Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Campanie de vaccinare pentru copiii de etnie roma

In cursul acestei saptamini, in toata tara s-a desfasurat campania de promovare a vaccinarilor la copii, actiune organizata de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si de Comunitatea Europeana, la care Romania participa pentru prima data. In acest sens, la sediul Autoritatii de Sanatate Publica Braila a avut loc o intilnire intre conducerea institutiei si mediatorii sanitari care deservesc populatia de etnie roma din judet, in vederea promovarii vaccinarilor in functie de virsta copiilor din comunitatile existente. "Ideea este sa incercam sa convingem parintii, in special, ca vaccinarea este gratuita, este in beneficiul copilului si este foarte importanta, mai departe, pentru prevenirea imbolnavirilor", a precizat dr. Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al ASP. Potrivit sursei citate, in judetul nostru exista inca probleme cu unele comunitati de romi, care refuza vaccinarea copiilor pentru ca nu inteleg importanta imunizarilor si faptul ca fiecare vaccin in parte previne o anumita boala care poate avea consecinte grave. Un copil poate sa faca o paralizie, de exemplu, daca nu face vaccinul antipoliomielita; in prezent, in Romania nu mai exista poliomielita, dar sint mai multe cazuri in Bulgaria, foarte aproape de granita, in rindul populatiei rome, care, ca si la noi, s-a plimbat prin toata Europa, fara a vaccina copiii, iar acestia au contactat virusul respectiv. Pentru a preveni astfel de situatii, reprezentantii ASP incearca sa convinga populatia de etnie roma sa-si vaccineze copiii atit in cadrul campaniilor scolare de vaccinare, cit si direct la cabinetul medicilor de familie, in cazul celor care nu frecventeaza unitatile de invatamint. "Daca pina la 7 ani reusim sa mai vaccinam copiii de etnie roma, pentru cei de clasa a Vlll-a este foarte dificil, daca au abandonat scoala; la 14 ani se face vaccinul antirubeolic la fete si, chiar daca nu mai merg la scoala, fetele de etnie roma trebuie sa faca acest vaccin, pentru ca nasc copii cu malformatii daca nu s-au vaccinat", ne-a informat dr. Delia Rasnoveanu.
De precizat este faptul ca vaccinarea este gratuita la nivel mondial si, atunci cind populatia de etnie roma se plimba prin diverse tari, orice persoana poate solicita vaccinarea unui copil in baza carnetului de vaccinari emis de Ministerul Sanatatii Publice. Vaccinarile obligatorii se programeaza de medicul de familie, la luarea in evidenta a copilului sugar si, in functie de calendarul de vaccinare, copilul poate fi imunizat in orice tara, fiind protejat astfel de boli infectioase grave.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii