Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Braila ar putea primi 2,4 milioane de euro pentru restaurarea Bisericii Grecesti

O delegatie formata din reprezentanti ai Guvernului Greciei si reprezentanti ai Ministerului Finantelor a fost, ieri, la Braila pentru a pune la punct detaliile unui posibil proiect de reabilitare a Bisericii Grecesti "Buna Vestire".
Desi proiectul este de mare interes pentru braileni, aceasta biserica fiind una dintre cele mai frumoase din sud-estul Europei, la intilnirea cu primarul municipiului, Constantin Cibu, presa a fost data afara de catre reprezentantul Ministerului Finantelor, Cristina Robu, desi ziaristii asteptasera mai bine de o ora delegatia reprezentantilor greci. Directorul Directiei pentru Cultura, drd. Ana Harapescu, a spus apoi ca la intilnire nu s-a discutat totusi nimic secret.
Reprezentantul Ministerului Finantelor Publice, Cristina Robu, a prezentat cadrul legal al vizitei si planul elen de reconstructie balcanica, "HIPERB", semnat in 2002, intre guvernele roman si elen, plan ce prevede cooperarea in plan social, economic, cultural. Acest plan se finaliza in 2006, insa la initiativa partii elene acesta va continua pina in 2011. In cadrul acestui plan a fost propusa pentru reabilitare si restaurare Biserica Greaca "Buna Vestire" din Braila, cu o suma de aproximativ 2,4 milioane de euro. Proiectul este deja aprobat de Ministerul Culturii si este gestionat de Ministerul Finantelor. Delegatia a fost formata din doi reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe din Grecia, Ianulis Pandelis si Aspasia Droupolous, un reprezentant al Ambasadei Greciei la Bucuresti, Dimitri Petropulos, si doi experti tehnicieni, angajati ai Guvernului elen pentru programul "HIPERB", arhitectul Kotzakis si Hagi Vasiliou. Aceasta delegatie va verifica proiectul, va evalua situatia reala in care se gaseste biserica, interesul comunitatii pentru aceasta reabilitare si apoi se va face un raport care va fi discutat in Comitetul de monitorizare HIPERB si se va hotari daca biserica va primi acei bani sau nu. "Daca se va implementa acest proiect, statul elen va suporta 80% din cheltuieli, iar partea romana 20%. Practic ei au verificat proiectul si au vrut sa vada daca autoritatile locale sint interesate de initiativa lor, daca se implica si daca vor avea banii necesari", a explicat directorul Ana Harapescu. La reabilitarea acestei biserici si-a manifestat dorinta de a participa si Fundatia "Gligoriadis", in contul partii romane. Partea romana este obligata ca pina la sfirsitul anului sa prezinte toate documentele, iar anul viitor se va afla daca biserica va intra in planul "HIPERB".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii