Skip to main content

"Brazii de Craciun impodobiti traditional pot fi cuprinsi de flacari in mai putin de un minut"

De sarbatori, brailenii care isi mai permit acest lux vor tine neaparat sa aiba in casa un brad impodobit cu tot felul de ornamente, cadouri si, inevitabil, cu instalatii electrice. Pompierii avertizeaza, insa, ca, daca nu se respecta citeva reguli simple de prevenire a incendiilor, momentele placute ale sarbatorilor se pot transforma in cosmar. "Este bine de stiut ca, in unele cazuri, cind nu sint respectate o serie de norme de protectie la foc, aranjamentele menite sa dea un efect deosebit si sa binedispuna, pot aduce surprize neplacute. De aceea, fiecare utilizator al unor astfel de instalatii este obligat sa ia unele masuri de prevenire", avertizeaza locotenentul Cristian Ion, ofiterul de relatii publice al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila. Masurile de prevenire recomandate de pompieri sint urmatoarele: "Instalatiile dinamice de iluminat ale ringurilor de dans, din cadrul restaurantelor in care se organizeaza petrecerea Revelionului, trebuie executate conform normelor in domeniu, evitindu-se pozarea cablurilor direct pe suporti combustibili sau utilizarea filtrelor de lumina improvizate, incastrate in carcase combustibile; la alimentarea acestor instalatii se va tine cont de capacitatea proiectata si daca acestea au puterea necesara de a suporta un numar mare de consumatori; se vor folosi cabluri prelungitoare cu prizele aferente omologate, evitindu-se utilizarea improvizatiilor de orice natura; in tablourile electrice de distributie se vor folosi doar sigurante calibrate; pentru ornamentarea bradului de Craciun, in locuinte sau sali de alimentatie publica, se folosesc numai instalatii de iluminat omologate, evitindu-se utilizarea acestora non-stop si nesupravegheate; la parasirea locuintelor sau a salilor de agrement, deconectati instalatiile electrice ornamentale si nu lasati luminarile aprinse; nu amplasati bradul in apropierea mijloacelor de incalzire in functiune (aragazuri, sobe, resouri, radiatoare etc.); fixati bradul in conditii de siguranta, luind masuri de impiedicare a rasturnarilor accidentale; atentie la artificii, pocnitori si petarde, deoarece, odata aprinse, in contact cu materialele combustibile, pot provoca incendierea acestora. Aprinderea lor in apropierea bradului constituie un real pericol de incendiu; un brad de Craciun instalat in casa si impodobit cu accesoriile traditionale, poate fi cuprins de flacari in mai putin de un minut; daca, totusi, se produce un astfel de eveniment, acoperiti bradul cit mai repede cu o patura uda, pentru a stinge focul; nu lasati la indemina copiilor chibriturile si brichetele si supravegheati-i atunci cind folosesc artificii, pocnitori sau petarde".
Pompierii le reamintesc patronilor unitatilor de alimentatie publica faptul ca au obligatia de a lua toate masurile de prevenire si stingere a incendiilor, de a dota spatiile respective cu mijloace de stingere, de a mentine libere toate caile de evacuare si de a nu depasi numarul de persoane peste capacitatea admisa din proiect. Totodata, se reaminteste faptul ca, potrivit Legii 262/2005, doar in perioada 27-31 decembrie se pot comercializa catre populatie rachete luminoase si baterii de artificii, ce pot fi folosite numai de Revelion si in prima zi a noului an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu