Bronsita reprezinta inflamarea cailor respiratorii dintre trahee si plamani, fiind cauzata, de multe ori, de o infectie respiratorie. Atunci cand bronhiile se infecteaza sau irita, se umfla si se ingroasa cu mucus, ceea ce duce la obstructia fluxului de aer.
Aceasta afectiune poate fi de doua tipuri: acuta si cronica. Bronsita acuta se bazeaza pe caracterul temporar pe care il are, aceasta avand o durata de 2-3 saptamani, in cazul persoanelor cu o imunitate mai buna.
Insa, in cazul bronsitei cronice, simptomele persista o perioada mai mare de timp (cateva luni). Persoanele care sufera de bronsita cronica sunt mai predispuse la infectii pulmonare si mai sensibile la alergeni si substante poluante (fumul de tigara, praful, poluarea). In timp, bronsita cronica poate face ca oxigenul sa ajunga cu dificultate la nivelul plamanilor si al sangelui si poata sa apara senzatia de „lipsa de aer”. Diagnosticul se face pe baza prezentei unei tuse cu expectoratie ce dureaza mai mult de 3 luni intr-un an sau 2 ani la rand.
Care sunt simptomele bronsitei?
Simptomele bronsite includ:
- Tuse cu expectoratie
- Respiratie suieratoare
- Stare febrila sau subfebrila
- Disconfort la nivelul pieptului
- Senzatie de „lipsa de aer”
- Simptome de raceala (dureri de cap, oboseala, lacrimare in exces)
Care sunt remediile pentru acasa atunci cand aveti bronsita?
Simptomele bronsitei pot fi ameliorate acasa urmand cativa pasi simpli:
1. Odihniti-va. Somnul suficient si de calitate este foarte important pentru vindecarea sau ameliorarea bronsitei. In acest timp, corpul are timp sa se refaca si sa intareasca sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bronsitei.
2. Beti suficiente lichide. Hidratarea optima favorizeaza subtierea si eliminarea mai usoara a mucusului. Consumati minim 2 litri de lichide pe zi, precum apa, ceaiuri, sucuri de fructe si supe.
Cititi mai departe pe farmaciata.ro