Brăilenii nu se mai pot plânge că nu au cum să le ocupe timpul propriilor copii pe perioada vacanţei: au la dispoziţie o varietate de cluburi şi asociaţii sportive la care pot să apeleze pentru a-i "smulge" pe juniori din faţa calculatoarelor şi să-i îndrume spre practicarea unui anumit sport, fie pentru a face performanţă, fie doar pentru a-şi petrece timpul liber într-un mod educativ şi plăcut, totodată. Înot, fotbal, tenis, baschet, dans, karate ori şah sunt doar câteva dintre variantele de "lucru" la dispoziţia părinţilor. În ecuaţie mai trebuie luat şi costul "abonamentului" lunar la cluburile sportive, între 50 şi 150 lei. Dar apar şi costurile suplimentare: de exemplu, la tenis ai nevoie de o rachetă, racordaj, mingi. Iar dacă vrei să participi la turnee deja costurile cresc deoarece se pune problema cazării, ori a taxei de înscriere în concurs. Cele mai costisitoare sunt înotul, kartingul şi dansul sportiv. Vă propunem în cele ce urmează o analiză marca "Obiectiv" care-şi propune o trecere în revistă a celor mai importante oferte din partea cluburilor şi asociaţiilor sportive din municipiu, precum şi din judeţ. Deşi prezentarea de mai jos nu reprezintă o analiză exhaustivă, sperăm să vină în sprijinul copiilor şi tinerilor brăileni care şi-ar dori să practice un sport atât în vacanţe, cât şi în timpul liber.
Fotbalul, prima opţiune
Se ştie că, în general, băieţii iubesc fotbalul, sport de echipă cu multe soluţii pentru brăileni atât în municipiu, cât şi în judeţ. În Brăila sunt mai multe şcoli de fotbal Luceafărul, Stars, Pressing, Kinder, Steaua Brăila, taxa lunară pentru pregătirea sportivilor fiind de 100 lei. În judeţ oportunităţi pentru copii sunt la Chiscani, Jirlău, Mircea Vodă, Ianca şi Făurei, cu menţiunea că la aceste cluburi nu se percep taxe.
Clubul Luceafărul are sediul în Parcul Monument, în imediata vecinătate a stadionului Municipal şi dispune de două terenuri sintetice, antrenori specializaţi în fotbal - Nicuşor Baldovin, Marius Coman, Alexandru Naghi. Este clubul care a lansat în fotbalul naţional o serie de jucători valoroşi precum Florinel Coman (jucător care deja evoluează în Liga întâi la Viitorul Constanţa), Dan Panait (căpitanul naţionalei U19), Liviu Gheorghe (căpitanul de echipă de la Dinamo 2 Bucureşti), Ionuţ Gurău, Mădălin Androne, Mădălin Calu, Andrei Ionescu sau Cătălin Milea. Alţi doi jucători formaţi la Luceafărul, Paul Ioan şi Ianoş Kovacs sunt acum în lotul de seniori al Daciei Unirea. La Luceafărul pot merge nu numai copiii şi tinerii care vor să facă performanţă în fotbal ci şi cei care vor doar să-şi petreacă timpul liber într-un cadru organizat. Antrenamentele au loc în fiecare zi, după-amiaza, de la ora 16.00 până la ora 20.30. "La noi pot veni atât copii de 5-6 ani, care vor să facă performanţă - şi o pot face la nivel înalt deoarece noi avem colaborări cu Viitorul Constanţa, Dinamo, Dacia Unirea -, cât şi tineri care doresc să facă sport pentru întreţinere. Antrenamentele sunt supervizate de specialişti în fotbal", a declarat Laurenţiu Calu, preşedintele clubului Luceafărul.
Cei pasionaţi şi cei ce vor să renunţe la fotbalul din curtea blocului pot merge la stadionul Progresul, acolo unde, în fiecare după-amiază fac antrenamente cei de la Academia de Fotbal Stars. Trei foşti fotbalişti care au făcut performanţă la Dacia Unirea şi nu numai, Daniel Pleşa, Cristi Baltă şi Alexandru Balaban îi învaţă pe copii A, B, C-ul fotbalului. "În fiecare zi, după ora 17.00, avem antrenamente cu copiii de la clubul nostru. La noi pot veni atât copiii care doresc să-şi facă un viitor din fotbal şi pentru ei avem ca variantă şi un parteneriat cu Academia Hagi, cât şi tinerii care doresc să plece din faţa calculatorului pentru a se relaxa la o partidă de fotbal", a declarat Daniel Pleşa. În judeţ, fără a percepe taxe, Sportul Chiscani oferă condiţii foarte bune de pregătire celor care vor să deprindă tainele sportului rege. "Facem selecţie de trei ori pe săptămână după următorul program: luni, miercuri şi vineri, de la ora 9.00, pentru copiii născuţi în anii 2004-2005, iar în aceleaşi zile, de la ora 17.00, pentru cei născuţi în anii 2002-2003. Marţi, joi şi duminică, de la ora 10.00, organizăm selecţii pentru copiii nascuţi în anii 2005-2006", a anunţat Georgel Pascu, preşedintele clubului Sportul Chiscani.
Bazinul descoperit: locul de iniţiere la înot pentru viitorii performeri
În perioada vacanţei de vară bazinul descoperit de înot poate fi folosit atât pentru iniţiere cât şi pentru distracţie. Dimineaţă şi după-amiază au loc cursuri de iniţiere la înot coordonate de toţi profesorii de la această catedră din cadrul Liceului cu Program Sportiv Brăila. Un curs este format din zece şedinţe şi costă 200 de lei. La prânz bazinul este la dispoziţia brăilenilor care doresc să facă o baie. Taxa este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii. De asemenea, şi la clubul RaAy sunt disponibile grupe de iniţiere pentru copii, unde antrenează Cătălin Nistor.
Baschetul - sportul care urcă în opţiunile brăilenilor
În ultimii ani baschetul a luat amploare la Brăila, iar tinerii care doresc să practice acest sport de echipă, o pot face într-un cadru organizat la Cuza Sport, club care îşi desfăşoară activitatea la sala de sport a Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu". Specialiştii spun că la 5 ani, un copil are deja talie pentru baschet, iar la 8 ani poate începe pregătirea de bază. Însă la Cuza Sport pot merge să joace baschet nu doar copiii şi tinerii care doresc să facă performanţă ci şi cei care vor pur şi simplu să-şi petreacă timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Taxa este de 100 de lei pe lună, aici fiind incluse câte trei antrenamente, a câte 90 de minute fiecare, pe săptămână. Luni, marţi şi joi sesiunile de pregătire au loc de la 9.30 la 12.30, iar miercuri şi vineri de la 17.00 la 20.30. "La Cuza Sport se pregătesc copii cu vârsta între 8 şi 10 ani la echipa baby basket, iar copiii de 10-12 ani în echipa mini basket. Avem grupe de juniori, dar şi pentru petrecerea timpului liber. Acolo copiii şi tinerii fac încălzirea în prima parte a antrenamentului, apoi joacă baschet sub supravegherea antrenorilor Liliana şi Alexandru Ochiroşii. Pentru a putea fi primiţi la grupele acestea doritorii trebuie să îndeplinească o singură condiţie: să prezinte o adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt apţi medical pentru a practica acest sport", a explicat Mircea Totolici, preşedintele clubului Cuza Sport.
Şah şi Go, alte variante de a petrece timpul liber
Cei ce doresc să-şi antreneze mintea şi agilitatea, pot învăta şah şi Go. În Brăila sunt trei cluburi de şah, Orizont 64 - un club pepinieră pentru copii şi juniori, Fairplay şi Micul Prinţ. Medicul Iulian Toma
îi iniţiază pe tinerii brăileni în tainele go-ului şi îi sprijină în competiţii. La fel ca şi la şah, la Go părinţii îşi pot îndruma copiii spre acest
sport încă de la 5 ani. În primele lecţii acestora le vor fi prezentate
piesele şi regulamentul jocului, urmând ca apoi să înveţe tehnicile de apărare, de captură şi principiile strategiilor. Mulţi dintre practicanţii Go-ului din Brăila au obţinut titluri naţionale şi internaţionale.
Gamă variată de opţiuni pentru iubitorii artelor marţiale şi culturism
Când vine vorba despre artele marţiale, aici gama de oportunităţi este diversificată. Tinerii pot opta pentru karate tradiţional, karate SKI sau aikido. Clubul care a scos cei mai mulţi campioni europeni şi mondiali este Marţial Budo Brăila unde antrenoare este Florica Pricob. Sub bagheta acestei antrenoare s-a lansat în marea performanţă cel care avea să devină cel mai valoros karateka din România, Cornel Muşat, multiplu campion european şi mondial la toate stilurile din karate-ul tradiţional. Florin Pricob, Mavrodinescu sunt alţi doi sportivi cu palmarese impresionante în domeniu. Antrenamentele au loc luni, miercuri şi vineri, de la ora 19.00, la sala de sport a şcolii "Alexandru Ioan Cuza". Taxa lunară variază între 60 şi 80 de lei, în funcţie de ceea ce doresc participanţii la şedinţele de antrenament. "La clubul nostru nu există barieră de vârstă. Facem iniţiere pentru grupele de performanţă, dar avem şi grupe de tineri care doresc să practice acest sport", a declarat sensei Florica Pricob. La Bukyo copiii şi tinerii pot să se iniţieze în karate SKI sub îndrumarea antrenorului Eugen Botea. Atrenamentele au loc la şcoala "Fănuş Neagu" după următorul program: marţea de la ora 17.30 la 20.30, sâmbăta de la ora 9.00 la 12.00. La acest club se fac şi cursuri de autoapărare lunea de la 18.30 la 20.30 şi sâmbăta de la 12.00 la 13.00. "Clubul nostru oferă o gamă variată de antrenamente atât pentru performanţă, cât şi pentru întreţinere. Nu ţinem cont de vârsta celor care vin la şedinţele de pregătire. Iar taxa lunară este în funcţie de programul de pregătire ales", a explicat sensei Eugen Botea. De asemenea, pentru cei care doresc să înveţe să se lupte cu săbii şi alte arme, clubul Aikido Brăila, cu sediul pe strada Ştefan cel Mare nr. 164 le stă la dispoziţie. Antrenamentele coordonate de Sorin Joghiu (6 Dan), Marius Chircă, Viorel Rădulescu şi Claudiu Roschi, au loc luni, marţi şi joi de la ora 18.30. Şi cluburile de culturism sunt variante pentru tinerii brăileni. Clubul Atlas Brăila unde antrenor este Vasile Crăciun, cel care a scris o pagină importantă în istoria culturismul românesc, când a obţinut prima medalie de aur la campionatul European, la masters, pentru România. La acest club antrenamentele încep dimineaţa la ora 8.00 şi se termină în jurul orei 21.00. Şi la Ianca există un club de culturism, Dumi Gym, unde de asemenea există posibilităţi de a face performanţă dar şi pentru întreţinere.
Kartingul, tenisul de câmp şi dansul sportiv pot fi atracţii pentru brăileni, chiar dacă sunt costisitoare
Kartingul este un sport practicat în Brăila, deşi poate mulţi nu ştiu. În
cadrul Palatului Copiilor, iubitorii de adrenalină, cu vârste între 8 şi 17 ani, au posibilitatea de a urma cursuri de karting. Începătorii vor conduce mai întâi pe simulator şi abia apoi se vor alătura
profesioniştilor, pe Faleză. Însă, puţini sunt cei care participă la
competiţii, având în vedere faptul că echipamentul necesar şi kartul sunt foarte scumpe, puţini părinţi având posibilitatea să le achiziţioneze.
"Tenisul este considerat sportul numărul unu în ceea ce priveşte comunicarea", afirmă antrenorul Gheorghe Goleanu, de la clubul Venus. Părinţii dispuşi să suporte costurile acestui sport, trebuie să achite lunar 150 de lei la clubul Venus, unde antrenor este Gheorghe Goleanu. Tot lângă Grădina Mare se află şi clubul Fortuna, unde antrenor este Mihai Mălâia, iar taxa este aceeaşi. Dacă la aceste două cluburi se pune accentul, în special, pe performanţă, în Parcul Monument, lângă stadionul Municipal, clubul Bursagrirom poate asigura şanse de a-şi etala cunoştinţele în tenisul de câmp tuturor celor interesaţi. Antrenorul Nicolae Mirea se ocupă atât de pregătirea tenismenilor de performanţă, cât şi de cea a începătorilor.
O activitate sportivă la mare căutare este şi dansul sportiv. O variantă e clubul "Valentina Dance", care are propriul sediu, pe strada Ştefan cel Mare nr. 226. Clubul Lyl Style, a cărui trupă a obţinut locul al doilea la Romanian Hip Hop Dance Championship, competiţie organizată de Hiphopinternational România şi are şanse mari să ajungă în America la World Hip Hop Dance Championship, reprezintă, de asemenea, o atracţie pentru cei care îndrăgesc acest gen de dans şi nu numai. Activitatea clubului pe perioada vacanţei se desfăşoară în fosta clădire a fabricii de covoare de pe strada Buzăului nr. 9, etajul I, între orele 10.00 şi 18.00. Taxa pe lună este de 80 de lei de persoană. "La noi nu există limită de vârstă, avem grupe de începători, de avansaţi dar şi pentru cei care doresc ocazional să înveţe să danseze. Sunt două antrenamente de câte o oră şi jumătate pe săptămână, cei care doresc să exerseze mai mult au această posibilitate", a precizat coregrafa Liliana Stan.