Mergi la conţinutul principal
Cu ocazia zilei gazistului

Brăileanul Ion Sterian face un anunț liniștitor pentru români: ”Vom face față în orice situație”

* până pe 30 octombrie, în depozitele noastre vor fi 2,8 miliarde de metri cubi pentru la iarnă

 

Într-un interviu pentru Economedia, brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz vine cu lămuriri importante:Înmagazinarea de gaze în depozitele subterane ale României a trecut de 75%, începând de azi, România urmând a înmagazina mult peste 80%, atât cât sunt cerințele Comisiei Europene pentru țările membre ale UE, în perspectiva iernii ce vine”, a declarat Sterian cu ocazia zilei gazistului. Sursa citată anticipează chiar că gradul de umplere a depozitelor va ajunge la 90%, la 30 octombrie, sfârșitul ciclului de injecție, adică România ar urma să aibă deoparte circa 2,8 miliarde de metri cubi pentru la iarnă.

Directorul Transgaz mai spune că România nu ar trebui să aibă probleme în a-și asigura consumul de gaze din sezonul rece, chiar și în scenariul extrem potrivit căruia niciun metru cub de gaze nu va mai fi importat din Rusia.

”Chiar dacă se sistează orice gaz din import, nu vor fi probleme la iarnă. Doar să nu apară situații neprevăzute, ce n-a mai fost de ani buni, adică temperaturi de -25 grade pe țară. Economia consumă mai puțin, industria s-a închis, Azomureș, Alumil… Vom face față în orice situație”, a declarat Sterian.

În ceea ce privește eventualitatea nevoii României de a importa gaze, dacă producția internă nu va putea satisface cererea, șeful Transgaz vorbește despre mai multe variante.

Astfel, România are semnat un acord-cadru cu Emiratele Arabe Unite pentru achiziții de gaz natural lichefiat (GNL), iar, în perspectivă, sunt foarte probabile achiziții de GNL din SUA. În plus, există și un memorandum cu Azerbaidjanul, însă această soluție este, deocamdată, împiedicată de faptul că interconectarea dintre Bulgaria și Turcia este încă nefuncțională.

”Ne surprinde că Bulgaria iar creează probleme, că nu a ajuns la acord de interconectare cu Turcia și tergiversează și acolo. Fiind implicată Comisia Europeană, Guvernul, premierul, alți factori de răspundere din conducerea țării, se vor rezolva toate”, a mai afirmat Sterian, pentru Economedia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro