Mult-aşteptatul control de la Ministerul Agriculturii a fost demarat începând de ieri la Casa Agronomului Brăila, instituţie care administrează Palatul Agriculturii, clădire emblematică pentru brăileni. O echipă formată din doi auditori a început să verifice toate documentele Casei Agronomului, urmând ca la final să facă lumină în ce priveşte sifonarea a miliarde de lei vechi din bugetul instituţiei. Perioada pe care controlul o vizează începe din 2008 până în prezent, adică exact fereastra de timp în care au dispărut sume importante din contabilitatea instituţiei, cunoscul fiind faptul că de ani întregi nu s-au mai plătit contribuţiile către bugetul de stat.
După cum cotidianul "Obiectiv" a relatat încă de la începutul acestei luni, la Casa Agronomului Brăila s-a dat un tun de câteva miliarde de lei vechi, prin neachitarea contribuţiilor instituţiei şi ale salariaţilor acesteia către bugetul de stat general consolidat (aşadar, se poate discuta şi despre stopaj la sursă, abatere de natură penală) şi direcţionarea sumelor respective către nu se ştie ce destinaţie. De altfel, aşa cum a recunoscut şeful Casei Agronomului, George Cristian Ancuţa, acesta nu a reuşit nici după 6 luni de mandat în fruntea instituţiei să se lămurească asupra acestui aspect. De altfel, tocmai acesta a fost şi motivul pentru care Ancuţa a cerut insistent încă de anul trecut un audit de la Ministerul Agriculturii, instituţie în a cărei subordine directă se află. "Din septembrie 2013 am preluat mandatul la Casa Agronomului Brăila. La momentul venirii mele, instituţia înregistra o datorie de circa 5,7 miliarde de lei vechi către bugetul de stat general consolidat, câte 240 milioane de lei vechi la apă şi gaze naturale şi circa 180 milioane de lei vechi la energie electrică, plus litigii cu furnizori pentru încă 350 milioane de lei vechi. Dacă în ce priveşte furnizorii de utilităţi am reuşit să rezolv în mare parte cu datoriile, situaţia este critică în ce priveşte obligaţiile fiscale restante. Am cerut insistent contabilei să mă lămurească exact cum au stat lucrurile la acest capitol, însă nici până acum nu am un răspuns satisfăcător", ne declara la începutul lunii martie George Ancuţa. Cu aceeaşi ocazie, sursa citată puncta un alt incident în care ar fi fost implicat chiar directorul economic al Direcţiei Agricole, Izabela Smochină, cumnata contabilei de la Casa Agronomului. "Am sesizat în mod expres Direcţia Agricolă cu privire la incidentul din decembrie 2013, când una dintre adresele prin care ceream auditul n-a ajuns la destinaţie şi am cerut sancţionarea Izabelei Smochină, cea care a luat plicul de la salariatul Casei Agronomului, însă nu am primit nici până acum vreun răspuns. Nu pot să nu remarc faptul că am stârnit un cuib de viespi, în dorinţa mea de a lămuri situaţia de la Casa Agronomului pentru că, din punctul meu de vedere, vinovată de situaţie nu este doar contabila noastră. Lucrurile sunt extrem de strânse între noi, Direcţie şi între cele două contabilităţi", a mai spus atunci Ancuţa.
Ancuţa, şeful de la Casa Agronomului, lăsat fără obiectul muncii
Între timp, lucrurile s-au complicat, în sensul că şeful de la Casa Agronomului s-a trezit că după izbucnirea scandalului, Ministerul Agriculturii nu i-a mai prelungit mandatul la conducerea instituţiei locale. Contactat de reporterii "Obiectiv", Ancuţa a confirmat informaţia: "Într-adevăr, mandatul mi-a expirat pe 9 martie şi, deşi, la momentul când am fost la minister să cer personal auditul am primit asigurări că nu vor fi probleme, până acum nu am niciun răspuns clar cu privire la prelungirea mandatului meu. Şi nici nu a fost numit până acum un interimar la conducerea instituţiei. Problema, printre altele, este că în lipsa unei persoane mandatate, nimeni nu are drept de semnătură în Trezorerie, astfel încât instituţia nu poate plăti furnizorii şi utilităţile şi nici salariaţii nu-şi pot primi drepturile băneşti, fapt ce amplifică şi mai mult criza". Întrebat dacă acest incident poate fi pus pe seama unei eventuale răzbunări, George Ancuţa a spus: "Nu pot să nu remarc faptul că acel cuib de viespi despre care vorbeam a fost deranjat în aşa măsură încât s-a ajuns la asemenea manevre subversive şi nu mi-a mai fost prelungit mandatul. Cum va afecta acest lucru derularea controlului? Sper din tot sufletul că în niciun fel, precum şi că rezultatul şi concluziile controlului vor face lumină în ce priveşte problema datoriei către bugetul de stat general consolidat!", a spus Ancuţa.
De remarcat este şi faptul că şeful Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş, este în concediu. "Sunt surprins că dumnealui este în concediu tocmai acum, când va fi nevoie cel mai probabil ca instituţia pe care o conduce să pună la dispoziţia auditului documente legate de relaţia între cele două instituţii. Dumnealui ştia încă de săptămâna trecută că va veni acest control, pentru că fusese chemat la Ministerul Agriculturii. Curios este şi faptul că, deocamdată, Comisia de Disciplină a Direcţiei Agricole n-a avansat în ancheta sa, legat de sesizarea noastră ce o vizează pe Izabela Smochină. De exemplu, nici până acum nu a fost audiat salariatul Casei Agronomului căruia Izabela Smochină i-a luat plicul prin care ceream ministerului să trimită auditul la Brăila. Nu s-a dat nicio rezoluţie pe acest caz, deşi sunt depuse la dosarul cauzei documente oficiale", a încheiat Ancuţa.
De cealaltă parte, Traian Cişmaş a explicat că intrarea sa în concediu nu are legătură cu auditul de la Bucureşti: "Concediul meu era programat dinainte să se ştie despre venirea controlului de la Ministerul Agriculturii la Casa Agronomului. Cererea am făcut-o direct la Ministerul Agriculturii, aşa cum prevede procedura. Mai mult, nu are nicio legătură concediul meu cu evenimentele în derulare. Şi faptul că sunt în concediu nu înseamnă că am luat şi actele instituţiei cu mine. Comisia de audit, dacă va avea nevoie de documente pentru a se lămuri în ce priveşte situaţia de la Casa Agronomului, le poate cere fără probleme la Direcţia Agricolă şi i se vor pune la dispoziţie".
Conturile Casei Agronomului sunt în continuare blocate de Fisc
Amintim că în urma unei anchete "Obiectiv" privind situaţia mai mult decât ciudată din punct de vedere economic şi financiar de la Casa Agronomului Brăila a ieşit la lumină faptul că activitatea instituţiilor din Palatul Agriculturii ar putea fi blocată de oprirea furnizării serviciilor de utilităţi - energie electrică, apă-canal şi gaz metan. Asta deoarece conturile Casei Agronomului sunt blocate de Fisc pe fondul acumulării de datorii către bugetul de stat general consolidat. Având conturile blocate, banii pe care instituţiile care funcţionează în clădire îi virează în urma refacturării făcute de Casa Agronomului nu mai ajung la furnizori, iar aceştia din urmă ameninţă cu întreruperea serviciilor. În acest context, Direcţia Agricolă Brăila, proprietarul parterului şi etajului 1 ale Palatului Agriculturii, dar şi Camera Agricolă Brăila, unul dintre chiriaşii din Palat, au denunţat contractul cu Casa Agronomului. Mai mult, Direcţia Agricolă a anunţat că vrea să încheie direct cu furnizorii contractele de utilităţi publice, pentru a evita un eventual blocaj în activitatea instituţiilor găzduite de Palatul Agriculturii.
Casa Agronomului s-a înfiinţat în 2004, în subordinea Direcţiei Agricole şi a funcţionat aşa până în 2005, când a trecut în subordinea Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă (ANCA). În 2010, când ANCA s-a desfiinţat, Casa a trecut în subordinea Ministerului Agriculturii. La momentul respectiv, administrator era Liliana Gruia, iar din partea Direcţiei Agricole îi coordona activitatea inginerul Dan Verona, şeful biroului Buget - Finanţe. Între timp, Dan Verona a ieşit la pensie, iar Liliana Gruia, membră PDL, a preluat prerogativele de conducere. Ea a avut frâiele instituţiei până în toamna anului trecut, când a fost înlocuită cu liberalul George Cristian Ancuţa.
Casa Agronomului, structură de adăpostit clienţi politici
• confirmă Marcel Cucu, vicepreşedinte APA Brăila
În urma scandalului miliardelor sifonate prin Palatul Agriculturii, Marcel Cucu, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli APA Brăila, totodată lider regional al partidului Mişcarea Agricultorilor din România - MAR, a transmis redacţiei noastre un punct de vedere. El a ţinut să sublinieze că situaţia dramatică în care se află clădirea, dar şi instituţia care o administrează, se datorează strict cheltuielilor foarte mari cu salariile de la Casa Agronomului, şi nu cheltuielilor de întreţinere a Palatului.
"Este extrem de trist că o clădire de patrimoniu naţional a ajuns să fie obiectul unor speculaţii de aşa joasă speţă. De mirat însă, nu trebuie să ne mire astfel de situaţii. Acest caz se înscrie perfect în «aranjamentele» de la nivel macroeconomic, în esenţă fiind vorba de crearea unor structuri, în care trebuie «adăpostiţi» clienţii politici, faţă de care s-au făcut promisiuni în campaniile electorale. Palatul Agriculturii, această bijuterie arhitecturală, a fost construit prin contribuţia majoră a agricultorilor şi ea ar fi trebuit să fie în proprietatea urmaşilor acestora. Oricum, ca reprezentant al Asociaţiei Producătorilor Agricoli APA Brăila, am făcut demersuri insistente şi ferme la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii pentru reabilitarea acestei clădiri. Însuşi Valeriu Tabără, pe vremea când era ministru, a venit la Brăila să constate veridicitatea solicitărilor noastre şi a fost îngrijorat de ceea ce i-am arătat. A fost ministru prea puţin timp ca să-şi ducă la bun sfârşit promisiunea. Iar în timp ce noi ne zbăteam pentru reabilitare, «administratorii» o băgau în faliment, să fie clar, în mod cu totul nejustificat, dacă salariile neruşinate n-ar reprezenta o justificare. Căci datoriile Casei Agronomului se datorează exclusiv acestei chestiuni, nu încasărilor de servicii din contractele impuse chiriaşilor, care din punctul nostru de vedere au fost întotdeauna foarte mari. La o sesizare făcută direct secretarului de stat Daniel Botănoiu, referitor la contractele exagerate impuse chiriaşilor Casei, printre care se află şi APA Brăila, domnia sa m-a asigurat că va analiza aspectele semnalate şi va dispune măsuri în consecinţă. Beneficiarii acestor posturi călduţe trebuie traşi la răspundere! De aceea apreciez hotărârea Direcţiei Agricole de a-şi anula contractele cu administraţia Casei şi sugerez să preia în totalitate prerogativele de proprietar asupra Palatului".
Totodată, Marcel Cucu a precizat că înfiinţarea artificială a unor instituţii menite doar să "sifoneze" bani publici e o practică şi că, mai nou, şi la nivel de minister se încearcă ceva asemănător: "Crearea artificială a instituţiei Casa Agronomului nu este ceva singular, la fel cum batjocura faţă de banul public nu se întâmplă doar la Brăila. De exemplu, recent, legea de reorganizare a MADR a fost respinsă de la promulgare, iar la o dezbatere cu reprezentanţii agricultorilor, în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor, au rezultat prevederi de înfiinţare a unor Autorităţi Naţionale absolut inutile, dar care puteau oferi unele salarii la nivelul celebrei Autorităţi Fiscale. La nivel naţional, aranjamente de acest gen pe bani publici sunt catastrofale, o anchetă în acest sens ar consemna pagube enorme din bugetul de stat şi din bugetele locale".