Tegumentele sunt principala interfata a organismului cu mediul inconjurator. Functia lor de baza este aceea de protectie a corpului fata de orice agresiune exterioara (fizica, chimica sau biologica). Pentru a ne apara, pielea este formata din trei straturi principale, care sunt, incepand dinspre exterior, epidermul, dermul si hipodermul. Stratul cel mai superficial, epidermul, are, la randul lui, alte sapte zone, toate aflate intr-o permanenta transformare si maturizare. Pe masura ce celulele epidermului imbatranesc, ele se incarca cu cheratina si mor, exfoliindu-se insesizabil, dar continuu. Ei bine, intre agresiunile fizice la care este supusa pielea se afla si expunerea la radiatiile solare.
Anumite radiatii UV traumatizeaza pielea
Printre componentele acestor radiatii se regasesc si cele ultraviolete care, alaturi de rolurile benefice (catalizarea producerii de vitamina D antirahitica in tegumente), au si actiuni negative. Anumite tipuri de radiatii UV traumatizeaza profund pielea si produc imbatranirea prematura a fibrelor conjunctive din derm (mai ales a celor elastice) si, implicit, ridarea pielii, dar determina si leziuni de amploare mai mica sau mai mare la nivelul ADN-ului celulelor tegumentare. Desigur, respectivele leziuni pot fi corectate in anumite limite de catre organism, dar reprezinta un factor de risc pentru aparitia cancerelor de piele (bazocelulare, spincelulare sau melanoame).
Pentru a preintampina macar partial aceste probleme, organismul si-a luat masuri: secretia de melanina. Melanina este pigmentul cafeniu produs de melanocite, celule care se gasesc in straturile profunde ale epidermului. Secretia de melanina este modulata de expunerea la soare, dar si de alti factori, cum ar fi cei genetici, hormonali etc.
Cum actioneaza melanina asupra organismului?
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.