Mergi la conţinutul principal

Brăilenii nu abandonează tradiţia recuperării crucii de Bobotează din apele reci ale Dunării

• deşi iniţial părea că nu prea mai sunt doritori să intre în cursă, până la urmă s-au înscris mai mulţi tineri, printre care şi câştigătorul de anul trecut • slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Casian Crăciun va începe la ora 8.00, la Catedrală, apoi se va muta în zona scenei de pe Esplanadă, unde va fi sfinţită apa • ceremonia recuperării crucii este programată la ora 12.00

 

Deşi iniţial erau semne că nu prea mai sunt doritori să se înscrie în cursa pentru recuperarea Crucii de Bobotează din apele reci ale Dunării, până la urmă numărul de participanţi de anul acesta, de la Brăila, este mai mare decât cel de anul trecut. Astfel, dacă în 2017 au sărit în apă trei tineri brăileni, de data aceasta s-au înscris în cursă nu mai puţin de şapte persoane. Acesta era numărul consemnat vineri, la ora 15.30, însă reprezentanţii Primăriei ne-au spus că e posibil ca să mai vină un participant sau doi, astfel încât numărul concurenţilor să fie mai mare. Printre cei înscrişi se numără şi câştigătorul de anul trecut, Daniel Nichiţelea. Rămâne de văzut câţi temerari se vor prezenta efectiv, duminică, 6 ianuarie, pe şalupa de unde se va sări după cruce. Pentru ziua Bobotezei se anunţă vreme rece la Brăila, cu temperaturi negative şi ninsoare. Toţi cei care vor sări în apa rece au dat declaraţie pe propria răspundere că îşi asumă riscurile. Ca o măsură de precauţie suplimentară, aceştia au fost acceptaţi în cursă doar după ce au prezentat un certificat medical cu analize actualizate, în principal diagrama EKG, pentru a dovedi că nu suferă de afecţiuni cardiace.

Aşa cum v-am mai informat, în data de 6 ianuarie programul se va desfăşura astfel: la ora 8.00 va începe slujba de Bobotează, la Catedrală. În jurul orei 10.45 va porni procesiunea către faleza Dunării, pe traseul Bariera Călăraşilor - Esplanadă. Între 11.15 şi 12.00 va fi oficiată, de către un sobor de preoţi condus de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, slujba de sfinţire a apei, iar la ora 12.00 este programat momentul aruncării şi prinderii crucii în Dunăre.

Peste 90 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, pe durata procesiunii ce se va desfăşura de la Catedrala Naşterea Domnului către Faleza Dunării, pe următorul traseu: Bariera Călăraşilor – Calea Călăraşilor – Fântâna Cinetica – Scena amenajată pe Faleza Dunării, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. 

În dispozitivul Jandarmeriei Brăila se vor afla şi lucrători de la I.P.J. Brăila, Poliţia Locală, I.S.U. şi Serviciul de Ambulanţă Brăila, care vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier şi pietonal, dar şi pentru prevenirea altor incidente.

Pentru a veni în sprijinul credincioşilor, încă de la primele ore ale dimineţii, jandarmii se vor afla în zona Falezei Dunării şi vor instala garduri de protecţie.

Jandarmeria Brăila le recomandă cetăţenilor care intenţionează să ia parte la aceste manifestări religioase să manifeste calm, înţelegere, să adopte un comportament civilizat, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să acorde o atenţie sporită modului de păstrare şi asigurare a bunurilor şi obiectelor personale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro