Bugetarii, seceraţi de criză! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bugetarii, seceraţi de criză!

* în ultima lună, 4 angajatori din sectorul de stat au notificat intenţia de a disponibiliza aproape 640 de salariaţi * cei mai mulţi provin din sistemul sanitar, peste 400 * şi Poliţia Comunitară dă afară 118 angajaţi, în timp ce "CET" (la care municipalitatea deţine pachetul majoritar de acţiuni) vrea să concedieze 85 de persoane *

Anul trecut a fost unul foarte dificil pentru economia românească la modul general şi în mod special pentru cea brăileană. Primii care au reacţionat la efectele crizei au fost angajatorii din sectorul privat care, în 2009, au efectuat disponibilizări pe bandă rulantă, mii de brăileni devenind şomeri. Mai mult, în paralel, au fost aplicate şi reduceri salariale. Cam acelaşi lucru se întâmplă în prezent în sistemul bugetar, care trece printr-o restructurare fără precedent. S-a început cu renunţarea la anumite sporuri, apoi la reducerea salariilor cu 25% şi, acum, cu marea concediere. Practic, pentru mulţi a reprezentat o dublă lovitură întrucât cei concediaţi de exemplu, au primit două veşti proaste în această lună: prima dată au văzut fluturaşii cu salariile diminuate, iar în al doilea rând au primit şi notificarea de concediere. În această situaţie se află acum aproape 650 de salariaţi din sectorul de stat, cei mai mulţi disponibilizaţi provenind din Spitalul Judeţean, trecut de curând în subordinea Consiliului Judeţean.

Sectorul sanitar - lider la concedieri

Luna august este o lună neagră pentru sute de salariaţi din sectorul bugetar, este practic luna în care au aflat teribila veste că vor intra în şomaj. Potrivit informaţiilor prezentate de către instituţiile cu abilităţi în domeniul muncii, de luna trecută şi până acum au fost notificate mai multe intenţii privind concedierea colectivă în sectorul bugetar. "La această dată, pentru perioada ce va urma, au comunicat intenţia privind efectuarea de concedieri colective 4 angajatori cu sediul social în judeţul Brăila, care au estimat concedierea colectivă a 636 salariaţi. Principalele activităţi desfăşurate de aceste societăţi sunt: servicii de administraţie publică generală; activităţi de ordine publică şi de protecţie civilă; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică şi apă caldă; activităţi de asistenţă spitalicească", a explicat Simona Adriana Cârligea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila. Concret, de la începutul lunii iulie, atât AJOFM cât şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au primit notificări de concediere colectivă din partea Primăriei Siliştea - 16 persoane, Poliţiei Comunitare - 118 persoane, Spitalului Judeţean - 416 persoane şi operatorului de termoficare SC "CET" la care municipalitatea este acţionar majoritar pentru încă 85 persoane. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe persoane disponibilizate provin din sistemul sanitar: din totalul de 1.575 de salariaţi câţi are Spitalul Judeţean, 416 persoane vor trece la şomaj, adică mai bine de un sfert din total angajaţi. Ar mai trebui precizat că măsura reducerii de personal a fost anunţată imediat după ce Consiliul Judeţean Brăila a preluat în administrare unitatea sanitară. De altfel, administraţia Spitalului Judeţean a încercat mai întâi o variantă prin care aproximativ 70 de salariaţi încadraţi pe posturi ai căror titulari sunt în concediu de maternitate erau puşi în situaţia să renunţe de bună voie la job, încă de la 1 august. Mişcarea n-a avut prea mare succes întrucât doar jumătate dintre ei au picat în această plasă. Imediat după această încercare a venit vestea că spitalul va concedia 365 de angajaţi cu contract pe perioadă nedeterminată, într-un final însă Consiliul Judeţean a aprobat o nouă organigramă cu 416 posturi reduse. De altfel, pentru acest număr de persoane s-au făcut şi notificările în data de 13 august către AJOFM şi ITM. Perioada în care aceşti oameni îşi vor încheia socotelile cu Spitalul Judeţean Brăila este 20 septembrie - 10 octombrie. Trebuie subliniat că sindicatul "Sanitas" a reclamat, în procesul de restructurare pe parte de personal, încălcarea legislaţiei în domeniul muncii. De asemenea, organizaţia a anunţat că va face toate demersurile pentru a proteja drepturile membrilor de sindicat.

Ca element de noutate, zilele trecute, administraţia Spitalului Judeţean a avut la ITM Brăila notificarea finală privind disponibilizarea, însă dosarul a fost respins. Contactat telefonic, inspectorul şef al ITM Brăila, Victor Voiculeţ, a confirmat: "Motivaţia a fost aceea că, în primul rând, dosarul nu cuprindea lista nominală a celor ce urmau a fi concediaţi în cadrul procedurii. În al doilea rând, nu s-a făcut dovada parcurgerii etapelor de negociere între administraţie şi sindicat pentru că de la depunerea notificării iniţiale şi până în prezent nu a existat timpul fizic necesar negocierilor între părţi", a spus sursa citată.

Disponibilizările sunt suplimentate de concedierile individuale

În afară de disponibilizări, sectorul bugetar se restrânge şi prin concedieri individuale, ca urmare a restructurării organigramelor instituţiilor la nivel local. Conform prevederilor Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, angajatorii au obligaţia de a înştiinţa AJOFM numai în cazul concedierilor colective, în timp ce pentru concedierile individuale nu se mai fac notificări către agenţie sau ITM. Aşadar, numărul bugetarilor care părăsesc sistemul este mai mare decât apare în evidenţele de până acum. De exemplu, chiar AJOFM Brăila are o nouă organigramă, cu 38 de posturi faţă de 42 cât a avut până zilele trecute. Iată, aşadar, o reducere cu 4 posturi care nu apar la notificări. Tot cu 4 posturi s-a subţiat şi organigrama ITM Brăila, care acum rămâne cu doar 59 de posturi. O altă instituţie subordonată Ministerului Muncii care a primit noua organigramă este şi Casa Judeţeană de Pensii, unde au rămas 56 de posturi faţă de 69 cât cuprindea înainte de restructurare.

De altfel, şi consilierii municipali au aprobat încă de luna trecută noua organigramă în baza căreia va funcţiona aparatul de specialitate al primarului. Astfel, numărul total de posturi în aparatul de specialitate al primarului şi al direcţiilor subordonate este de 700, la care se adaugă încă 10 posturi pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. La acestea se mai adaugă încă 243 de posturi aferente serviciilor publice de Poliţie Comunitară (211) şi Evidenţa Persoanelor (32), însă acestea se supun altor reglementări faţă de celelalte direcţii ale administraţiei locale. În acest sector, reducerea numărului de posturi s-a făcut prin renunţarea la posturile vacante şi redimensionarea compartimentelor, niciun angajat nefiind dat afară.

Aproape 1.100 de brăileni disponibilizaţi de la începutul anului

De la începutul anului, 10 angajatori locali au notificat ITM Brăila privind aplicarea unor programe de redresare economică ce presupun şi efectuarea de concedieri colective. Aceste unităţi au renunţat în total la 1.081 de salariaţi, cele mai multe persoane provenind din sectorul asistenţă sanitară. De asemenea, şi Poliţia Comunitară vrea să dea afară 118 persoane, SC "Green Yard" SRL şi "CET" cu câte 85 persoane, dar şi Protecţia Copilului cu 70 de salariaţi, precum şi "Termoelectrica" Brăila cu 69 de salariaţi.

În comparaţie, anul trecut, 21 de angajatori locali dar şi din alte judeţe au notificat ITM Brăila privind concedierea colectivă a 1.155 salariaţi, la vremea respectivă cele mai multe persoane provenind din sectorul confecţii textile şi construcţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro