Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braileanul Johnny Raducanu cinta la Budapesta, de Ziua Europei

Muzicianul brailean Johnny Raducanu va sustine un recital de 9 mai, la Budapesta, in cadrul concertului "The new sounds of Europe", organizat cu prilejul sarbatoririi Zilei Europei. Alaturi de simbolul jazzului romanesc, Johnny Raducanu, se va afla si cunoscutul pianist de jazz Harry Tavitian. Potrivit site-ului Institutului Cultural Roman (ICR), spectacolul va fi organizat la Millenaris Park din Budapesta. In afara de recitalul celor doi romani, in spectacol vor mai evolua si Szakcsi Lakatos Bela Trió din Ungaria, Theodosii Spassov Trio din Bulgaria si Wolfgang Seligo Jazz Quartet din Austria.
Pe cei doi pianisti romani ii leaga o lunga prietenie, in anii '80 cintind des impreuna. "Romanian Jazz Piano Summit" este numele sub care cei doi jazzmani au concertat in ultimii ani.
Harry Tavitian a facut primul sau turneu in Ungaria in 1983, ca invitat al septetului condus de marele pianist maghiar Gyorgy Szabados. A revenit in 1990, cind a fost invitat la Festivalul International de Jazz de la Budapesta, oferind publicului un program inspirat din Suita de dansuri populare romanesti a lui Bela Bartok. Alte concerte sustinute la Budapesta au fost in 1999, cu ocazia Zilelor Culturii Romane, la Festivalul International "Benczur" in 2000, si la Universitatea Central Europeana in 2000 si 2003, cu poetul Virgil Mihaiu, si 2004 tot cu Johnny Raducanu.
Nascut la Braila in 1931, Johnny Raducanu a crescut intr-o familie in care dragostea pentru muzica s-a transmis din generatie in generatie. A studiat la Conservatorul din Bucuresti, avindu-l ca profesor de contrabas chiar pe Iosif Prunner. De-a lungul timpului, a creat "Oltul povestind", "Ateg Song", "Omagiu lui Duke Ellington", "Jazz In My Country", "Confesiuni", "To His Friends" etc. Din anii '80 a preferat pianul, la contrabas cintind doar sporadic. Brailenii au avut prilejul de a-l vedea pe Johnny Raducanu, anul trecut, intr-un recital sustinut, pe Esplanada Dunarii, in cadrul Festivalului "Hariclea Darclee"
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii