Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Buzaul ameninta sa inghita 18 gospodarii din comuna Sutesti

Riul Buzau a "mincat" din mal intr-o asemenea masura, in dreptul comunei Sutesti, incit, daca nu se iau masuri urgente, pamintul de sub 18 gospodarii s-ar putea narui intr-o ripa de 16 metri adincime. In momentul de fata, cind debitul riului se incadreaza in limite normale, de sus, de pe platoul unde se afla vatra satului, pina la luciul apei sint 16 metri. Cind debitul creste odata cu viiturile, inaltimea malului scade, in schimb apa sapa in pamintul galben, desprinzind bucati mari, de zeci de metri cubi. Asa se face ca, in fiecare an, riul inghite citiva metri din mal. Sint sanse, insa, ca situatia sa se schimbe.
"Au fost ani cind s-au rupt pina in 30 de metri, iar terenul pierdut se afla in intravilanul localitatii. Speram ca problema se va stopa din aceasta toamna, fiindca ni s-a alocat 6 miliarde de lei vechi, din fondul pentru calamitati, iar cu banii astia se va devia cursul riului", ne-a spus primarul din Sutesti, Alexandru Ardeleanu.
La rindul sau, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila, ne-a informat ca lucrarile de taiere a cursului riului vor incepe in maxim doua saptamini. De proiectare se ocupa Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice Bucuresti, iar de constructia canalului care va devia albia riului la citiva kilometri distanta de Sutesti va fi responsabila firma "Comprif" Buzau.
"Din momentul in care riul nu va mai curge pe linga localitate, eroziunea de mal va inceta, iar cele 18 gospodarii aflate acum in pericol vor fi salvate", ne-a spus directorul Turiac. Potrivit acestuia, in momentul de fata se poarta discutii cu Directia Silvica, deoarece noul curs al riului va scoate din circuit citeva zeci de hectare de padure. "S-a implicat si Prefectura, pentru a se ajunge la o intelegere cu privire la acest teren", ne-a mai informat directorul SGA.

Si terenuri, si case noi

In Sutesti, multe dintre gospodariile amenintate sint detinute de familii de rromi. Acestia spun ca traiesc permanent cu spaima de a nu se trezi inghititi de pamint intr-o noapte si, in ciuda asigurarilor primite, cum ca se muta riul si nu vor mai fi probleme, cer sa li se dea in alta parte loturi, dar si materialele necesare construirii unor case noi. "Din martie pina acum, 8 metri din curtea noastra au luat-o la vale. Nu mai vrem sa stam aici, sa ne dea teren in alta parte si sa ne ajute sa ne facem o casa", ne-a spus Angelica Ion, inconjurata de cei cinci copii ai sai.
"Avem in Consiliul Local un proiect de atribuire a citorva loturi, familiilor celor mai afectate de eroziunea de mal. Nu putem da, insa, decit teren, n-o sa ne apucam sa le facem si case, asa cum ar vrea rromii!", ne-a spus primarul Ardeleanu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii