Mergi la conţinutul principal

Caii morţi ai stângii

Jumătatea dinspre centru-stânga a politicii româneşti, aşa cum am separa teoretic mediul politic autohton, formată din PSD, ProRomânia şi ALDE (chiar dacă ei se vor mai degrabă de dreapta) se află, prima dată în ultimii 30 de ani, în faţa unui posibil eşec istoric. La aceste alegeri prezidenţiale, candidaţii lor au toate şansele să nu prindă turul 2. Iar asta chiar ar fi o premieră în viaţa politică românească a ultimelor 3 decenii. Şi asta pentru că toate cele 3 partide au pariat pe nişte cai morţi la aceste alegeri pentru Cotroceni.

În primul rând, PSD: Viorica Dăncilă, deşi cel mai bine poziţionat candidat al stângii, are totuşi şanse minime să intre în turul 2. Nu ştiu câţi pesedişti sunt cu adevărat împăcaţi cu gândul că trebuie să voteze cu „Veorica”. Şi mă refer la pesediştii care totuşi au ceva în cap, gen mai mult de 4 clase. Cred că mulţi dintre ei mai degrabă preferă să nu voteze, decât să-şi dea votul pentru „Veorica”. Cu tot aparatul de partid şi de stat, şansele ca Viorica Dăncilă să intre în turul 2 sunt extrem de mici. De fapt, dacă românii chiar votează masiv cu un asemenea personaj, pentru a le fi Preşedinte, înseamnă că suntem o naţie pierdută. Nu-mi fac griji că Dăncilă ar putea ajunge Preşedinte vreodată, dar numai faptul că ar putea intra în turul 2 al alegerilor prezidenţiale ar însemna o aberaţie mai mare decât accederea lui Vadim în finala pentru prezidenţiale din anul 2000.

Cum spuneam, pesediştii au o mare dilemă, mai ales că nici oferta cealaltă, venită dinspre ProRomânia şi ALDE, Mircea Diaconu, nu este mai brează. Nu ştiu cine l-a sfătuit pe Victor Ponta să meargă pe mâna lui Diaconu, dar liderul ProRomânia a pariat pe un cal mort. De fapt pe o gloabă mai moartă chiar decât Viorica. Sau poate că Ponta o fi fost sfătuit altfel, doar că nu a ascultat. Să te legi la cap şi cu Tăriceanu, şi cu Diaconu, e de neînţeles (sigur Mihai Tudose ar avea ceva de zis despre asta, pe înţelesul tuturor, dar încă se abţine).

Ce-l recomandă pe Mircea Diaconu ca şi candidat la o asemenea funcţie? Ce l-ar putea face pe acesta un bun Preşedinte? Ca actor, Mircea Diaconu s-a remarcat prin interpretarea unor proşti, pe care chiar i-a jucat bine. Ca politician şi ca europarlamentar român, Diaconu  s-a remarcat prin făcând-o pe prostul la Bruxelles (adică mai nimic) şi comentând prosteşte pe la televiziunile infractorilor - de regulă în aceeaşi linie cu politica PSD-ALDE împotriva românilor care protestau faţă de politica penală a guvernării. Prin urmare, de ce ar vota cineva cu Diaconu? Doar pentru că aşa spun Ponta şi Tăriceanu? Culmea, cred că şi dacă ar fi candidat ambii, separat, cei doi ar fi avut fiecare mai multe voturi decât va obţine Mircea Diaconu. Şi nu, pesediştii care n-o plac pe Viorica nu-l vor vota nici pe Diaconu. Şi nici pe Pleşoianu (oricum mă îndoiesc că va strânge semnăturile necesare). Şi nici pe altcineva. Vor prefera să stea acasă sau să-şi anuleze votul. Pentru ei ar fi prima dată când ar trebui să facă asta. Lor le va fi destul de rău să se afle în această postură, dar pentru sănătatea României va fi un lucru nesperat de bun. De fapt, va fi o normalitate atinsă abia după 30 de ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro