Brăila se află în prezent sub incidența codului galben, însă există posibilitatea ca marți dimineață să reintre sub cod portocaliu. Informația ne-a fost comunicată luni seară de către subprefectul Cătălin Grosu și este susținută și de către site-ul Administrației Naționale de Meteorologie. Potrivit autorităților brăilene "lupta cu iarna" a continuat și luni seară atât în municipiu cât și în județ. Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" cu puțin timp înainte de ora 21:00, primarul Aurel Simionescu se pregătea să iasă pe teren alături de mai multe echipaje de deszăpezire. Acesta a afirmat că se va lucra intensiv toată noaptea și că se încearcă intervenirea în toate cartierele din municipiu. "S-a intrat și se intră în continuare. Am terminat planificarea pentru cei de la Braicata, vin acum cei de la RWE cu planificarea de noapte. Am intrat în toate cartierele noastre. În Lacu Dulce este acum domnul viceprimar Dănăilă care se ocupă de treaba asta. În partea de Brăilița o să fie domnul Drăgan Ionuț, care va răspunde și de Pisc, zonele respective. În Chercea va fi domnul Jipa comandantul Poliției Locale. În zona Radu Negru va fi cineva din partea conducerii de la DAGL. Și eu voi fi pe teren toată noaptea. Mai sunt colegii noștri din Primărie, avem trei oameni care răspund și i-am trimis în continuare în mai multe zone", a declarat primarul. Totodată, edilul șef a explicat că se va încerca o intervenție tridimensională - în cartiere, pe străzile principale și în preajma insitituțiilor de învățământ. "Vom lucra în noaptea asta pe trei dimensiuni - una care înseamnă străzile pe care s-a intrat și noaptea trecută, dar acum avem altele care au mai rămas și pe care se lucrează. A doua dimensiune - străzile principale pe care se va intra și cu material antiderapant, sare și celelalte. Iar în măsura în care vom putea partea de oameni, să spunem așa, va fi angrenată la ceea e înseamnă școli, treceri de pietoni și așa mai departe. În plus, domnii de la Braicar vor lucra pe partea de refugii din stațiile de tramvai care trebuie să fie cel puțin acceptabile", a mai declarat sursa citată.
Localități blocate în județ
Contactat telefonic în jurul orei 22:00, subprefectul Cătălin Grosu a dat de înțeles că, în județ, lucrurile stau destul de prost în continuare. Acesta a explicat că principala problemă este faptul că nu se poate intra nici în acest moment în multe dintre localitățile unde oamenii sunt blocați sub nămeți. "Problema noastră este următoarea. Sunt în faza în care forța umană nu mă ajută cu nimic pentru că nu am reușit să ajungem în anumite localități. Nu am ajuns în localități și nu am acolo forță de muncă să desfac ulițele să ajut oamenii să scoată zăpada din curte. Mie îmi trebuie să desfund localitățile, să ajung la ele și, dacă oamenii au nevoie, atunci trimit acolo 50, 100 de soldați sau utilaje care nu au trecere foarte mare. Dar merg, desfund drumul, trece utilajul și peste jumătate de oră este dopul făcut iarăși. Asta e problema mea", a declarat acesta. Ca și exemplu Grosu a subliniat că la momentul convorbirii telefonice se încerca o acțiune de salvare a două femei gravide din județ. "Una este de la Batogu și alta de la Racovița. Se chinuie oamenii ăștia de câteva ore să ajungă acolo. Ne gândim la tot felul de soluții să scoatem oamenii de acolo. Dacă nu reușim până dimineață o să apelăm la un elicopter. Am solicitat deja, dar nu pot să îl trimită noaptea. Dacă nu reușim până dimineață, în cazul în care condițiile meteo vor permite, o să ne pună la dispoziție elicopterul, așa am primit promisiune de la domnul Arafat", a mai completat subprefectul. Totodată, sursa citată a mai precizat că nicio localitate din județ nu se mai afla în pană de curent electric.
6 comune blocate total
Potrivit unui comunicat de presă al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brăila, emis luni la ora 19.00, pe drumurile naționale DN 21, DN 2B și DN 22B se circula în condiții de iarnă pe teritoriul județului. De asemenea, pe DN 22 și DN 23 se lucra pentru degajarea zăpezii de pe carosabil în timp ce pe drumurile naționale DN 21 Brăila - Bărăganul și DN 2B Brăila - limită jud. Buzău (Vizireni) erau restricționate autovehiculele de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Același comunicat ne informa că 13 drumuri județene erau încă blocate și DJ 211 sectorul DN 2B - Bordei Verde și DJ 211 A sectorul Bordei Verde - Viziru închise ca măsură preventivă. În privința celor 13 drumuri este vorba despre: DJ 202 D sectorul Gradiștea - Racovița, DJ 203 A sectorul Galbenu - Vișani, DJ 203S sector Făurei - Surdila Găiseanca, DJ 203T sectorul Vișani - Jirlău, DJ 211 sectorul Dudești - Dudescu - Tătaru - Roșiori și sectorul Ianca-DN2B-Bordei Verde, DJ 211A Bordei Verde - Viziru, DJ 211C sectorul Ciocile - Colțea - Tătaru, DJ 211D sectorul Roșiori - Florica - Colțea, DJ 203 sectoarele: Galbenu - Jirlău - Făurei - Ulmu - Vultureni - Scărlătești și Dudescu - Zăvoaia - însurăței, DJ 211B sectorul Mihai Bravu - Victoria - Bărăganul - Tătaru, DJ 203R sectorul Cireșu - Batogu - Ionești - Lișcoteanca, DJ 221 sectorul Ianca - Șuțești și sectorul Romanu - Mărtăcești - Cazasu, DJ 212 sectorul Tichilești - Mihai Bravu. Autoritățile ne informau la ora respectivă că se acționează pe drumurile blocate pentru deszăpezire de către echipe aparținând Direcției Tehnice și de Gospodărire Comunală din cadrul Consiliului Județean Brăila.
În ceea ce privește localitățile izolate situația se prezenta destul de grav la ora amintită. Locuitorii erau blocați în Com. Berteștii de Jos și satele aparținătoare Berteștii de Sus, Gura Călmățui și Spiru Haret; Com. Bordei Verde cu satele aparținătoare Constantin Gabrielescu și Lișcoteanca; satele Corbu Nou și Voinești, aparținând com. Măxineni, satul Esna aparțin=nd com. Movila Miresii, com. Siliștea și satele aparținătoare Muchea, Cotu Lung, Cotu Mihalea, Vameșu, Com. Racovița și satele aparținătoare Corbeni și Custura.
Ambulanțe pentru 9 gravide
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea" al județului Brăila, Lt. col. Stoian Ștefan, 9 gravide au avut nevoie să le fie trimise ambulanțe SAJ Brăila pentru îngrijiri medicale și transport la spital, precum și un pacient cu accident vascular cerebral în satul Mihai Bravu "Toate ambulanțele sunt însoțite de utilaje de deszăpezire. Au fost solicitate elicoptere pentru a evacua din zonele izolate femei gravide și alte persoane cu afecțiuni medicale urgente, dar aceste nu au putut decola datorită condițiilor meteorologice nefavorabile. Se încearcă cu mijloace de deszăpezire prin concentrare de utilaje pentru a putea ajunge în zonele izolate în vederea acordării asistenței medicale de urgență persoanelor afectate", a declarat sursa citată.
Alte informații importante transmise de ISU se referă la faptul că marți nu vor desfășura cursuri instituțiile de învățamânt din mediul rural și orașele Ianca, Făurei și însurăței și că toate localitațile sunt alimentate cu energie electrică.
De asemenea, în comunicat se mai specifică faptul că 12 pompieri din cadrul Gărzii de intervenție Ianca au participat la acțiuni de deszăpezire în localitate Ianca; 29 militari din cadrul unităților M.Ap.N Brăila au participat la acțiuni de deszăpezire în localitate Făurei și 15 utilaje de deszăpezire, repartizate de CNADNR, au sosit luni pe teritoriul județului Brăila pentru a acționa pe drumurile naționale și județene.