Mergi la conţinutul principal

Campanie murdară

Pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile locale, mai mulţi candidaţi din municipiu şi judeţ şi-au dat în petec şi s-au apucat, cu sau fără perdea, să ofere mită electorală sub diferite forme: petreceri, asfaltări heirup-iste sau chiar efectuarea de lucrări cadastrale la preţuri reduse. Alţii, mai tranşanţi, ar fi început să ameninţe direct electoratul că-l lasă fără lemne de foc la iarnă, dacă nu votează cu cine trebuie. Pare incredibil, dar acesta ar fi pe scurt rezumatul acuzaţiilor aruncate prin conferinţe de presă dintr-o tabără politică în alta, sau al sesizărilor venite pe adresa de redacţie. De exemplu, liberalii îi acuză pe social-democraţi că ar fi făcut zaiafet electoral la Hotelul Traian. Dar şi PSD-iştii au reproşuri de făcut liberalilor spunând că au derulat o campanie de denigrare a administraţiei locale în loc să-şi prezinte şi promoveze proiectele proprii. În plus, susţin că unul dintre candidaţii liberali la o primărie din judeţ s-a apucat să-şi racordeze gratuit consătenii la reţeaua de apă şi canalizare. Dar, cel mai flagrant a comis-o Dan Păun, candidatul ALDE la Primăria Brăila: acesta s-a apucat să trimită sute de scrisori brăilenilor care au beneficat de pe urma unui proiect pe care l-a susţinut în CLM - incluziunea în sistemul public de învăţământ a copiilor cu nevoi speciale, aducându-le aminte că şi datorită lui au obţinut ce-şi doreau. La fel a procedat şi cu unii brăileni care au cerut la primărie concesionarea terenurilor. Culmea lăudăroşeniei însă, lor, Păun s-a oferit să le rezolve problema cadastrală la costuri mai mici deşi, în acest an, cadastru pentru terenuri şi clădiri este gratis.

Asfaltări cu cântec la Cazasu

Un caz revoltător ne-a fost semnalat de un localnic din Cazasu, care ne-a povestit că, zilele acestea, primăria s-a apucat să asfalteze într-o veselie străzile după ce şantierul respectiv bătuse pasul pe loc cu lunile. "S-au apucat să asfalteze la finele lui 2015 şi apoi s-au oprit. Acum s-au apucat din nou. În graba de a face asfaltările acestea chiar acum, în ultimele zile înainte de alegerile locale, nu s-a mai aşteptat compactarea corectă a terenului. Se vede din pozele surprinse de mine cum roţile maşinilor încărcate cu asfalt se scufundă în stratul sport al viitoarei străzi. Mai mult, lucrările s-au făcut fără cap, pentru că la unele case este o diferenţă mare de nivel între stratul de asfalt turnat şi curţile oamenilor. Pe strada Bradului, de exemplu, localnicii i-au luat la goană pe muncitori din această cauză. Este o bătaie de joc", ne-a declarat Nicolae Stoian, unul dintre oamenii de afaceri din comuna Cazasu, unde actualul primar dornic de încă un mandat este social-democratul (fost PRM-ist) Anton Tudorel.

La Zăvoaia, branşarea la reţeaua de apă-canal, la super-ofertă

Tot în domeniul lucrărilor edilitare este şi o altă reclamaţie care vizează comuna Zăvoaia, unde primarul liberal, Stănică Drugău, aflat pe ultima sută de metri a mandatului, s-a apucat să branşeze gratuit localnicii la reţeaua publică de apă-canal, fără a avea o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. "Avem o sesizare de la Zăvoaia, de pildă, că acolo primarul actual face nişte «opere de caritate» se pare", a afirmat, ieri, pe un ton sarcastic, Ion Rotaru, preşedinte interimar al PSD Brăila. "El face nişte lucruri bune, ar trebui «apreciate», în sensul că le trage apă la oameni gratuit, fără aprobarea Consiliului Local şi fără să existe, ca să spunem aşa, toate elementele care ar trebui să constituie baza acţiunii respective". De asemenea, Rotaru a mai menţionat un caz de "fault" electoral, de data aceasta la Cireşu, unde primar este Radu Popa (PNL): "Avem o situaţie la Cireşu, de pildă, unde reprezentantul nostru din secţie (secţia de votare - n.r.) a fost ameninţat şi a renunţat să mai facă parte din Biroul Electoral. Ameninţări a primit de la primar, dar şi de la alţii din zonă de acolo".

Altfel de ameninţări, la Vişani

La Vişani, în schimb, după cum ne-a sesizat un cititor, candidatul PNL-ist la Primăria de acolo s-ar fi apucat să-i ameninţe pe localnici că dacă nu-l aleg primar, nu le va mai la lemne de foc pe perioada sezonului rece, el fiind, se pare, angajat în domeniul silvic: "Domnul Nazâru Ştefan, candidatul PNL-ului la Primăria Vişani, ameninţă şi şantajează cetăţenii comunei cu privarea de lemne pentru iarnă, dacă nu câştigă Primăria, întrucât el este şi pădurar. Cred că este vorba şi de conflict de interese".
Cu privire la aceste acuze, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, a precizat: "Nu am auzit aşa ceva. Vom verifica, dar nu cred. Ştefan Nazâru este un om serios, cu frica lui Dumnezeu. Nu face el aşa ceva! Într-o campanie ştiţi cum e... Apar tot felul de poveşti. Şi despre mine s-a împrăştiat astăzi în oraş nişte zvonuri că la noapte nu ştiu ce materiale denigratoare aş pregăti eu. Cred că le-a împrăştiat PSD-ul, ca să acopere ceva ce poate vor ei să dea. Inclusiv la BEJ s-a spus asta: că Boboc pregăteşte nu ştiu ce. Nu pregătesc nimic!".

PSD ameninţă cu procese

Despre campanie murdară a vorbit şi Mihai Tudose, vicepreşedintele PSD la nivel naţional: "La toate acuzaţiile la care a fost supus PSD-ul şi reprezentanţii PSD-ului avem nişte hârtiuţe, care arată că cel care strigă hoţul a făcut de fapt el nişte chestii, pe care le vom da după campanie. E mai cu subiect şi predicat, cu ştampile, cine ce a făcut, în condiţiile în care acuză administraţia PSD că a făcut acele lucruri, ca să nu stricăm acum paradigma alegerilor. Luni, marţi vi le punem la dispoziţie". În completare, Marian Dragomir, candidatul social-democraţilor la Primăria Brăila, a adus în discuţie denigrarea sa prin intermediul unei fotografii trucate, în care părea să-l viziteze pe Gheorghe Bunea Stancu la Penitenciar, însoţit de o femeie. "Noi am practicat, pe toată durata o campanie civilizată. Nu am dorit să iniţiem şi de multe ori nici să răspundem la tot felul de lucruri aruncate de către unii dintre contracandidaţi. Ştiţi foarte bine că la un moment dat s-a încercat intrarea într-o campanie negativă prin falsificarea unei fotografii şi am sesizat atât poliţia, cât şi Parchetul Municipal", a spus Dragomir.

Gafa lui Dan Păun

Nici candidatul ALDE la Primăria Brăila, Dan Păun, nu s-a dat înapoi de la astfel de manevre electorale, cel puţin îndoielnice. De exemplu, el le-a trimis mai multor brăileni, care de-a lungul anilor au venit cu treabă la Primărie pentru a-şi rezolva diverse probleme, scrisori în care le atrăgea atenţia că şi datorită lui au izbândit în demersul lor.
Iată un astfel de exemplu: "Stimate concetăţean, în urma solicitării dvs. Consiliul Local Municipal Brăila, din care am făcut parte şi eu, Dan Păun, în calitate de consilier municipal, v-am aprobat, concesionarea cu titlu gratuit a terenului de la adresa (...) aşa cum aţi solicitat. (...) Aprobarea cererii dvs. şi acordarea terenului respectiv în concesiune, cu titlu gratuit, s-a făcut şi prin votul meu, dat fiind că am considerat că este de datoria mea, ca ales al comunităţii, ca om care vă reprezintă şi pe dvs. în Consiliul Local Municipal, să susţin o cerere care era legală şi morală".
Ca o paranteză, proiectele de hotărâre privind astfel de concesionări sunt de-a dreptul banale şi se regăsesc aproape la fiecare şedinţă ordinară a Consiliului. Mai mult, aprobarea lor se face la foc continuu, procesul în sine durând nu mai mult de 1 - 2 minute per proiect. Revenind, "Doresc să vă mai informez că în cazul în care nu aţi rezolvat încă problemele de cadastru pentru terenul în cauză", le mai spune Păun în scrisoarea sa, "vă pot ajuta în continuare dacă doriţi sprijin în acest sens. Puteţi să ne solicitaţi acest lucru, la adresa Str. Plevna nr. 153, Brăila (n.r. - sediu ALDE), iar dacă se vor strânge mai multe dosare de acest tip, vă putem ajuta în obţinerea documentelor de cadastru la preţuri mai mici decât cele pe care le-aţi plăti ca unic solicitant. Cu stimă, Consilier municipal Dan Păun". Ce este însă de-a dreptul scandalos, astfel de lucrări cadastrale sunt gratuite încă de anul trecut în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 - 2023 care prevede, după cum spuneam, înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor - terenuri, clădiri şi apartamente - în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Practic, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţii) beneficiază, gratuit, de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, precum şi de deschiderea cărţilor funciare.

O altă scrisoare a aceluiaşi personaj a fost adresată unor brăileni cărora le-a oferit sprijinul în promovarea unei hotărâri de Consiliu Local Municipal privind incluziunea în învăţământul de stat a copiilor cu nevoi speciale.
"Vă informez că solicitările dvs cu privire la primirea unui ajutor financiar şi-au găsit ecoul şi au primit un răspuns favorabil, dat fiind că veţi beneficia de alocaţia de hrană pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă. În baza cererii dvs şi a altor familii din Brăila, am iniţiat un proiect de hotărâre privind acordarea acestui ajutor, astfel încât să puteţi beneficia de un drept legal. (...) Vă informez că la alegerile din 5 iunie 2016 candidez din partea ALDE atât pentru funcţia de primar al Brăilei, cât şi pentru un nou mandat de consilier, dat fiind că sunt de părere că mai sunt multe lucruri de făcut pentru comunitate, în general, dar şi pentru cetăţenii care au diverse probleme pe care Primăria şi Consiliul Local Municipal au obligaţia să le rezolve. În aceste condiţii, de această dată, vă solicit eu sprijinul, adică votul dvs, pentru a obţine un nou mandat de consilier municipal şi a putea să vă susţin interesele în acest for. Vă mulţumesc. Cu stimă, Consilier municipal Dan Păun".

 

 

 

 

Dan Păun: "M-aţi prins off side, o să fiu mai atent, (...) îmi fac "

Se ridică, totuşi, întrebarea: de unde a avut Dan Păun datele cu caracter personal şi adresele persoanelor cărora le-a trimis astfel de scrisori? Pentru ultimul exemplu, explicaţia este aceea că a ales destinatarii direct din lista de beneficiari şi susţinători ai acestui proiect (cel privind ajutorul financiar pentru copiii cu nevoi speciale - n.r.), deşi informaţiile respective în mod cert nu erau cu caracter public. E corect? Nu. La fel cum nu este corectă nici culegerea informaţiilor privind adresele brăilenilor care au cerut concesiunea terenurilor pe care şi-au construit casele înainte de 1989 din documentele primite la mapa de consilier pentru a le trimite acum, în prag de alegeri locale, un reminder de genul "uite eu te-am ajutat GRATUIT cu terenul de sub casă, deci şi tu ar trebui să mă ajuţi acum cu un vot".
Contactat de reporterii "Obiectiv", Dan Păun a dat din colţ în colţ, dar, într-un final, şi-a recunoscut vina: "Am trimis scrisori către beneficiarii ajutorului, dar, aleatoriu, şi către susţinătorii acestui proiect. Eu am un tabel cu 700 de semnături cu care mi-am susţinut iniţiativa în CLM, şi, de acolo, din tabel, am ales persoane către care am trimis această scrisoare" a fost prima explicaţie. Iar a doua: "Nu ştiam de cadastru că e gratis. Am vrut doar să ajutăm oamenii. E o lipsă de informare a mea, îmi fac . Intenţia a fost de bunăvoinţă, nu de altceva. Oricum, m-aţi prins off side, o să fiu mai atent. Nu e eroarea mea, lucrez cu o echipă, dar la momentul la care am conceput asta, acum circa 4 luni, poate nu se ştia lucrul acesta. Concret, am vorbit cu o firmă de cadastru care m-a asigurat că dacă vin mai mulţi clienţi le poate asigura o reducere la tarif. Da, am greşit, o să fiu mai atent altădată, dar vreau să înţelegeţi că toate acestea sunt repercusiunile unei legi perverse, prost făcute. Ne-au limitat atât de mult posibilităţile de a face campanie electorală, încât nici nu mai ştim ce să mai inventăm pentru ca oamenii să afle totuşi ce am făcut şi ce putem face".
Dar şi Dan Păun are de făcut reproşuri, la fel cum are şi "ace" pentru contracandidaţi. De exemplu, ieri, proaspăt mutat în fostul sediu PNL, candidatul ALDE la fotoliul de primar le-a prezentat jurnaliştilor o agendă cu sigla PNL în care nu era scris nici măcar un rând, sugerând că de fapt, agenda goală ar cuprinde strategia liberalilor brăileni în ce priveşte comunitatea locală: "Ce avem noi aici? Am descoperit agenda electorală în care candidatul PNL şi-a arătat toate donaţiile făcute brăilenilor. Întâmplarea a făcut, a picat în mâna noastră. Ia uitaţi, este goală. Deci aici şi-a notat PNL-ul toate problemele pe care vor să le rezolve pentru Brăila", a comentat Păun, după care a venit cu precizarea că a fost doar o glumă. La modul serios însă, acesta a venit cu informaţia că unul dintre contracandidaţii săi, mai precis Simona Drăghincescu, nu ar fi respectat regulile jocului electoral: "Dacă nu ştiţi, în Brăila, în tot timpul campaniei electorale a fost afişat un mesh de 100 de metri pătraţi, în Obor, lângă fostul Dinamo, cu Simona Drăghincescu".

Liberalii acuză zaiafet electoral marca PSD, la Hotel Traian

Liberalul Cătălin Boboc, candidat la Primărie, a lansat şi el săgeţi către tabăra PSD-istă în cadrul conferinţei de ieri de la sediul PNL: "În această campanie s-au tot tras semnale de alarmă că este o campanie murdară. PNL a folosit poate cuvinte tari, eu şi colegii mei, dar niciodată n-am folosit nici mijloace nici cuvinte denigratoare, injurioase. PSD-ul spune că face o campanie civilizată, dar să strângi angajaţii de la ECO în curtea instituţiei şi să le spui să aibă grijă ce votează pentru că dacă vine Boboc îi dă afară, ori să strângi angajaţii de la DAGL, să le spui acelaşi lucru, aceasta este o campanie deloc civilizată. (...) Apropo de campania civilizată, acum (n.r. - ieri) când noi facem această conferinţă de presă, înţeleg că la Hotelul Traian, pe care cu succes îl conduce domnul consilier municipal, preşedinte la Municipiu la PSD, domnul Eugen Boşneag, are loc o masă electorală, «tovărăşească electorală», dar nu cu membrii de partid".
De cealaltă parte, Eugen Boşneag a tranşat lucrurile spunând că nu a fost nici un fel de petrecere, aşa cum a sugerat oponentul liberal. "A venit Poliţia, a constatat că e o aberaţie şi că a fost un idiot cel care a sesizat la 112. Când au venit în restaurant nu era nicio masă, nu era nimic. Era un singur cetăţean turist care mânca acolo şi pe care Poliţia, în «mărinimia» ei a vrut să îl întrebe dacă mănâncă şi cine plăteşte masa. Vă daţi seama unde am ajuns? Deci n-a fost nicio masă, n-a fost nimic. Astea-s nişte aberaţii de campanie. În concluzie... eu mai spuneam cuiva astăzi, acum 4 - 5 - 10 ani ne întâlneam cu contracandidaţii noştri când făceam campanie, ne strângeam mâna, mai beam şi o bere după aia. Acum ne facem reclamaţii", a comentat Boşneag.
Reporterii "Obiectiv" au cerut informaţii de la Poliţie pe acest subiect şi astfel au aflat că există o sesizare privind un posibil incident electoral la Hotel Traian, mai precis s-a reclamat faptul că anumite partide politice ar oferi mită electorală cetăţenilor. "Poliţiştii au primit o sesizare legată de un incident pe linie electorală, la Hotel Traian. Cercetările sunt în curs, urmând să se stabilească dacă acuzaţiile se confirmă sau nu. În cauză nu s-a întocmit vreun dosar penal", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, subinspector Laura Dan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro