Mergi la conţinutul principal

Cătălin Canciu: “Voi promova în funcții de conducere oameni care merită!”

* acesta a fost răspunsul noului inspector școlar general atunci când redactorii “Obiectiv” l-au întrebat dacă va promova pe posturi de directori oameni ai PNL-ului, partid din care acesta face parte * Canciu ne-a mai spus că toate deciziile pe care le va lua vor avea la bază creșterea calității învățământului * deși a fost numit pe funcție, acesta ne-a declarat că se va înscrie la concursul pentru inspectorii școlari generali pe care Ministerul Educației îl va organiza în primăvară

 

De la mijlocul lunii ianuarie, la conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila a fost numit un nou șef, fiind vorba despre Cătălin Canciu, care a mai avut un mandat în fruntea instituției, în perioada 2015-2019. Dacă în vechiul mandat, câștigat prin concurs, Canciu era apolitic, motiv pentru care s-a încercat înlăturarea lui din fruntea instituției de mai multe ori, acum numirea a fost făcută prin detașare în interesul învățământului de către Ministerul Educației, iar acesta este președintele organizației municipale a Partidului Național Liberal și consilier municipal din partea PNL. Redactorii “Obiectiv” au stat de vorbă cu Cătălin Canciu la scurt timp după aflarea veștii că s-a întors la Inspectorat, iar prima întrebare a fost dacă numirea sa are vreo legătură cu faptul că este membru al partidului care face parte din coaliția de guvernare.

“Din câte știu eu, pentru a numi un inspector școlar general este vorba de un profesor titular, care să își dea acordul. Mie mi s-a cerut acordul de către reprezentanții ministerului, nimic altceva. M-a luat prin suprindere doamna secretar când m-a anunțat. Nu m-au întrebat dacă sunt membru al unui partid. Îmi asum apartenența la Partidul Național Liberal, cu mândrie. Dar nu apare în CV sau ar trebui să ai în CV apartenența la un partid politic. Eu mi-am dorit foarte mult să îmi continui aici activitatea, iar la momentul în care am fost înlăturat din Inspectorat eu mai aveam posibilitatea unui an de mandat. Așa prevedea la mine contractul și nimeni nu m-a întrebat dacă mai vreau, dacă mai merit. Știți foarte bine, am fost înlocuit și cu asta basta. Iar în condițiile astea în fiecare dintre noi există o dorință profesională pe care vrei să ți-o atingi și nimic altceva. Nu a fost un criteriu. Pe mine m-au sunat din minister, mi-au cerut acordul și normal că am zis «Da!», de aceea a și început în maniera în care a început”, a fost răspunsul acestuia.

Chiar dacă acum este membru PNL, Canciu susține că se va ghida în continuare după aceleași valori și toate deciziile vor fi luate în favoarea creșterii calității sistemului de învățământ. Astfel, noul inspector școlar general ne-a spus că nu va numi în mod special oameni ai PNL-ului pe funcții de directori sau în alte funcții de conducere, ci că va numi oameni merituoși, care și-au dovedit competența, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor partide politice. 

“Nu voi numi în mod discreționar membri de partid, asta n-o să se întâmple niciodată, ci oameni care merită. Indiferent ce mi-ar spune un coleg, din inspectorat, din sistem, coleg de la liceul de artă, coleg de partid, decizia o ia inspectorul școlar general. Întotdeauna decizia va fi legată de activitatea profesională, că despre școală vorbim. Voi promova toți oamenii, că n-o să le cer carnetul de partid. N-am făcut-o nici înainte! Adică eu nu am întrebat pe nimeni «Ești membru de partid?» «În ce partid activezi?». Am promovat oamenii în funcție de calitățile lor profesionale. Și să știți că nu găsești oriunde, la orice colț de stradă, profesori care să devină directori sau inspectori sau inspectori generali. E până la urmă o tagmă calificată pe o nișă destul de îngustă, ne-a mai spus acesta.

Și cum în perioada aceasta expiră mandatele directorilor de școli câștigate prin concurs, Cătălin Canciu nu ne-a oferit un răspuns concret în ceea ce privește viitoarele numiri de manageri de școli, însă ne-a spus că sunt lucruri de corectat pentru ca sistemul de învățământ să funcționeze la cei mai înalți parametri. De altfel, se pare că numirile de directori nu vor fi pe o perioadă prea lungă, pentru că anul acesta Ministerul Educației vrea să organizeze noi concursuri.

De asemenea, în primăvară, Ministerul va organiza un concurs și pentru inspectorii școlari generali, iar Cătălin Canciu ne-a declarat că se va înscrie.

“Numirea mea este până la organizarea unui concurs dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar 2020-2021. Am înțeles că în primăvară va fi organizat concurs și atunci e momentul în care cu siguranță se vor tranșa corect lucrurile. Mă voi înscrie la concurs. Acest scaun de inspector școlar general nu este o proprietate, nu este rezervat”, ne-a mai declarat Cătălin Canciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro