Mergi la conţinutul principal

Caloriferul electoral

Saptamina trecuta, cu mare greutate, s-a votat in Parlament contra unei motiuni simple ce viza asigurarea incalzirii pentru sezonul rece care urmeaza. Traseul acestei initiative a fost unul clasic, respectind incurcatele proceduri legislative, dar intregul demers a aratat din nou limitele de care politica romaneasca nu e in stare sa treaca. Chiar in ziua inregistrarii motiunii la Camera Deputatilor, ministrul Administratiei a promis ca urmatoarea rectificare bugetara va aduce in bugetele locale 200 de milioane de lei, ce vor compensa cresterea preturilor combustibililor utilizati la incalzirea apei calde furnizate populatiei si pentru energia termica. Cu promisiunea in caruta, motiunea a picat, intrunind prea putine voturi in favoarea ei. E drept, banii vor ajunge la administratiile locale, iar ajutoarele de incalzire sint deja vizate pentru majorare. Ba ministrul liberal al Economiei a plusat, insistind pe incheierea costisitorului experiment al plasarii CET-urilor in custodia autoritatilor locale si trecerea lor inapoi la minister. Nici o vorba despre responsabilitatea celor care au decis transferul in 2002.
Revenind la iarna care ne asteapta, demersul initiat de PDL si-a atins scopul, dar discutiile din Parlament pe marginea motiunii au fost lipsite de continut si, ca de obicei, s-a pierdut vremea. Pe de o parte, democrat-liberalii nu au vrut sau nu au avut cu cine sa negocieze cerintele motiunii, pentru ca retelele comunitare de termoficare au si alte probleme decit asigurarea combustibililor pentru iarna. Din nefericire, ipocrizia initiatorilor motiunii a fost dublata de meschinaria social-democratilor, care nu doar ca nu au votat intr-un fel sau altul, dar au asistat la dezbateri fara sa aduca o idee constructiva macar. De exemplu, prilejul putea fi folosit pentru o informare asupra principalei surse de nemultumire a romanilor abonati la retelele de termoficare: repartitoarele. Se stie ca din cauza carentelor legislative, indicatiile acestor contoare de energie termica sint de multe ori luate in calcul in mod defectuos, iar urmarea s-a vazut in facturile eronate. Guvernul a aminat pina in septembrie anul viitor remedierea acestor defectiuni si se vede treaba ca pina atunci nu va misca nimeni un deget. O alta problema este obligarea proprietarilor de centrale termice sa suporte o parte din factura de energie termica a asociatiei, pe motiv ca tevile de termoficare trec prin spatiile comune. Reglementarea lasa consiliile locale sa decida asupra obligativitatii cotei. La nivel de asociatie, plata a pina la 20% din factura ar fi simplu de luat: in blocurile unde predomina cei debransati cota ar fi zero, iar in asociatiile unde apartamentele cu centrale reprezinta mai putin de 50% se va institui plata unui procent. Majoritatea decide. Autoritatile locale ar putea alinia cele doua situatii, insa e limpede ca nu vor face asta fara un sprijin "de sus". Iar "sus" se vede cu cita lehamite se parlamenteaza, atita timp cit lipseste un imediat cistig populist, asa, ca-n prag de alegeri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu