Dacă acum 10 ani cea mai "la modă" facultate era cea de Drept, în prezent, angajatorii caută absolvenţi de Informatică, Inginerie, Limbi străine sau Medicină. Absolvenţii acestor facultăţi pot spune că şi-au găsit adevărate "meserii de aur" dacă iei în considerare faptul că îşi găsesc un loc de muncă chiar din anii studenţiei şi, după câţiva ani de experinţă, au salarii de mii de euro.
În schimb, cei care termină Sociologia, Filosofia, Ştiinţe ale Comunicării, Administraţie Publică sau Ştiinţe Juridice şi Politice îngroaşă, cu fiecare generaţie, rândurile "şomerilor cu diplomă". Un procent mic dintre cei care termină aceste facultăţi reuşesc să îşi găsească un loc de muncă bine plătit, restul fiind nevoiţi să se reorienteze în carieră.
La Brăila, viitorii studenţi şi-au făcut deja planuri în ceea ce priveşte cariera pe care vor s-o urmeze, mulţi alegând facultatea în funcţie de oportunităţile de a-şi găsi un job sigur pe piaţa muncii după absolvire. În planurile acestora intră în principal Politehica sau Medicina. Alţii vor să studieze la facultăţi din străinătate, considerând că acestea le oferă mai multe posibilităţi. Pe de altă parte, tinerii care nu vor să urmeze o facultate, se pot îndrepta spre şcoli superioare sau spre cursuri care să îi formeze în diferite domenii, reuşind apoi să muncească pe salarii mari.
Facultăţile cu cele mai mari şanse de angajare
Potrivit companiei de resurse umane Smartree, unul dintre liderii din domeniu pe piaţa românească, facultăţile precum Politehnică, Cibernetică, Limbi Străine şi Medicină sunt cele ale căror absolvenţi îşi găsesc cel mai repede un job bine plătit imediat după finalizarea studiilor. În plus, ei au cele mai mari şanse de a avansa rapid în carieră.
La Politehnică, în special la facultatea de Automatică şi Calculatoare, rata de angajare este foarte mare. De asemenea, studenţii de la Electronică îşi găsesc repede de muncă şi salarii bune, dar şi Ingineria Transporturilor începe să fie tot mai căutată pe piaţa muncii. Informatica este la ora actuală cea mai dorită specializare în rândul viitorilor studenţi, concurenţa fiind mare la toate facultăţile din ţară. Conform studiilor, domeniul IT va fi cel mai căutat de către marile corporaţii şi în următorii 5 ani.
Facultăţile cu profil economic vor fi mereu "în vogă". Cibernetica, Informatica economică sau Finanţele sunt specializări unde studenţii se pot angaja foarte uşor pentru că astfel de studii sunt căutate de mai multe categorii de angajatori: bănci, firme private sau instituţii financiare.
Medicina rămâne în continuare în topul preferinţelor studenţilor, iar Stomatologia şi Farmacia devin şi ele specializări tot mai căutate de tineri. Absolvenţii au mai multe opţiuni după ce termină facultatea, având posibilitatea de a alege să profeseze în sistemul de sănătate de stat sau în sectorul privat. Acesta include spitalele şi clinicile private, în care nivelul de remuneraţie este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat. Mai există varianta unui job în afara ţării, unde medicii câştigă mii de euro.
Pe lângă aceste faculăţi, conform celor de la Smartree, absolvenţii de Agronomie au în acest moment posibilitatea de a găsi într-un timp foarte scurt un loc de muncă bine plătit datorită numărului mare de investitori şi a creşterii activităţii în acest domeniu.
Spune-mi ce facultate alegi ca să-ţi spun cât câştigi
În prezent, salariul unui absolvent al unei facultăţi cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei. Un studiu recent al revistei Forbes arată că România are peste 65.000 de specialişti în domeniul IT. După terminarea facultăţii, la primul job salariile încep de la 2.000 de lei pe lună. Dezvoltatorii de software au un salariu de pornire care începe de la 3.000 de lei pe lună, iar după ani de experienţă, remuneraţiile urcă până la peste 12.000 de lei pe lună. Cei care aleg să creeze programe pentru tablete şi smartphone-uri câştigă, la început, între 2.000 şi 3.000 lei pe lună.
În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă din prima lună de muncă vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei, vorbitorii de suedeză, finlandeză, daneză, arabă, japoneză sau chineză pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei.
Chiar dacă imediat după terminarea studiilor nu se angajează pe un salariu mare, pe termen lung medicina este o "investiţie" profitabilă. Dacă în primii ani de rezidenţiat, câştigurile acestora sunt în jur de 2.000 de lei, după câţiva ani în câmpul muncii, un medic foarte bun care lucrează în mediul privat poate ajunge să câştige peste 15.000 de lei lunar. De asemenea, absolvenţii care termină o facultate de Farmacie sau Stomatologie au şanse foarte mari de a-şi găsi un job bun. Farmaciştii au la început în jur de 2.000 de lei, iar în timp, cei care ajung să deţină o funcţie de conducere pot avea un salariu de până la 6.000 de lei/lună. Tot mai mulţi tineri aleg să devină medici stomatologi pentru că, dacă reuşesc să îşi deschidă cabinete individuale, pot obţine zeci de mii de lei/lună.
Facultăţile care produc "şomeri cu diplomă"
La polul opus există facultăţi care în ultimii ani scot şomeri pe bandă rulantă. Vorbim despre Sociologie, Filosofie, Litere (cu excepţia limbilor străine) Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, Administraţie Publică sau Ştiinţe Politice. Foarte puţini dintre absolvenţii acestor şcoli îşi găsesc un loc de muncă decent, marea majoritate îngrosând rândurile şomerilor. Trist este că după 3 ani de studii diploma de licenţă îţi serveşte doar ca "bibelou" şi trebuie să îţi cauţi un alt domeniu, ceva din care să "iasă şi bani".
Am vrut să vedem cât de căutate sunt specializări din învăţământul universitar românesc pe piaţa muncii la momentul actual, aşa că am cules date de pe site-ul www.ejobs.ro, unul dintre cele mai mari site-uri de recrutare. Altfel, pentru domeniul Administraţie/Sector Public sunt disponibile 430 de locuri de muncă, pentru Resurse Umane/Psihologie - 318, Drept - 143 de joburi, iar la Jurnalism - 115. Dacă ne gândim, spre exemplu, că la Drept, numai la Universitatea din Bucureşti, vor absolvi peste 550 de studenţi, rezultă că mulţi nu îşi pot găsi în următoarele luni un job în domeniul studiat. Situaţia se repetă şi în cazul celorlalte facultăţi - mulţi absolvenţi, joburi puţine.
Ce facultăţi aleg tinerii brăileni
Anul acesta 1.416 de absolvenţi brăileni din promoţia curentă s-au înscris să susţină examenul de bacalaureat. Mulţi dintre ei s-au gândit deja la studiile superioare pe care vor să le urmeze. În alegerea facultăţii celei mai potrivite, un criteriu important a fost garantarea unui loc pe piaţa muncii imediat după terminarea studiilor. Este şi cazul lui Andrei C. care a optat pentru Politehnică "Vreau la Automatică în Bucureşti. Iniţial alesesem să merg în Anglia doar că acolo, cum au votat să părăsească Uniunea Europeană, nu îmi mai pot acorda bursa de studii decât doi ani din cei patru de studiu şi costă 9.000 de lire pe an. Aşa că voi merge la Bucureşti. Recunosc că unul din criterii a fost şi salariul pe care l-aş putea câştiga", declară tânărul.
Cum în sistemul sanitar din România există deficit de medici, o facultate de medicină, farmacie sau stomatologie se află în topul alegerilor tinerilor noştri. "Vreau să merg la Medicină la Bucureşti pentru că îmi doresc să fac ceva să ajut oamenii, să îmbunătăţesc societatea. M-am gândit şi la faptul că e un loc de muncă mai sigur", afirmă Raluca P. Desigur, nu trebuie să ocolim faptul că la fiecare generaţie sunt absolvenţi, şi nu puţini, care aleg să migreze în alte ţări, unde câştigă mult mai bine în comparaţie cu salariile oferite la noi.
Alţi viitori studenţi s-au hotărât să plece din ţară, la facultăţi din Europa, unde oportunităţile sunt mai bune.
"Am fost acceptată în Olanda la o facultate de grafic design. Am ales să plec din ţară pentru că, deocamdată, aici nu au un program pe ceea ce vreau eu", spune Ioana B. Un alt tânăr care va studia tot în Olanda este Dan C: "Voi merge în Amsterdam la o facultate de business. Sunt deja acceptat. În România domeniul acesta nu e prea dezvoltat, acolo sunt mai multe oportunităţi".
În continuare există tineri care optează pentru un loc la instituţiile de învăţământ cu tradiţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde locul de muncă e garantat după finalizarea studiilor. "Am ales să urmez o carieră în Poliţie pentru că îmi place uniforma şi e cam cel mai sigur loc de muncă din România la momentul actual", mărturiseşte George P. "Vreau la Poliţie şi sunt sigur că o să intru acolo. Am ales pentru că îmi doresc să îmi servesc ţara şi că pot să ajut, să influenţez în bine. Nu m-am gândit neapărat la faptul că după pot avea un loc sigur, important e să vrei să munceşti, dar e şi ăsta un aspect", susţine şi Sabin M.
Joburi de mii de lei care nu necesită studii superioare
Dacă până acum am enumerat care sunt facultăţile care aduc bani frumoşi încă de la primul job, aflaţi că există şi meserii în care se câştigă bine, iar studiile superioare nu sunt obligatorii. Vorbim despre meseria de controlor de trafic aerian, însoţitor de bord sau web designer, unde salariile încep de la 1.000 de euro. Desigur, e nevoie de o investiţie pentru a putea profesa în aceste domenii, dar banii se întorc rapid în buzunare.
Ca să devii controlor de trafic aerian trebuie să ai vârsta minimă de 18 ani, să ai cel puţin studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat şi cunoştinţe avansate de limba engleză. Aşadar, nu sunt necesare studiile superioare dar obligatoriu trebuie să deţii o serie de abilităţi cum ar fi orientarea în spaţiu, memorie bună, rapiditate în gândire, atenţie distributivă, lucru cu cifrele, acuitate vizuală şi auditivă. Desigur nu totul este numai lapte şi miere, candidaţii sunt foarte mulţi, în comparaţie cu oferta de muncă, dar odată angajat salariul este între 3.000 şi 5.000 de euro/lună.
Meseria de însoţitor de zbor este şi ea tot mai căutată, în special de tinere, iar numărul de şcoli de profil este şi el în creştere. Cerinţele sunt: vârsta 18 ani, stare excelentă de sănătate şi cunoaşterea limbii engleze. După finalizarea cursului, persoanele care sunt recrutate de marile companii aeriene au salarii care încep de la 1.000 de euro.
Nici tinerii care aleg să urmeze cursuri de web design nu pot spune că au aruncat banii pe fereastră. Din contră, dacă demonstrează că deţin cunoştinţe tehnice de HTML, JavaScript sau programele de editare grafică pot obţine lunar în jur de 1.000-1.500 de euro.