Căpăţână, «sabotat» de consilierii judeţeni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Căpăţână, «sabotat» de consilierii judeţeni

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, i-a mai "sculptat" un refuz consilierului independent Marian Căpăţână. Încercarea acestuia de a organiza un simpozion internaţional de sculptură în staţiunea Lacu Sărat a încins spiritele, joi, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean, consilierul fiind sabotat atât de tabăra puterii cât şi de cea a aşa-zisei opoziţii care a pus mâna la înmormântarea proiectului său. Concret, independentul a solicitat suplimentarea ordinii de zi a şedinţei în vedere introducerii proiectului său, punctând totodată că aceasta ar fi fost ultima dată posibilă pentru încadrarea în termenul propus. "Dat fiind faptul că simpozionul internaţional de sculptură încă nu este pe ordinea de zi şi timpul fizic până la organizarea lui este foarte scurt, devine o urgenţă introducerea acestui proiect. Astăzi dacă vom vota introducerea sau nu, de fapt, votăm dacă se va ţine sau nu acest simpozion. De aceea am rugămitea la dumneavoastră şi la colegii mei să îl băgăm pe ordinea de zi, dacă este posibil", a declarat Căpăţână.
Intervenţia nu a părut pe placul lui Stancu, acesta afirmând că atât timp cât nu îi este prezentată o sursă concretă de finanţare, nu va fi de acord cu un asemenea proiect. "O să îl băgăm pe ordinea de zi când o să avem un buget care are şi sursă. Atât timp cât suntem în perioada în care suntem, nu avem sursă pentru aşa ceva. La rectificarea următoare, dacă o să avem sursă pentru aşa ceva vom discuta. Din punctul meu de vedere, trebuia să facem asta înainte de 1 ianuarie. Dar eu cred că CJ Brăila nu este cel care trebuie să facă toate manifestările culturale, cu picturi şi sculpturi în judeţul Brăila. Mai sunt şi municipii, mai sunt şi oraşe, comune, nu cred că trebuie să le facem noi chiar pe toate. Eu ştiu că dumneavoastră aveţi o ambiţie cu sculptura, probabil că vă şi place sculptura şi e bine că vă place, dar deocamdată avem acţiuni culturale suficiente. Aţi venit la mine cu domnul respectiv, cu cele 4 - 7 miliarde şi v-am spus că nu sunt de acord cu aşa ceva, pentru că trebuie să avem grijă de banii noştri", a afirmat la rândul său liderul CJ Brăila. Totodată acesta a mai subliniat cât se poate de clar că nu vrea să finanţeze proiectul propus de consilierul independent, deşi judeţul nu stă deloc prost la capitolul fonduri. "Să nu vă închipuiţi că am eu ceva cu sculptura. Nu am nimic. Dar hai să pregătim o astfel de manifestare cu argumente şi cu bani, că fără bani nu se face nimic. Toţi avem idei, cu banii stăm prost. Fac rectificare, judeţul Brăila stă foarte bine cu banii, putem pune la dispoziţie oricui doreşte lucrul ăsta, dar suntem foarte îndrăgostiţi de banii noştri şi cheltuim atunci când credem în manifestările respective. Dacă nu cred în aşa ceva, eu nu o să votez un astfel de proiect până nu mă lămuriţi. Veniţi, discutăm separat lucrul ăsta, îl punem pe hârtie, veniţi cu specilişti şi lămuriţi-mă. Dacă mă lămuriţi, eu sunt de acord să îl promovăm", a mai completat Stancu.

Căpăţână: "Domnule preşedinte, nu numai dumneavoastră votaţi ordinea de zi"

În ciuda discursului liderului CJ Brăila, consilierul independent nu s-a dat bătut şi a continuat să solicite introducerea punctului pe ordinea de zi, în speranţa că va avea susţinerea plenului Consiliului. "Domnule preşedinte, am solicitat să îl introducem fiindcă nu numai dumneavoastră votaţi ordinea de zi", a declarat Căpăţână, reuşind să obţină acordul lui Stancu de a supune introducerea proiectului la vot, însă, nu înainte de a consulta verbal consilierii. "Răspunsul este că azi în bugetul propriu nu se regăseşte această sumă. Ăsta este răspunsul. Dacă nu am buget, nu pot să aprob prin hotărâre de consiliu o activitate care nu este acoperită financiar. Se pare că noi ne-am făcut în consiliul ăsta un obicei de a ne da în stambă aşa, de a demonstra cât de preocupaţi suntem de anumite lucruri. Aş fi mai bucuros cât mai stau pe scaunul ăsta dacă v-aţi apleca înspre lucruri care chiar îi interesează pe cetăţeni. Extremisme din astea pe care dumneavoastră le promovaţi cu muzee de ceară şi ce mai aveţi de promovat nu sunt lucruri pe care le gust. Vă consult dacă vizavi de propunerea domnului Căpăţână credeţi că este oportună introducerea pe ordinea de zi a propunerii dumnealui?", a replicat Stancu. Singurul consilier care a dorit să facă un comentariu a fost liderul grupului PSD din cadrul CJ Brăila, Ionel Avram, care a susţinut, cum era de aşteptat, părerea şefului judeţului. "Tot respectul pentru iniţiativa colegului nostru, însă consider, de asemenea, că în momentul acesta nu este oportună abordarea problemei până ce nu se face o analiză concretă a fondurilor pe care le implică o astfel de manifestare, a resurselor care sunt disponibile. De asemenea consider că nu este oportun în momentul ăsta să completăm ordinea de zi cu un astfel de proiect", a fost reacţia lui Avram.
În cele din urmă, introducerea proiectului privind tabăra de sculptură din Lacu Sărat a fost supusă votului deschis, cu menţiunea lui Gheorghe Bunea Stancu: "Atenţie! Sursa nu există, chiar dacă aprobăm prin hotărâre de consiliu astăzi, nu putem finanţa aşa ceva atât timp cât nu avem sursă!". Rezultatul a fost unul grăitor. Un singur vot "pentru" din partea independentului Marian Căpăţână, abţinere din partea celor trei consilieri PDL şi 22 de voturi "împotrivă". În semn de protest, Căpăţână s-a abţinut după aceea de la a vota ordinea de zi. Ca ripostă Stancu a replicat ironic: "Se prefigurează un Mircea Diaconu de Brăila".

Stancu vrea o tabără de sculptură "Nicăpetre", dar la anul

Ulterior, pe parcursul şedinţei ordinare, Gheorghe Bunea Stancu a ţinut să anunţe că din punctul său de vedere o tabără de sculptură ar putea fi realizată anul viitor, însă, de către Şcoala Populară de Arte şi Meserii Vespasian Lungu şi Muzeul Brăilei. "Dacă e să discutăm, Nelule (n.r. - Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăila), de sculptură poate ne gândim la ce avem noi la Nicăpetre. Dacă e să facem cum am făcut cu Johnny Răducanu, dacă tot l-am adoptat pe Nicăpetre, poate ne gândim pentru la anul, la o tabără legată de sculptură, dar legată de Nicăpetre. Însă, pentru asta hai să muncim puţin, să vedem care este tema sculpturii, să vedem la ce folosim sculpturile. Ia-l şi pe arhitectul şef, îl lămureşti şi după aceea veniţi şi discutăm. Veniţi dumneavoastră care sunteţi de specialitate împreună cu Romeo (n.r. - George Romeo Bunea, directorul Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Vespasian Lungu" Brăila). Şi el trebuie băgat cu Şcoala Populară de Artă care este a judeţului şi care are secţie de pictură şi de sculptură. Hai să construim ceva!", a conchis Stancu.

"Am o problemă cu cei care au idei din astea extremiste"

Ieri, în cadrul unei conferinţe la sediul partidului, liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a reluat subiectul pentru a sublinia încă o dată că nu are nimic personal cu idependentul Marian Căpăţână, însă, nu i-a plăcut atitudinea consilierului în plen. "Eu nu am o problemă cu Căpăţână şi nu am o problemă cu niciun consilier în general, dar am o problemă cu cei care au idei din astea extremiste. Dumneavoastră aţi văzut că în final am spus că sunt de acord să ne ocupăm şi de sculptură, dar cu structuri organizate, cu Şcoala Populară de Artă, cu Muzeul Brăila, eventual cu municipiul, pe lângă Nicăpetre, care are până una alta operele sale la Casa Colecţiilor de Artă. A venit din Canada şi ce trebuia să mai vină. Eu cred că lucrurile astea se pot întâmpla, dar nu se întâmplă de azi pe mâine. Bat eu cu piciorul că sunt consilier şi «vezi Doamne», am nu ştiu ce autoritate. Ştiţi destul de bine că nu gust astfel de lucruri. Bugetul se aprobă o singură dată, la începutul anului. Şi a avut aproape un vot dacă îmi aduc aminte bine. Nu e prima dată când face asta. Mi se pare că nu e în aceeaşi direcţie cu noi", a declarat Stancu.

Căpăţână, surprins de atitudinea colegilor săi din Consiliu

De cealaltă parte, consilierul independent Marian Căpăţână s-a arătat surprins în special de atitudinea consilierilor din opoziţie care nu i-au sprijinit proiectul şi care, abţinându-se, i-au făcut jocul lui Stancu. "Probabil votul din Consiliul Judeţean - ca să îl interpretez cu omenie -, este un răspuns la declaraţia mea anterioară că nu am încredere în niciunul dintre ei. Nu ştiu ce să zic. Sincer, mă aşteptam la altă reacţie şi din partea liberalilor, a PPDD-ului, mă aşteptam de la domnul Chiru la altceva, de la Radu Silviu. M-a surprins. Chiar şi unii dintre colegii din PSD mi-au vorbit afirmativ la adresa proiectului. Nu ştiu ce să spun. Să înţeleg că totul să fie o minciună şi de fapt toată gaşca asta să pupe o singură poală?! Nu îmi dau seama. Hai să îl interpretez cu bun simţ, s-ar putea să fie răspuns la declaraţia mea că nu prea am încredere în ei, în general", a declarat Căpăţână, uşor sarcastic. Mergând pe aceeaşi linie, consilierul a comentat şi atitudinea PPDD-iştilor, care în urmă cu câteva luni şi-au eliminat 3 dintre consilieri pe motiv că ar fi cochetat cu PSD-ul, iar acum, cei rămaşi votează cu puterea. "Faptul că au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi îmi spune că ei de fapt nu doreau proiectul ăsta sau nu îl doreau din partea mea. Nu îmi dau seama. Pe mine m-a surprins altceva. Că preşedintele Stancu ştia despre ce este vorba. El are în spate tot - raportul muzeului, are regulament, are tot ce îi trebuie. Nu am ce să comentez. Oricum, dacă aţi sesizat, de la alegerile din 2012 până acum, în afară de nişte amendamente pe ici pe colo, toate sunt proiecte de hotărâre şi expuneri de motive semnate de preşedintele Stancu. Asta spune multe vizavi de dezbaterea democratică din miniparlamentul de Brăila", a mai afirmat Căpăţână. În ceea ce priveşte evoluţia proiectului său pe viitor, în condiţiile lipsei de susţinere din partea celorlalţi consilieri, independentul a afirmat că încă nu este dispus să renunţe. "Lucrurile sunt simple. Mă cheamă Marian Căpăţână şi sunt suficient de «încăpăţânat» să nu renunţ la el până nu se va pune în operă. Nu există discuţii. Nu am să renunţ la proiect. Că e vorba de o lună, de cinci luni, nu mă las", a conchis Căpăţână.
Reamintim că independentul a ridicat aceeaşi problemă şi la şedinţa ordinară a CJ Brăila din luna mai, de asemenea fără sorţi de izbândă după ce Gheorghe Bunea Stancu s-a arătat împotriva proiectului. Căpăţână a informat atunci plenul Consiliului că, pe
data de 14 aprilie 2014, a depus la secretariatul instituţiei documentaţia legală şi necesară, adresa de nominalizare, expunerea de motive şi proiectul de hotărâre pentru completarea HCJ 188 din 20.12.2013, în sensul introducerii unei noi manifestări culturale "Simpozion internaţional de sculptură monumentală". Proiectul este unul dintre cele două cu care Marian Căpăţână s-a înscris în "Bătălia pe Proiecte", campania derulată de cotidianul nostru înaintea alegerilor locale din iunie 2012. Cel de-al doilea proiect, derulat deja la Brăila, a fost Festivalul de Jazz "Johnny Răducanu".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro