Decizia vine pe fondul pregătirii intense pe care autorităţile o fac pentru admiterea României în spaţiul Schengen, zona în interiorul căreia frontierele inter-ţări devin aidoma hotarelor dintre judeţe. Libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor ar urma să scape de orice îngrădire, însă la Bruxelles se resimte tot mai multă reticenţă. Interesant este însă că toată lumea se grăbeşte să alunge orice suspiciune şi orice legătură între aşa-numitul Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei (MCV) şi pregătirile de ordin tehnic care se fac pentru securizarea frontierelor româneşti non-UE. Dar Franţa şi-a manifestat deja public preferinţa ca România să mai rămână cel puţin până la vară stat-tampon la graniţa de est a UE. Decizia finală aparţine Parlamentului European.
Din nefericire, nici pe partea economică n-o ducem mai bine. Banca Mondială însăşi a pregătit un pachet de măsuri, tratament forte, pentru ca lucrurile să se urnească şi la noi în direcţia bună, mai ales că statisticile arată că doar Grecia ne-a depăşit la contracţie economică în al treilea trimestru al anului. O veste care aproape că face uitate previziunile optimiste de creştere pentru anul viitor.
Dar cum ar putea ieşi România din recesiune câtă vreme mai mult de două milioane de români au plecat la lucru în afară, iar în ţară au rămas un milion de şomeri şi alt milion şi jumătate de "angajaţi" fără acte? Chiar dacă cei din străinătate reuşesc să trimită acasă câteva miliarde de euro pe an, este ca şi cum în România rata şomajului ar tinde spre 50 la sută, un record absolut în toată Europa - nu doar în Uniune. Ar fi nevoie de o minune, dar, în loc de asta, românii asistă la o luptă surdă între puterile statului: instanţele contestă legi, Guvernul trece peste sentinţele judecătoreşti, iar Parlamentul funcţionează atunci când poate. Cât timp va mai ţine haosul?