să te testezi, nici să stai în carantină, atunci rămâi acasă, în țara în care locuiești și trăiești. Nu pleci, încălcând flagrant legea penală. De unde relaxarea asta totală a mult prea multor români față de încălcarea legii – o atutudine de regulă valabilă dpar în privința legilor românești? Totuși, răspunsul e simplu: de la faptul că, în România, legile sunt făcute pentru a fi încălcate sau pentru a nu fi aplicate. Când amenda rutieră va fi uriașă, aplicată oricui, iar neplata ei se va lăsa cu închisoare, când amenda pentru aruncarea gunoiului pe stradă chiar va fi dată și va fi drastică, când lăsatul mașinii pe avarii va însemna blocarea și ridicarea mașinii, iar când infracțiunile se vor pedepsi cu ani grei de închisoare, pe măsura gravității ori proporțional cu sumele furate, atunci cei mai mulți dintre români nu vor mai fi așa de relaxați în privința încălcării legii. Atunci poate că măcar vom avea mai puține gunoaie pe străzi, în aeroporturi sau în politică.

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii