Mergi la conţinutul principal

Bulevardul Artelor Vizuale începe să prindă contur la Brăila

• au fost amplasate pe bulevardul Independenţei primele statui realizate în cadrul ediţiilor din 2015 şi 2016 a Simpozionului Internaţional de Sculptură “Nicăpetre” • în următoarea perioadă, vor fi puse pe poziţie cele 14 opere de artă, de la intersecţia cu Calea Călăraşilor până la intersecţia cu Str. 1 Decembrie 1918

 

După mai bine de trei ani de la prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură “Nicăpetre”, Primăria Brăila a început să amplaseze pe domeniul public din municipiu statuile realizate de artiştii participanţi. După cum se ştie, operele de artă vor fi expuse pe bulevardul Independenţei, care astfel ar urma să devină un “bulevard al artelor vizuale”. Decizia de a le amplasa aici a fost luată încă din 2015, însă abia acum a fost rezolvată problema soclurilor necesare. Câteva statui au fost aduse pe bulevard după prima ediţie a simpozionului, însă au fost puse direct pe pământ.

De luni, 5 noiembrie, acele statui amplasate provizoriu au fost luate de pe bulevard, apărând în schimb alte opere de artă care, de data aceasta, sunt poziţionate pe soclurile de granit făcute astă vară. Până ieri, fuseseră deja puse pe poziţie cele şapte statui realizate în a doua ediţie a simpozionului de sculptură, pe tema “Chira Chiralina”. Atunci, în 2016, au fost realizate statui ce tratează mitul frumuseţii femeilor brăilence, pentru acestea fiind rezervat primul tronson al bulevardului Independenţei, de la intersecţia cu Calea Călăraşilor spre intersecţia cu Str. Şcolilor. Următoarele expuse vor fi cele şapte statui din prima ediţie a simpozionului, cea din 2015, când tema a fost “Mitul pescarului”. Din rândul acestora se numără cele patru statui care au fost amplasate până acum provizoriu, fără socluri. Acestea îşi vor găsi locul definitiv, pe soclurile realizate de Primărie pe tronsonul dintre Str. Şcolilor şi Str. 1 Decembrie 1918.

După cum se ştie, în 2017 simpozionul nu s-a mai ţinut, iar ediţia de anul acesta a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, fiind realizate patru statui. Una dintre ele va rămâne în municipiul Brăila, urmând să fie amplasată în faţa noului Bazin Olimpic, iar celelalte trei vor merge în cele trei oraşe din judeţul nostru: una la Ianca, una la Făurei şi una la Însurăţei. În anii următori urmează să mai fie organizate ediţii ale simpozionului internaţional, astfel încât să se completeze cu statui şi celelalte tronsoane ale bulevardului Independenţei, de la intersecţia cu Str. 1 Decembrie 1918 până la intersecţia cu Str. Carantinei.

În ceea ce priveşte operele de artă realizate în ediţiile din 2015 şi 2016, viceprimarul Alexandru Jantea ne-a declarat că amplasarea acestora pe poziţie se va derula pe parcursul acestei luni, astfel încât pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, acestea să poată fi admirate de brăileni. Jantea a dat asigurări că, la final, fiecare statuie va fi însoţită de câte o plăcuţă pe care să fie scris numele artistului, denumirea şi semnificaţia operei de artă.

Cele 14 socluri, realizate din beton placat cu granit, au fost făcute, începând din luna iulie a anului în curs, de firma “Mladimar” SRL Brăila, contra sumei de 71.120 lei, fără TVA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu