Autorităţile brăilene au fost "îngropate" şi în acest an sub nămeţi, în ciuda celor 200 de utilaje de deszăpezire existente şi a avertizărilor meteorologice făcute din timp. Cele aproximativ 36 de ore de ninsoare abundentă şi viscol şi-au spus cuvântul, iar reuşitele responsabililor cu deszăpezirea pot fi lesne văzute pe fereastră de către orice locuitor al urbei. Dacă vineri şi sâmbătă situaţia a fost destul de serioasă, începând de duminică, la ora 15:00 până la 21:00 meteorologii au emis o avertizare de cod roşu pentru judeţul nostru. Astfel, toate drumurile judeţene şi naţionale de pe teritoriul judeţului Brăila au fost închise ca măsură preventivă. Informaţia a fost făcută publică duminică prin intermediul unui comunicat de presă, emis de CJSU. De asemenea, au fost suspendate trecerile cu BAC-urile spre judeţul Tulcea şi spre Insula Mare a Brăilei, cu menţiunea că acestea vor efectua treceri doar pentru urgenţe medicale. La fel de important de subliniat este şi faptul că luni cursurile pentru toate instituţiile de învăţământ din judeţ vor fi suspendate, iar marţi nu vor merge la ore elevii din mediul rural şi oraşele Ianca, Făurei şi Însurăţei. Potrivit ofiţerului de relaţii publice al ISU Brăila, lt. col. Stoian Ştefan, au fost pregătite şi rezerve de forţe şi mijloace de intervenţie de către toate structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase (I.S.U., I.P.J., I.J.J., M.Ap.N.). Pe parcursul zilei de duminică au existat probleme la capitolul alimentărilor cu energie electrică. Conducerea Electrica Distribuţie ne-a comunicat că în jurul orei 13:00 avea trei localităţi fără curent. Este vorba despre Movila Miresii, Ţepeş Vodă (parţial) şi Tătaru. Compania a trimis în teren 13 echipe de intervenţie formate din 30 de salariaţi pentru a încerca să remedieze problemele apărute în reţea din cauza vântului puternic şi a ninsorilor abundente.
Simionescu: "Vom intra în noaptea asta pe toate străzile"
Întrebat în legătură cu situaţia din municipiu, primarul Aurel Simionescu a recunoscut că sunt destul de multe probleme. Acesta a precizat că începând de duminică seara vor fi introduse basculantele pentru transportul zăpezii. "Avem cod roşu până la ora 21:00, ceea ce înseamnă că va mai fi încă foarte multă zăpadă. Avem circa 50 de utilaje care lucrează efectiv la deszăpezire în sensul de tractoare cu lamă, sărăriţe, numai tractoare simple sau tractoare şi cu sărăriţă şi aşa mai departe. Din noaptea asta o să introducem maşini să care zăpada, dar aşteptăm să se mai terminte puţin şi traficul. Noi am ţinut străzile principale în trafic, dar deja din cauza cantităţii foarte mari de zăpadă se îngustează strada, nu mai are unde să se ducă. Aşteptăm şi mâine, dar ceva mai puţină zăpadă, cel puţin aşa avem o prognoză. În sfârşit, lucrurile evoluează şi vom vedea cum mergem mai departe", a declarat edilul-şef. Informat în legătură cu faptul că am primit mai multe sesizări din partea cititorilor noştri, nemulţumiţi de modul în care se lucrează la deszăpezire în oraş, Simionescu a atras atenţia că astfel de situaţii trebuie gestionate consecutiv. "Şi strada mea este în aceeaşi situaţie. Am zis să menţinem străzile pe o structură de utilizare centrală şi după aceea pe structura laterală, să spunem aşa. Vom intra în noaptea asta pe toate străzile. Am tot patrulat pe toate străzile, dar forţa am făcut-o pe străzile mari, ca să putem ţine oraşul deschis. Cred că până acum deja am depăşit 60 de cm, avem 36 de ore de când ninge continuu şi în cantităţi foarte mari", a mai completat sursa citată. Acesta a ţinut să sublinieze câteva probleme pe care le întâmpină cei responsabili cu deszăpezirea oraşului, printre care şi maşinile parcate necorespunzător, care blochează intrarea utilajelor pe anumite străzi. Totodată, edilul-şef a adus câteva reproşuri şi angajaţilor Primăriei. "Pe de altă parte, mai am eu discuţii cu ei pentru că intră cu plugul respectiv - de exemplu merg pe Călăraşi dintr-un capăt în altul, dar când ajung la Tineretului ridică acolo un fel de zid de zăpadă din cauza modului în care lucrează. Deci, ar trebui să aibă o anumită atitudine, să intre un pic şi acolo, să nu lase piedica respectivă. Sunt probleme, asta este. Am mai avut discuţii cu staţiile de tramvai, de autobuz, care trebuie să fie eliberate, că nu putem să rămâne cu ele aşa", a mai afirmat primarul.
Grosu: "Aşteptăm să ni se comunice noutăţi şi actualizarea codurilor"
Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv", subrefectul Cătălin Grosu a precizat că nu deţine noi informaţii în privinţa prelungirii sau nu a codului roşu. Acesta a explicat că duminică seara ar putea fi convocată o nouă şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, unde ar trebui să fie comunicate noutăţi în privinţa situaţiei precum şi să aibă loc actualizarea datelor în privinţa codurilor meteo. Informat în legătură cu nemulţumirile semnalate de către cititorii noştri, care au menţionat printre alte probleme şi că în unele localităţi din judeţ casele sunt blocate de zăpadă, Grosu a declarat: "În momentul ăsta nu am localităţi sau persoane aflate în dificultate, în sensul că sunt în pericol de a li se întâmpla ceva. Izolate s-ar putea să fie, situaţia în privinţa asta este foarte variată că vremea e de aşa natură. Dar anunţurile privind urmarea înrăutăţirii vremii şi posibilitatea să apară codurile portocalii sau roşii s-au făcut cunoscute încă de la începutul săptămânii trecute, deci cam toată lumea a ştiut ce se va întâmpla spre sfârşitul săptămânii. (...) Probabil că într-un final o să ne obişnuim şi noi, autorităţile, să aplicăm altfel măsurile astea, dar şi ceilalţi să le respecte. Apreciez că răspunderea trebuie să fie simultană şi din partea autorităţilor după modul în care aplică măsura sau când o fac, cât şi din partea celor care trebuie să le respecte", a declarat subprefectul.
Weekend de coşmar
Dacă sâmbătă dimineaţă autorităţile păreau să ţină situaţia sub control, drumurile naţionale şi judeţene fiind încă deschise circulaţiei, cu excepţia DN22, pe teritoriul judeţului Buzău, iar toate localităţile încă alimentate cu energie electrică, în doar câteva ore lucrurile au căpătat o cu totul altă turnură. La ora 13:00 existau deja 10 drumuri judeţene blocate, iar autorităţile acţionau cu greu pentru deblocarea autoturismelor împotmolite în troiene. Două trenuri Inter Regio au fost oprite aproape două ore în Gara Făurei, respectiv, Gara Brăila din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, însă în cele din urmă şi-au putut continua deplasarea. De asemenea, pe parcursul zilei de sâmbătă mai multe localităţi au rămas fără energie electrică. Prima anunţată a fost comuna Bărăganul, urmată apoi în scurt timp de Surdila Găiseanca, Făurei Sat, Filipeşti, Brateşu, Roşiori, Tătaru şi parţial oraşul Făurei. Mai multe echipe ale Electrica au fost trimise la faţa locului pentru remedierea defecţiunilor. Tot în ziua de sâmbătă, începând cu ora 18.00, drumul naţional DN 2B Brăila - Buzău a fost închis pe teritoriul judeţului Brăila, ca măsură preventivă, dispusă de autorităţi, la fel şi drumurile judeţene DJ 221 sectorul Şuţeşti - Ianca şi DJ 211A sectorul Bordei Verde - Viziru.
În ceea ce priveşte activitatea centrului de asistenţă şi găzduire a persoanelor fără adăpost, de pe str. Râmnicu Sărat, nr. 115, potrivit autorităţilor, în ziua respectivă fuseseră cazate deja 57 persoane.
De menţionat că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a avut instalate filtre de informare a participanţilor la trafic în toate zonele afectate ale judeţului.
Trei utilaje de la Drumuri Naţionale, blocate în nămeţi
În această dimineaţă, Garnizoana Brăila trimisese un utilaj de deszăpezire specific Armatei către zona Galbenu - Zamfireşti, unde trei utilaje de la Drumuri Naţionale rămăseseră blocate în nămeţi pe parcursul nopţii. Contactat ulterior pentru a vedea cum au evoluat lucrurile, ofiţerul de relaţii publice al ISU Brăila, lt. col. Stoian Ştefan, a explicat că situaţia a fost rezolvată cu bine. "Au plecat cei de la MAPN să scoată cele trei utilaje de acolo, însă nu au reuşit. Cu toate acestea, lucrătorii, care erau din Galbenu, au fost duşi în comună. Nu mai ştiu în momentul acesta alte detalii", a afirma sursa citată. Totodată, acesta a mai semnalat existenţa unui alt caz în localitatea Mihail Kogălniceanu, unde un copil bolnav a fost transportat împreună cu mama sa de către o ambulanţă însoţită de două utilaje de deszăpezire la secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila, pentru a primi îngrijiri medicale.
Toţi poliţiştii brăileni, la datorie
Potrivit unui comunicat de presă emis, duminică, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, începând cu ora 15:00 s-a decis chemarea la datorie a tuturor poliţiştilor brăileni. Măsura a venit ca urmare a intrării judeţului sub zona de incidenţă a codului roşu, deşi peste 174 de poliţişti acţionau deja suplimentar în weekend, printr-o dispoziţie a şefului IPJ Brăila, comisar şef de poliţie Mircea Relu Vizitiu. Tot prin intermediul comunicatului amintit, am fost anunţaţi că în urma controalelor efectuate, poliţiştii au aplicat două contravenţii pentru lipsa echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă.
Oamenii legii au ţinut să atenţioneze şoferii pe această cale că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, aceştia recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată condiţiilor meteo, de drum şi trafic. În ceea ce priveşte autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, acestea trebuie echipate cu dispozitive antiderapante şi se recomandă evitarea deplasării în zonele în care au fost semnalate condiţii meteorologice nefavorabile.
Poliţiştii brăileni au tras şi un semnal de alarmă, recomandându-le conducătorilor auto să dea dovadă de mult discernământ în ceea ce priveşte oportunitatea plecării la drum în asemenea condiţii meteorologice. "Pentru a nu risca să rămâneţi înzăpeziţi, vă sfătuim să nu părăsiţi localităţile de domiciliu, iar dacă sunteţi surprinşi în trafic întrerupeţi călătoria şi adăpostiţi-vă în cea mai apropiată localitate. Dacă, totuşi, nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. La Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numărul de telefon 021.9360, puteţi obţine informaţii legate de traseul pe care urmează să-l parcurgeţi, precum şi starea acestuia", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, inspectorul principal Jenel Şogor. Printre alte sfaturi date de poliţişti conducătorilor auto se numără şi verificarea stării generale a autoturismului cu care urmează să plece la drum, precum şi asigurarea rezervelor de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, telefon mobil în caz de urgenţă. "Atenţie la oprirea/staţionarea autovehiculului, folosiţi motorul pentru încălzire în reprize, asiguraţi eliberarea tobei de eşapament precum şi a ventilaţiei, iar semnalizarea autovehiculului efectuaţi-o cu poziţia sau lumina de la plafonieră", mai adaugă sursa citată.
Autobuzele şi tramvaiele circulă în condiţii de iarnă
Transportul în comun pe raza municipiului se desfăşoară în condiţii de iarnă încă de sâmbătă, 25 ianuarie, când vremea s-a înăsprit considerabil. Aşa cum ne-a comunicat conducerea operatorului public de transport în comun, aflat în subordinea municipalităţii, mijloacele de transport sunt în circulaţie. "Autobuzele şi tramvaiele sunt pe trasee şi ne desfăşurăm activitatea în condiţii de iarnă. Deocamdată nu sunt probleme care să fi provocat grave perturbări în trafic", ne-a declarat directorul general al SC "Braicar", Cornel Săndulescu. Întrebat dacă operatorul de transport va face faţă în continuare dacă va ninge şi viscoli zăpada cu aceeaşi intensitate ca până acum, sursa citată a precizat: "depindem direct de deszăpezirea care se face în oraş".
Duminică, la ora prânzului, staţiile de autobuz şi de tramvai erau aproape goale, iar mijloacele de transport circulau destul de greu prin oraş. "Trebuie să ies până la supermarket să-mi cumpăr câte ceva, să am rezerve dacă se continuă cu ninsoarea şi viscolul. Aştept de ceva vreme maşina spre Barieră. Cât am aşteptat aici am văzut că utilajele de la deszăpezire circulă", ne-a declarat Aurel S., aflat în staţia de autobuz din Gara CFR.
După ora 17.00, transportul public la nivelul municipiului întâmpina probleme din ce în ce mai mari. Conducerea companiei locale de transport, SC "Braicar", ne-a declarat că circulaţia este îngreunată şi că se fac eforturi pentru a menţine frecvenţa mijloacelor de transport în staţii. "După atâtea ore de ninsoare, s-au adunat cantităţi mari de zăpadă. Autobuzele sunt în trasee şi circulă în continuare. Ceva probleme sunt în sectorul transportului electric. Mai precis în zona Şcolii 20, din Vidin, a rămas blocat un tramvai din cauza zăpezii acumulate pe calea de rulare. Aşteptăm intervenţia utilajelor pentru a-l deszăpezi şi astfel să-şi reia circulaţia. În general, din cauza cantităţii mari de zăpadă, la trecerea unui utilaj de deszăpezire se formează în lateralul lamei veritabile suluri de zăpadă, peste care cu greu se poate trece şi de aceea apar probleme în circulaţie", ne-a declarat directorul SC "Braicar", Cornel Săndulescu.
Menţinerea circulaţiei mijloacelor de transport în comun ale "Braicar" este cu atât mai importantă cu cât, la această oră, cu greu mai găseşti în trasee maxi-taxi, majoritatea şoferilor de microbuze preferând să se retragă.
Trenuri anulate
Compania CFR Călători a anunţat la ora 11.30 lista trenurilor anulate sau cu întârzieri mari, precum şi rutele feroviare unde circulaţia este îngreunată din cauza zăpezii. Potrivit informaţiilor venite din partea companiei, au fost anulate încă de duminică dimineaţă trenurile pe ruta Galaţi - Bucureşti Nord, Galaţi - Braşov şi Galaţi - Constanţa. "CFR Călători informează că circulaţia feroviară la nivel naţional se desfăşoară în condiţii grele de iarnă. În centrul şi sudul ţării, din cauza condiţilor meteo dificile o serie de trenuri sunt anulate, iar altele sunt tractate cu locomotive Diesel şi circulă cu limitare de viteză, înregistrându-se întârzieri. Se intervine în continuare pentru deszăpezirea liniilor şi a macazurilor din staţiile de cale ferată, unde zăpada viscolită se depune în strat gros, astfel încât îndrumarea trenurilor să se facă în condiţii de siguranţă", se menţionează într-un comunicat postat la ora 11.30 pe pagina de web a companiei. Pe lista zonelor cu restricţii de viteză apare ruta Brăila - Făurei şi Făurei - Urziceni, în ambele cazuri fiind interzisă circulaţia trenurilor formate din automotoare din cauza sulurilor de zăpadă de pe linii. Pe lista trenurilor anulate în zona noastră figurează 15072 Galaţi - Bucureşti Nord cu plecare din Galaţi la ora 6.50, perechea sa 15073 Bucureşti Nord - Galaţi cu plecare din capitală la ora 3.30, la fel şi perechea de trenuri 1670 şi 1672, pe acelaşi itinerar, 1732 şi 1731 spre şi dinspre Braşov sunt la fel anulate, precum şi 1870 şi 1871 spre şi dinspre Constanţa. Şi spre Moldova sunt trenuri anulate, aşa cum este cazul trenului 5106 Galaţi - Mărăşeşti şi mai departe Mărăşeşti - Tecuci. "Rugăm pasagerii ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească. Numerele de telefon de la staţiile CFR, la care pasagerii pot cere informaţii, sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secţiunea Info Utile/Informatii Telefonice", se subliniază în comunicatul CFR Călători. Pentru gara Brăila, cu program permanent, numerele comunicate pe site sunt 0239/619797 şi 0731/990864. Compania a anunţat că pentru trenurile anulate pasagerii vor fi direcţionaţi spre alte trenuri şi că oamenii îşi vor primi înapoi banii.