Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brigada Antitero a SRI a demonstrat, la Braila, ca stie meserie

Fortele antiteroriste din Romania au demonstrat, ieri, la Braila, ca au inzestrarea si capacitatea de a face fata unui atac terorist. Coordonare, precizie si eficienta au fost cuvintele de ordine ale exercitiului demonstrativ organizat de SRI pe Esplanada Dunarii. Ca forte integrate in Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), Brigada Antitero a SRI, Grupul pentru Transport Aerian "Delta", Politia, Jandarmeria si Pompierii si-au coordonat foarte bine actiunile, reusind sa anihileze rapid o tentativa de atac terorist in portul brailean. Dupa cum ni s-a explicat, Braila a fost aleasa drept gazda a acestei ample aplicatii deoarece reprezinta ultimul port cu capacitate maritima de pe Dunare.
Conform scenariului, un grup de teroristi a incercat sa patrunda in portul Braila cu scopul de a sechestra o nava, pentru a o scufunda si a bloca activitatea portului. In urma ripostei fortelor de ordine din port, atacatorii au fost nevoiti sa paraseasca zona. Un echipaj al Politiei Municipiului Braila urmareste masina suspecta si reuseste sa o blocheze in zona scenei de pe Esplanada. Incoltiti, teroristii iau ostatici din rindul civililor aflati intimplator in zona si se refugiaza in cladirea Finantelor Publice, cerind sa li se puna la dispozitie o nava cu ajutorul careia sa plece pe Dunare. Autoritatile locale, constituite intr-o celula de criza, anunta Sectia Judeteana de Informatii Braila si se instituie nivelul critic de alerta terorista. In timpul negocierilor, grupul terorist este tinut permanent sub observatie de echipaje ale Politiei si Jandarmeriei. Dupa ce, formal, li se accepta cererea si li se ofera o ambarcatiune, o parte a teroristilor incep sa se imbarce iar fortele specializate ale Brigazii Antiteroriste folosesc elementul surpriza si declanseaza un atac simultan, atit pe nava cit si in cladirea Finantelor Publice. Teroristii sint anihilati rapid, cei ramasi in viata fiind luati prizonieri.
Acesta a fost scenariul, iar fortele participante la exercitiu l-au respectat intocmai, reusind sa ofere un adevarat spectacol brailenilor adunati pe treptele Esplanadei. Citiva sri-isti in civil amestecati prin multime au jucat rolul ostaticilor. Exercitiul a debutat in zgomotul asurzitor al citorva petarde detonate exact in momentul descinderii masinii "teroristilor". Presati de urmaritori, acestia au navalit pur si simplu in grupul de civili tragind cu cartuse de manevre si strigind amenintator. Ostaticii au fost ridicati rapid si dusi in cladirea Finantelor Publice. Masinile Jandarmeriei si Politiei si-au facut aparitia in tromba, iar luptatorii celor doua institutii au inconjurat cladirea oferind suportul necesar echipei de negociatori. Trupele antitero au intrat foarte curind in scena, un elicopter "Puma" desantind, in timpul negocierilor, pe acoperisul cladirii, citiva specialisti in astfel de operatiuni.
Pina la urma, convinsi de negociatori ca li se indeplinesc intocmai cererile, o parte din teroristi s-au indreptat spre nava solicitata, la adapostul unor foi de pinza sub care isi facusera scut din trupurile ostaticilor, pentru a se feri de lunetisti. La nava, insa, aveau sa fie anihilati rapid, fiind atacati atit din apa, de luptatori scafandri, cit si de pe apa, din barci de interventie, si din aer, de trupe desantate tot cu ajutorul elicopterului. Simultan, au fost atacati si eliminati si terorisii ramasi in sediul Finantelor Publice, de catre luptatori ce au coborit in rapel pe fatada cladirii. Pe timpul acestui joc serios, luptatorii antitero, care au dus greul operatiunii, s-au miscat rapid si precis, dovedind ca fac frecvent astfel de exercitii. Cit ai zice "peste", baietii rai ramasi in viata au fost incatusati si aruncati in dube. La final, un echipaj al pompierilor braileni a intrat, de asemenea, in dispozitivul de lupta, grabindu-se sa stinga un incendiu izbucnit in timpul luptelor, la bordul navei "Lacu Sarat", care a jucat rolul ambarcatiunii pusa la dispozitia teroristilor.

Nu incercati asa ceva acasa: tinta vie in catarea unui tragator experimentat

Partea a doua a demonstratiei s-a desfasurat la poligonul Muchea. Sub privirile invitatilor speciali - oficialitati locale, responsabili din cadrul Armatei si ziaristi - aici au evoluat doar luptatorii antitero veniti de la Bucuresti. Patru dintre acestia si-au demonstrat calitatile extraordinare de tragatori, folosindu-si armamentul din dotare, pistol USP, pistol Glock si pistol automat MP5. Au fost trageri de precizie la tinte cu cercuri si trageri de viteza si precizie, cu schimbarea armei si reincarcare, la tinte piept. S-a tras apoi de pe aliniamente succesive - 25, 15, 10 si 5 metri - din pozitia in picioare, in genunchi, fandare laterala si culcat pe spate. Bineinteles, au fost prea putine rateuri, teroristii simbolizati de tinte fiind efectiv ciuruiti, in zona pieptului si a capului, de gloantele tragatorilor.
Tot cei patru au demonstrat cum se ataca un spatiu inchis, gen apartament, impinzit de teroristi. La acest capitol
A, tragatorii au fost sprijiniti de un lunetist aflat la citeva sute de metri distanta, care a doborit, din numai doua focuri, doi "teroristi" plasati in pozitii cheie. Tragatorii si-au incheiat reprezentatia printr-un moment de maiestrie, lovind cu o precizie extraordinara citeva sticle aflate in balans.
Un moment foarte apreciat de privitori a fost acela in care un luptator s-a plasat intre doua tinte la care trageau doua femei din cadrul Brigazii Antitero. Acestea nu i-au provocat deloc emotii colegului lor, tragind de la circa 30 de metri doar in dreptul inimii si capului tintelor. Foarte gustat a fost si curajul unei luptatoare care, la adapostul vestei antiglont, si-a pus pe piept un taler ce a fost luat la tinta de un coleg. Acesta si-a spulberat tinta din prima si datorita colegei sale care si-a pastrat cumpatul pina in ultimul moment raminind perfect nemiscata. "Simti impactul, e ca o lovitura de pumn destul de puternica. Nu este, insa, ceva de speriat, mai ales pentru cine face destul de des acest exercitiu. Eu am 20 de ani in cadrul brigazii si am trait experiente similare pe viu, in timpul unor lupte reale", ne-a declarat calm, nonsalant chiar, luptatoarea, care a evitat, insa, sa isi dezvaluie identitatea.
Finalul demonstratiei a apartinut luptatorilor care isi risca viata detonind bombele plasate de teroristi. Au fost detonate trei bombe, doua de mai mica putere, care au distrus un pachet suspect si o incarcatura plasata intr-un autovehicul - fara a deteriora insa masina - si o a treia de mare putere, care a spulberat pur si simplu o Dacie veche. Masina "victima" a fost plasata la loc sigur, in spatele poligonului si a fost intesata cu 2 kg de explozibil, pentru ca toti cei prezenti sa isi faca o idee cit mai exacta despre puterea formidabila de distrugere a acestor dispozitive. Explozia a zguduit atmosfera, aruncind parti din autoturism la zeci de metri distanta, iar flacarile s-au extins la vegetatia din jur, amenintind sa provoace un incendiu in toata regula, daca nu ar fi intervenit, din nou, pe bune, de data asta, un echipaj de pompieri.
Profesionistii SRI-ului au pus punct demonstratiei detonind trei fumigene, in trei culori - rosu, galben si albastru -, efect pirotehnic care a smuls aplauze asistentei. Asistenta care a fost invitata sa traga la tinta cu armamentul folosit cu citeva minute inainte de luptatori, pentru a se convinge de calitatile acestuia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii