Mergi la conţinutul principal
“Fabricat în Brăila”. Solar Watts, compania care iluminează toată România

Brăilenii luminii

* înființată în 2009 de soții Florentina și Cătălin Savu, compania Solar Watts se numără printre primele firme care au adus tehnologia LED în România * în prezent, compania produce peste 5.200 modele de corpuri de iluminat și are un portofoliu de peste 1.800 proiecte în România și în străinătate, de la societăți comerciale și primării la ONG-uri și persoane fizice * Mega Mall București, Promenada Mall Brăila, Parcul Industrial Cugir, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal sau Podul de peste Dunăre sunt doar câteva dintre proiectele de anvergură iluminate de Solar Watts * povestea lor este presărată cu multă muncă, sacrificii, dar și multe reușite * e povestea unei familii care a crezut într-o idee și a reușit să facă din Solar Watts prima opțiune când vine vorba de iluminat durabil și eficient

 

Povestea Solar Watts începe în 2009 și îi are în prim plan pe soții Florentina (pe care toată lumea o știe însă Florentina Iacob) și Cătălin Savu. Florentina terminase Facultatea de Litere din București, secția Comunicare și Relații Publice, iar Cătălin studiase Management și Marketing, specializări ce nu aveau nicio legătură cu domeniul în care se “băgau”: panouri fotovoltaice și corpuri de iluminat cu LED. În acel an, Florentina urma să aducă pe lume primul copil al familiei, o fetiță pe nume Alessia, iar fix cu o lună înainte de naștere, soțul ei, Cătălin, i-a spus despre această idee de afacere.

Cătălin și-a dorit să producă aici, la Brăila, corpuri de iluminat, așa că a pornit la drum cu 10.000 lei, bani rămași de la nuntă. Cu această sumă a cumpărat din China materialele necesare, însă prima comandă s-a dovedit a fi o mare țeapă.

“Am avut toate șansele să nu reușim la început”, își amintește Florentina.

Până la urmă au găsit un alt furnizor, iar lucrurile păreau să meargă în direcția bună. Nu a durat însă mult timp și au descoperit că produsele încep să se defecteze. Acela a fost momentul în care au decis că pe primul loc trebuie să fie calitatea, nu cantitatea.

“Am zis că mergem în continuare pur și simplu cu carcasele corpurilor de la becuri, spoturi, lămpi stradale etc din China, să le importăm din China, dar LED-urile cu care lucrăm să fie doar mărci de renume: Philips, Osram, Edisson, LG, Samsung, iar la surse de alimentare la fel, Osram, Philips, Lumel și nimic altceva”, ne-a mai spus aceasta.

Iar ideea s-a dovedit a fi una de succes. În 2012, după ce s-a născut și al doilea copil al familiei, un băiat pe nume Eden, Florentina s-a implicat full time în companie, devenind responsabil PR și comunicare. Cei doi fac o echipă atât de bună și se completează foarte bine, el pe partea tehnică, ea pe partea de promovare, încât la un an după ce Florentina a început să se implice activ cifra  cifra de afaceri a crescut cu 1.490%. “De la 10-12 clienți constanți am ajuns să avem peste 150 clienți”, susține aceasta.

 

Mega Mall București, primul proiect de anvergură al companiei Solar Watts

 

Odată ce au demonstrat că produsele lor sunt de calitate, nu au întârziat să apară și proiectele mari. Așa s-a întâmplat ca, în 2014, Solar Watts săștige contractul pentru iluminarea Mega Mall București, care la acel moment era cel mai mare mall din România. Florentina își amintește și acum emoțiile pe care le-a avut la întâlnirea cu constructorii.

“8 luni ne-am luptat pentru acest contract. N-o să uit niciodată întâlnirea. Eram super emoționată, deși n-am lăsat să se vadă acest lucru. Am ajuns acolo și era o masă lungă, erau 12-14 persoane, bărbați toți, trecuți de 50 de ani. Toți se uitau lung la mine, niciun zâmbet, brațe încrucișate, toți păreau puțin încruntați. Iar eu simțeam că trebuie să iau proiectul și trebuia să îi conving pentru că știam ce produse bune avem acum. Și am început prezentarea. La un moment dat mă întreabă un arhitect: «Și o să vină și un coleg? Da, o să vină și colegul meu!» am răspuns. Urma să vină și soțul meu să facă o demonstrație. După ce am terminat tot, am răspuns la un șir de întrebări, toate tehnice, care erau ca niște săgeți, parcă menite să mă încurce. Însă la final toți au început să mă aplaude. Și așa am reușit să luăm proiectul”, ne-a povestit Florentina.

Nu a fost pentru prima dată când lumea, și aici ne referim la bărbați, au privit-o la început cu scepticism pe Florentina când le vorbea de corpuri de iluminat. Încă i se mai întâmplă uneori lucrul acesta, însă ea are un răspuns pregătit: “În 13 ani de Solar Watts, știu diferența dintre wați și volți”. Iar Florentina nu este total străină de acest domeniu, tatăl ei lucrând timp de 40 de ani la Electrica. Tot el a fost cel care i-a sprijinit necondiționat încă de la început. “Când eram mică, fratele stătea cu mama la bucătărie, iar eu cu tata la garaj, murdară de ulei până la coate. Și am fost super apropiată de el”.

 

Cele mai mari clădiri și magazine din România sunt iluminate de Solar Watts

De la înființare și până în prezent, atât Florentina, cât și Cătălin, au învățat totul despre acest domeniu al iluminatului cu LED și continuă să țină pasul cu tot ce apare nou. Așa au ajuns să producă în prezent peste 5.200 de modele de corpuri de iluminat cu LED pentru interior și exterior și să aibă peste 1.800 proiecte finalizate cu succes. Produsele lor au o durată de viață între 50.000 și 100.000 ore de funcționare și sunt concepute pentru iluminat arhitectural, comercial, industrial, de siguranță, ornamental, stradal, subacvatic și antiex. Iar de la primul mare proiect din 2014-2015 - Mega Mall București - în anii ce au urmat Solar Watts și-a trecut în portofoliu clienți precum Shopping City Timișoara, Shopping City Piatra Neamț, Promenada Mall Brăila, Carrefour Brașov, Halele Carrefour și Mega Image, Parcul Industrial Cugir, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal, Icepronav, Agricost – Insula Mare a Brăilei, Continental Anvelope, Salina Cacica, Salina Târgu Ocna, Carpatcement, Sortilemn, lanțurile de magazine Benvenuti, Enzo Bertini, Gatta, B&B Collection, Poema, Tiffani, Musse, Aliss Shoes, Dépôt 96, Guara, Diesel, Seroussi, Mizar, lanțul de cafenele Zvon Café, Librăriile Cărturești, Alvogen Labormed Pharma, multe restaurante mari (de exemplu Restaurant Carol – în centrul Brăilei), hoteluri, pensiuni, cofetării, locuințe personale și rezidențiale. Iar proiectele Solar Watts au depășit granițele țării:

“După proiectul din 2014, oamenii cu care am lucrat au început să ne recomande la alții și astfel am ajuns să iluminăm un hotel de 5 stele din Munchen, un mall din Serbia, facem exporturi către Bulgaria, Israel, Italia, Suedia, Norvegia, inclusiv în Coreea de Sud am exportat”, ne-a declarat Florentina.

Inclusiv primăriile din Brăila și din alte județe ale țării și-au dorit să aibă un iluminat public de calitate, așa că au apelat la serviciile Solar Watts. Ca să vă oferim doar câteva exemple, în Brăila produsele companiei iluminează comunele  Tudor Vladimirescu, Chiscani, Vișani, Gradiștea, Cireșu, Galbenu sau Tichilești.

 

Podul peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România, este iluminat de Solar Watts

Cu siguranță toată lumea a văzut pozele cu Podul peste Dunărea noaptea, frumos iluminat. Ceea ce puțină lume știe însă este că și cei de la Solar Watts au făcut posibile acele imagini spectaculoase. Cum au ajuns să fie parteneri în acest proiect grandios?

“Noi, după ce am finalizat această clădire am mai luat o hală lângă pentru a face asamblare. I-am cunoscut pe cei de la IHI care își căutau chirie și le-am închiriat etajul lor. Noi știam de Pod și că urmează să se construiască și am crezut că e ca în România, că dacă suntem vecini va fi ok. Nu! Nici vorbă! Au fost 20 de solicitări de ofertă, 20.000 negocieri, comparații peste comparații până să batem palma. Iar ce vedeți voi acum noaptea e organizare de șantier. Ei aveau nevoie de lumini noaptea să poată lucra non-stop. Și le-am furnizat peste 800 de lămpi liniare și peste 20 de proiectoare. Iar apoi a mai fost o suplimentare. Și pot să vă spun că dacă acum podul arată bine și este doar organizare de șantier, finalul o să arate de 100.000 ori mai bine”, ne-a mai spus Florentina Savu.

Aceasta susține că este o mare mândrie pentru echipa Solar Watts să ilumineze al treilea cel mai mare pod din Europa. De altfel, Florentina și Cătălin Savu susțin antreprenorii locali și ori de câte ori au lucrări în alte orașe trimit echipe de la Brăila. Inclusiv la construirea sediului companiei lor au apelat la firme din Brăila.

 

O familie acasă, o familie la muncă

Familia Solar Watts nu înseamnă doar Florentina și Cătălin Savu. Familia Solar Watts înseamnă și ceilalți 11 angajați, de la contabili și asistenți manageri la ingineri și electricieni. Plus colaboratori și subcontractori. Unii au fost recrutați încă de pe băncile facultății. Cu toții își împart împreună bucuriile, tristețile și reușitele. Florentina ne-a mărturisit că și-a dorit mereu să fie o “șefă” așa cum și-a dorit ea să aibă atunci când era un simplu angajat în diverse firme.

Inclusiv copiii soților Savu își fac simțită prezența în sediul companiei, jucării și desene ale celor doi fiind puse la loc de cinste în sala de ședințe.

“Nu suntem foarte mulți oameni, dar suntem extraordinar de uniți. Noi suntem o familie. Familia Solar Watts. În pandemie ne-a fost foarte greu, în primele două luni cu starea de urgență mai ales, dar nu am disponibilizat pe nimeni, nu am trimis pe nimeni în șomaj tehnic, le-am dat salariile, primele de Paște, tichetele de masă. Cătălin chiar mi-a spus că absolut toți banii pe care îi are în cont îi va da până la ultimul leu ca să își păstreze oamenii. Echipa este foarte importantă pentru noi”.

 

După 13 ani de activitate, putem spune că Solar Watts este un brand “Fabricat în Brăila”.

Ce au sacrificat cel mai mult în tot acest timp? “Relația cu copiii. Timpul petrecut cu ei”.

Ce a fost cel mai greu? “Greu este și în ziua de azi să mențin un echilibru între business și familie”.

Ce e cel mai frumos? “Fiecare moment în care primim poze de la fața locului, că nu ne putem duce pe fiecare șantier. Satisfacția este enormă că primim poze și mulțumiri”.

Ce nu se știe încă despre Solar Watts? “Că eu și Cătălin suntem soț și soție. Și că suntem o afacere de familie. Iar acum avem o familie extinsă cu colegii noștri”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro